Manifestări dedicate aducerii aminte şi comemorării celor care şi-au pierdut viaţa în timpul Revoluţiei Române izbucnite în Timişoara la mijlocul lui decembrie 1989 au fost anunţate de către toate organizaţiile şi asociaţiile de revoluţionari pentru săptămâna care tocmai începe.
Memoria celor care s-au stins în Decembrie 1989, sub ploaia de gloanțe a unui regim disperat să se menţină la putere, în ciuda dorinţei propriului popor, va fi comemorată în aceste zile de către reprezentanţii asociaţiilor şi organizaţiilor de revoluţionari. Acestea au anunţat însă evenimente comemorative separate.
Programul manifestărilor care vor marca împlinirea a 24 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, va fi următorul:
16 decembrie, ora 15. În Sala de Consiliu a Primăriei Timişoara va avea loc şedinţa festivă dedicată aniversării a 24 de ani de la începutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989.
16 decembrie, ora 12.30. În foaierul Operei Române are loc deschiderea unei expoziţii de tehnică mixtă, realizată de tineri artişti plastici timişoreni. Se vor desfăşura, de asemenea, vernisajul unei expoziţii de fotografie documentară şi o proiecţie de film documentar „ Remember Decembrie 1989”, precum şi premierea elevilor timişoreni în cadrul concursului „Revoluţia din 1989 văzută prin ochii copiilor de azi” şi o lansare de carte „1989 – Destin fără respect”, autor Adrian Kali.
16 decembrie, ora 18. Asociaţia Altar – Asociaţia Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în Revoluţie organizează un spectacol intitulat “Naşterea Mântuitorului şi Renaşterea României în Decembrie 1989”, găzduit de Opera Română din Timişoara.
16 decembrie, ora 20. Va fi rostită o rugăciune şi va avea loc aprinderea candelelor în Piaţa Victoriei, în memoria victimelor Revoluţiei române din decembrie 1989.
16 decembrie, ora 23.45. Asociaţia 17 decembrie a răniţilor şi a familiilor îndoliate din Revoluţia din Decembrie 1989 a anunţat o liturghie la Biserica Martirilor din Timişoara, str. Dumitru Jugănaru (fostă Albac) nr.10.
17 decembrie este decretată zi de doliu în Timişoara.
17 decembrie, ora 10. Slujbă de pomenire a eroilor martiri la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, care va fi urmată de o depunere de coroane.
17 decembrie, ora 12. Slujbă de pomenire a eroilor martiri la Biserica Martirilor, din Timişoara, urmată de o depunere de coroane.
17 decembrie, ora 12. La sediul Memorialului Revoluţiei, de pe str. Oituz nr. 2B, va avea loc o prezentare de carte şi o proiecţie de film.
Cartea care va fi lansată îi aparţine Brînduşei Armanca şi se intitulează Frontieriştii. Istoria recentă în mass-media. Filmul se intitulează Li se spunea „frontieriştii, este o producţie a TVR Timişoara, şi a fost realizat după un scenariu scris de Brînduşa Armanca, în regia lui Dan Raţiu.
17 decembrie, ora 14. La Cimitirul Eroilor va avea loc slujba de pomenire a eroilor martiri şi un parastas, iar la ora 19, un moment de reculegere cu lumânări în memoria eroilor – martiri ai Revoluţiei din Decembrie 1989 din Timişoara pe treptele Catedralei Mitropolitane.
18 decembrie, ora 10. Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 Timişoara depune coroane la Monumentele Eroilor timişoreni căzuţi la Revoluţia din Decembrie 1989, împreună cu elevii premianţi din şcolile din Timişoara şi din judeţ .
19 – 20 decembrie. Este prevăzută o deplasare la Bucureşti – Popeşti Leordeni. Urmaşii eroilor Revoluţiei şi membrii familiilor îndoliate vor face un pelerinaj la Bucureşti „Pe urmele martirilor şi a cenuşii eroilor timişoreni” dispăruţi în Revoluţia din Decembrie 1989. Pelerinajul va include depunerea de coroane în Piaţa Universităţii, la monumentul din Piaţa Victoriei, la Crematoriul „Cenuşa”, la Cimitirul Eroilor Tineri, şi la Popeşti Leordeni, unde se va oficia o slujbă de pomenire la Biserica Monument de lângă gura de canal Castaforum, locul în care s-a aruncat cenuşa Eroilor Martiri timişoreni dispăruţi în Revoluţia de la Timişoara.
19 decembrie, ora 12. Uniunea Scriitorilor din Timişoara şi Memorialul Revoluţiei organizează, pentru a marca împlinirea a 24 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, lansările celor mai recente lucrări apărute la Memorialul Revoluţiei: Buletin Ştiinţific şi de informare nr.12, Buletin Ştiinţific ed. specială, în limba engleză, Documentele “Procesul de la Timişoara – Audierea în cadrul urmăririi penale, a celor 21+4 inculpaţi (coordonator Gino Rado), Sindromul Timişoara 1989: Adevăr şi imaginar/Strategii de comunicare mediatică într-o realitate explozivă, de Lucian Vasile Szabo.
20 decembrie, ora 17. Va avea loc vernisajul de fotografii despre Revoluţia Română, realizat dr. George-Martin Copăceanu
21 decembrie. Este prevăzut un pelerinaj la Slatina-Olt, pe urmele Martirilor timişoreni dispăruţi în Revoluţie. Se vor depune coroane la Troiţa Eroilor Români din centrul oraşului, la Unitatea Militară de Poliţie din Slatina (Poarta II) şi la Spitalul Judeţean Slatina, iar apoi va avea loc o slujbă de pomenire, urmată de rugăciuni şi colinde.
La sfârşitul pelerinajului se vor aprinde lumânări şi va avea loc un parastas.
Ultimele comentarii