În contextul numărului mare de infectări cu covid-19 din ultima perioadă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis că, pe toată perioada stării de alertă, menţinută atâta timp cât în Timiş este depășită rata de infectare de 3/1000, pe întreg teritoriul judeţului este obligatorie purtarea măştii de protecţie. Se cere, de asemenea, analizarea de către instituţiile publice a modului de desfășurare a activității în regim de telemuncă sau de muncă la domiciliu.
La ședința Comitetului Județean de Coordonare și Conducere de joi, 29 octombrie, a fost prezentată situația epidemiologică la nivelul județului și au fost discutate propunerile de măsuri suplimentare care ar trebui luate. La discuţii au participat, pe lângă reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Timiș, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, Raul Pătrașcu, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, prof. dr. Dorel Săndesc, reprezentanți ai Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara, reprezentanți ai structurilor MAI, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.
În contextul în care în Timiș a fost depășită rata de infectare de 3/1000 locuitori, prefectul Liliana Oneţ le-a a solicitat tuturor instituțiilor cu atribuții de control să sporească controalelor în toate spațiile și zonele aglomerate și în toate zonele unde există pericol de infectare.
De asemenea au fost decise măsuri suplimentare, precum și prelungirea măsurilor deja existente. Astfel, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiş a decis:
Art. 1. (1) Începând cu data de prezentei, pe perioada stării de alertă, pe întreg teritoriul județului Timiș este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, în toate spațiile publice.
(2) Ca excepție de la prevederile alin 1. este permisă înlăturarea măștii, pentru perioade scurte de timp, în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane.
(3) Se instituie în sarcina administratorilor/proprietarilor de spații publice deschise afișarea la loc vizibil a informațiilor privind obligativitatea purtării măștii de protecție în aceste spații.
(4) Se instituie pentru toate instituțiile și operatorii economici publici sau privați aflate pe raza unităților administrativ teritoriale cu rata de infectare peste 1,5/1000 de locuitori, precum și peste 3/1000 locuitori de locuitori, obligația analizării modului de desfășurare a activității și organizării programului de lucru în regim de telemuncă sau de muncă la domiciliu, în unitățile administrativ teritoriale, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. (1) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se desfășoară astfel:
– fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, și în intervalul orar 6-23, în localităţile unde incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile, este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori,
– fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6-23, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localităţi este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Este interzisă activitatea în localităţile unde a fost depășită incidența de 3/1.000 de locuitori.
(2) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, se desfășoară astfel:
– fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, și în intervalul orar 6-23, în localităţile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori,
– fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6-23, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localităţi este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
– doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități, în localităţile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.
(3) În situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la alin 1 și alin. 2 este restricționată sau închisă, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.
(4) Se suspendă activitatea barurilor, cluburilor și discotecilor.
Art. 3. Activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului astfel:
– până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor localităţi este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori,
– până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localităţi este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Este interzisă activitatea în localităţile unde a fost depășită incidența de 3/1.000 de locuitori.
Art. 4. Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise înb localităţile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la trei persoane.
Organizarea şi desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum doi metri unul față de celălalt, precum şi cu purtarea măștii de protecție.
Aceste activități sunt interzise în localităţile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori.
Art. 5. Se suspendă activitatea de pregătire fizică în sălile de sport/fitness, cu excepția activităților desfășurate de sportivi profesioniști, legitimați și/sau de performanță, în localităţile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.
Art. 6. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în localităţile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din în unitățile administrativ teritorială este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, conform anexei 2 și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.
Art. 7. Se suspendă activitatea în piețele comerciale (cu excepția piețelor agroalimentere) târguri și oboare, în centrele expoziționale, atât în interiorul, cât și în exteriorul acestora (cu excepția muzeelor și a galeriilor de artă) în localităţile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.
Art. 8. Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș, calculează zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competență, incidența cumulată a cazurilor pentru ultimele 14 zile și prezintă Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiș, analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite în prezenta hotărâre.
Art. 9. În funcție de situația epidemiologică existentă la nivelul localităţilor, Comitetele Locale pentru Situații de Urgență pot institui orice altă măsură suplimentară de siguranță, cu avizul Direcției de Sănătate Publică Timiș și cu respectarea normelor legale în vigoare.
Art. 10. Lista cuprinzând incidența la nivelul localităţilor se va modifica ori de câte ori situația o impune.
Localităţile cărora li se aplică restricțiile sunt :Timișoara, Buziaș, Ciacova, Recaș, Sânnicolau Mare, Banloc, Becicherecu Mic, Bethausen, Biled, Criciova, Dumbrăvița, Dudeștii Noi, Fibiș, Foeni, Găvojdia, Ghiroda, Giroc, Giulvăz, Jebel, Moșnița Nouă, Orțișoara, Pesac, Săcălaz, Sânandrei, Șandra, Sânmihaiu Român, Saravale, Pișchia și Beba Veche, care, deși nu mai au rata de infectare peste 3/1000 locuitori, au rămas cu restricțiile pentru că nu s-a împlinit termenul de 14 zile de aplicare a lor.
De asemenea, restricţiile se aplică în: Lugoj, Deta, Gătaia, Balinţ, Beba Veche, Bogda, Boldur, Bucovăț, Cenad, Comloșu Mare, Criciova, Curtea, Dudeștii Vechi, Giarmata, Gottlob, Lenauheim, Margina, Nădrag, Nițchidorf, Ohaba Lungă, Otelec, Peciu Nou, Parța, Remetea Mare, Sacoșu Turcesc, Șag, Sânpetru Mare, Satchinez, Teremia Mare, Topolovățu Mare, Variaș, şi Uivar, localităţi unde rata de infectare este în continuare de peste 3 la mia de locuitori.
În plus față de măsurile luate până în prezent s-a dispus suspendarea activității în centrele expoziționale, atât în interiorul cât și în exteriorul acestora (cu excepția muzeelor și a galeriilor de artă). Prevederile acestei hotărâri intră în vigoare din data de vineri, 30 octombrie.
Ultimele comentarii