Timişoara, gazda Festivalului Internațional de Film Cinecultura

Cinecultura 2016Azi, la Timişoara, începe Festivalul Internațional de Film Cinecultura, ajuns la cea de-a șaptea ediție.

 

Evenimentul, organizat de lectori de limbi străine de la Universitatea de Vest din Timișoara și de la Universitatea Politehnica Timișoara, studenți și voluntari, are loc în perioada 14 – 19 martie, timp în care publicul va putea viziona filme din Italia, Germania, Franța, Serbia, Portugalia, Austria, Canada, Spania, Angola și Armenia, anunţă Institutul Francez din Timişoara, care vor fi proiectate în Aula Magna a Universităţii de Vest.

Festivalul – anunţă organizatorii – începe azi, cu Pescuit sportiv, filmul lui Adrian Sitaru, din 2008. Este povestea unui cuplu obișnuit care trece printr-o experiență extremă, ce scoate la iveală probleme grave ale vieții lor intime și nu numai.

Trailer "Pescuit sportiv".

În cea de a doua seară, pe 15 martie, spectatorii vor fi purtați în două ere diferite. În timp ce drama italiană Maraviglioso Boccaccio, de la ora 17.30, ne transpune în Florența secolului al XIII-lea, thriller-ul cibernetic german Who am I – Kein System ist sicher, de la ora 20, spune povestea incredibilă a unui grup berlinez de hackeri, tramsmit reprezentanţii Cinecultura.

Ziua a treia a festivalului, 16 martie, debutează de la ora 17.30 cu a doua producție italiană a Festivalului. Regizorul Giampaolo Montesanto va prezenta personal documentarul Italiani d’Eritrea – Una storia d’amore lunga cent’anni”. De la ora 20, va fi proiectată spumoasa și atât de actuala comedie franceză Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu?, care pune publicul față în față cu dilemele unei familii franceze multiculturale.

Mrtav ‘ladan, este filmul care reprezintă Serbia, joi, 17 martie, de la ora 17.30. Comedia, care se petrece la Vrsac, este filmul cu cea mai mare audiență la public din toate timpurile, din Serbia. Cel de-al doilea film al serii este producția portugheză Sangue do meu sangue, semnată de João Canijo, ne prezintă drama unei familii dintr-un cartier mărginaș al Lisabonei.

Seara de vineri, 18 martie, este rezervată, de la ora 17.30, nominalizării austriece la Oscar Das weiße Band – eine deutsche Kindergeschichte. Organizatorii spun că impresionantele fotografii monocrome creează o atmosferă de anxietate cu privire la o serie de accidente care s-au petrecut la începutul Primului Război Mondial. Al doilea film al serii, La Coeur de Madame Sabali, proiectat de la ora 20, marchează debutul primei prezențe canadiene la Festivalul Cinecultura. Este o comedie despre o femeie care, în urma unui transplant de inimă, simte o legătură specială cu donatoarea sa.

Ultima seară a festivalului, sâmbătă, 19 martie, este anunţată de organizatori drept un adevărat maraton cinematografic, cu trei filme programate. Primul, de la ora 15.30, este La Herida, drama spaniolă care narează povestea unei tinere care suferă de tulburarea de personalitate borderline. De la 1730 urmează documentarul Tango negro: as raízes africanas do Tango, co-producție angolezo-francezo-argentiniană, care  erge pe urmele celebrului stil muzical și de dans, tocmai până la originele sale africane. Festivalul se va încheia cu proiecția omnibus, din Armenia, Half Moon Bay, un film inspirat

din romanele premiului Pulitzer, William Saroyan.

Reprezentanţii Cinecultura spune că toate filmele vor fi difuzate în limbile originale, cu subtitrări în engleză sau în română, anunţând şi că, datorită sprijinului financiar venit din partea ambasadelor și a centrelor culturale ale țărilor participante sau a generozității respectivelor case de producție, și în acest an intrarea este liberă.

Programul complet al festivalului poate fi văzut aici

Print Friendly, PDF & Email