Primăria Timişoara îşi face publice toate cheltuielile

Dominic Fritz. Sursă foto: Facebook / Dominic Fritz

Primăria Timișoara anunţă că a creat o nouă pagină de interne, transparenta.primariatm.ro, unde sunt prezentate în mod transparent toate cheltuilelile Municipalității. 

 

Pe această pagină oricine este interesat va putea găsi informaţii referitoare la modul în care sunt cheltuiți banii orașului sau la suma plătită de Primăria Timișoara, în ultima lună ,pe salarii.

„Cum sunt cheltuiți banii orașului? Ce plăți a făcut școala la care merge copilul dvs.? Dar Casa de Cultură? Dar Poliția Locală? Cât a plătit primăria, luna trecută, pe salarii? Aceste informații pot și trebuie să fie transparente. Vrem să creștem accesul la informație publică prin colectarea și publicarea sistematică a datelor. Acesta este un început de drum. Aceasta este https://transparenta.primariatm.ro, versiunea beta. E un șantier în lucru, îl îmbunătățim zilnic și vă invităm să ne scrieți acolo, pe site, sugestiile voastre”, declară primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Noua pagină creată de Primăria Timișoara este încă în versiunea beta, în sensul că listează doar sumele cheltuite de către entitățile din subordinea sa, pun oficialii Municipalităţii. Momentan, datele colectate nu sunt complete, în sensul că listează doar sumele cheltuite de către direcțiile și birourile din cadrul primăriei, însă se lucrează acum și la transparentizarea licitațiilor și contractelor.

Pentru moment datele vor fi actualizate lunar, însă ne propunem să creăm, în timp, o infrastructură digitală prin care cetățenii să aibă acces la informații despre banii orașului actualizate zilnic. Vrem să publicăm și cheltuielile realizate de societățile din subordinea primăriei, însă acestea pot fi făcute doar în urma unei hotărâri date de consiliile de administrație sau adunările generale ale acționarilor respectivelor societăți. Cer public consiliilor de administraţie ale acestor societăți să adopte hotărârile necesare pentru ca aceste cheltuieli să fie adăugate. În cazul unui refuz, le vom lua noi, prin hotărâri ale adunărilor generale ale acționarilor”, a mai spus primarul Dominic Fritz.

Acesta subliniază că doar transparența radicală stopează risipa din banul public, combate corupția sistemică și pune degetul pe rană acolo unde nu se lucrează cu profesionalism și unde nu sunt slujite interesele cetățenilor.

Print Friendly, PDF & Email