Ţigările electronice conţin de zece ori mai mulţi agenţi cancerigeni decât ţigările obişnuite

Tigara electronicaŢigările electronice conţin de zece ori mai mulţi agenţi cancerigeni decât ţigaretele obişnuite, potrivit unui studiu comandat de Ministerul Sănătăţii din Japonia.

 

Cercetătorii niponi au descoperit, recent, concentraţii mari de substanţe chimice nocive, inclusiv formaldehidă şi acetaldehidă, în vaporii produşi de lichidul utilizat de mai multe branduri de ţigarete electronice, informează dailymail.co.uk, sursă citată de Mediafax. Acest studiu contrazice teoriile recente potrivit cărora dispozitivele electronice sunt mai sigure decât ţigaretele obişnuite.

Ţigările electronice, care au devenit tot mai populare pe plan mondial, în special în rândul tinerilor, funcţionează prin încălzirea unui lichid aromat, care conţine adeseori nicotină, până când acesta se transformă în vapori ce sunt inhalaţi, la fel ca ţigaretele tradiţionale, dar fără a produce fum.

Formaldehida, o substanţă prezentă în materialele de construcţii şi în fluidele de îmbălsămare, este prezentă în acei vapori într-o concentraţie mult mai mare decât agenţii cancerigeni existenţi în fumul produs de ţigările obişnuite. Acetaldehida, care există în stare naturală în cantităţi mici, fiind folosită în principal în sectorul plantelor industriale pentru a produce acizi şi alte substanţe chimice, a fost detectată la rândul ei în cantităţi mai mari în vaporii ţigărilor electronice decât în fumul ţigărilor tradiţionale.

Într-un anumit brand de ţigări electronice, savanţii niponi au găsit concentraţii de agenţi cancerigeni care le depăşesc de zece ori pe cele din ţigările obişnuite, după cum spune medicul Naoki Kunugita, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Japonia.

În Japonia, statutul ţigărilor electronice nu este deocamdată reglementat.

Ţigaretele electronice cu nicotină, denumite Electronic Nicotine Delivery System (ENDS), sunt vândute sub incidenţa legislaţiei nipone din domeniul farmacologiei. Deşi nu sunt disponibile în magazine, aşa cum se întâmplă în Statele Unite şi în Europa, ţigările electronice pot fi cumpărate cu uşurinţă de fumătorii japonezi de pe internet.

În august, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a solicitat Guvernelor lumii să interzică comerţul cu ţigarete electronice pentru minori, avertizându-le în legătură cu faptul că aceste produse reprezintă o ameninţare serioasă şi pentru fetuşi, şi pentru persoanele tinere.

În ciuda unor studii cu rezultate contradictorii, OMS spune că deţine dovezi suficiente pentru a-i avertiza pe copii, adolescenţi, femeile însărcinate şi femeile fertile în legătură cu riscurile generate de ţigaretele electronice. Şi declară, de asemenea, că aceste produse ar trebui să fie interzise în spaţiile publice închise.

Susţinătorii ţigaretelor electronice spun că aceste produse reprezintă o alternativă faţă de tutunul tradiţional, ale cărui substanţe chimice şi gaze toxice pot să provoace cancer, maladii cardiace şi accidente vasculare cerebrale. Aceste afecţiuni reprezintă unele dintre principalele cauze de deces din multe ţări.

Print Friendly, PDF & Email