Sute de timişoreni au participat duminică, 1 iunie, la Festivalul Etniilor desfăşurat la Muzeul Satului Bănăţean Timişoara.
Nașii ediţiei din acest an, a 14-a, a Festivalului etniilor – un eveniment organizat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş – au fost reprezentanții etniei bulgare, care şi-au întâmpinat oaspeţii în curtea gospodăriei de la Căpâlnaș, din incinta Muzeului Satului.
Festivitatea a fost deschisă de Fanfara din Recaș apoi, pe scena Muzeului Satului au evoluat ansamblul profesionist „Timișul”, cu interpreta de muzică populară Elena Jurjescu. Au urmat Parada Portului Popular, pe aleile Muzeului Satului, şi opririle la diverse gospodării, unde reprezentanţii etniilor şi-au întâmpinat oaspeţii cu produse culinare specifice. Parada Portului Popular a fost urmată de un program de cântece şi dansuri populare cu participarea unui număr important de ansambluri folclorice . Minoritățile au fostprezente cu un număr important de ansambluri. Din partea maghiarilor a participat ansamblul Butykos, din Dumbrăvița, bulgarii au fost reprezentaţi de Slaviaka, din Timișoara, și Palucenka, din Dudeștii Vechi, germanii – de Banater Rosmarein, din Timișoara, și ansamblul de copii Hanschen Klein, sârbii – de Sveti Nicola, din Diniaș, cehii – de Modracek, din Sfânta Elena (judeţul Caraș-Severin), ucrainenii – de Moloda Nadla, din Soca, și Kalena, din Știuca, evreii – de formația de copii Shalom, din Timișoara, rromii – de Trandafirul, din Măguri, slovacii – de Datelinka, din Bihor, iar italienii – de ansamblul din Forgaria Friul. La spectacol a mai fost prezent şi un grup de recitatori din Liebling.
Claudiu Ilaş, managerul Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara, spune că Muzeul Satului se făleşte cu faptul că a fost organizator al acestui spectacol care a dovedit că Banatul este un model de bună convieţuire între etnii: „Suntem o mare familie – cu români, maghiari, sârbi, germani, bulgari, cehi, ucraineni, slovaci, rromi, italieni sau alte etnii. Mă bucur că, deşi vremea a fost capricioasă, au venit foarte mulţi timişoreni, curioşi să vadă portul popular al fiecărei etnii, jocul lor, dar şi să guste din bucatele tradiţionale.”
Ultimele comentarii