Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, anunţă că se schimbă modul de toaletare a copacilor stradali: „Dacă se fac intervenții la timp asupra puieților, nu va mai fi nevoie de tăieri agresive mai târziu – care de multe ori ne revoltă – asupra arborilor maturi”.
„Schimbăm modul de întreținere al aliniamentelor stradale. Până acum, echipele de tăieri interveneau dacă și când primeau o sesizare de la cetățeni că e nevoie de toaletarea unui arbore sau când era un pericol real. Se intervenea doar punctual, iar de multe ori echipele reveneau pe aceeași stradă la sesizări diferite”, anunţă primarul Dominic Fritz pe pagina sa de facebook.
Această practică, afirmă edilul, a adus Timişoara în situația de a avea aliniamente întregi unde nu s-a intervenit prin tăieri de corecție, de zece ani: „O practică nesănătoasă pentru arbori. Dacă se fac intervenții la timp asupra puieților, nu va mai fi nevoie de tăieri agresive mai târziu – care de multe ori ne revoltă – asupra arborilor maturi”.
Noul mod de lucru al Direcției Infrastructură Verde din cadrul Primăriei Timişoara, explică Dominic Fritz, înseamnă efectuarea lucrărilor tăierilor de formare, corecție și regenerare a tuturor exemplarelor de pe o stradă întreagă, dar respectând și perioadele optime ale fiecărei specii în parte.
„În septembrie anul trecut colegii mei de la Direcția Infrastructură Verde și echipele de tăieri de la firmele care se îngrijesc de spațiul verde au învățat de la arboricultori renumiți cum să se îngrijească de arborii din oraș, în cadrul unui parteneriat inovativ pentru orașele din România. Îmi doresc ca în această an să pună în practică cele învățate și să avem arbori sănătoși în oraș”, declară primarul Timişoarei.
Acesta subliniază că este important ca sesizările să fie făcute în momentul în care se constată că există probleme reale care pun în pericol viața cetățenilor sau a bunurilor: „Contează ca arborii să fie analizați individual și tratate problemele punctual pentru fiecare caz în parte.”
Dominic Fritz anunţă că săptămâna trecută, Primăria a plantat, în zona de nord a centurii forestiere a Timișoarei, 1.000 de puieți de glădiță, stejar, cer, paltin și salcâm, acţiunea de plantare de puieţi fiind în desfăşurare.
Ultimele comentarii