Ce conţin de fapt “nuggets” de la fast-food?

Oamenii de ştiinţă din Statele Unite au examinat bucăţele de pui “nuggets” de la restaurantele americane şi au ajuns la concluzii înfricoşătoare pentru consumatori. Doar jumătate dintre produsele testate erau făcute din muşchi de pui…

NugettsCu ochiul liber, bucăţile de pui arată relativ sănătos şi, pentru mulţi sunt foarte delicioase. Sub lentila mi­cro­scopului, însă, situaţia se schimbă complet. Dr. Richard D. deShazo a rămas uimit când a analizat mâncarea americană. Împreună cu Steven Bigler au secţionat mai multe “nuggets” de la două cunoscute lanţuri de fast-food din SUA. Au descoperit un amestec de vase de sânge, cartilaje şi grăsime, dar nu foarte multă carne de pui, anunţă Daily Mail, sursă citată de Mediafax.

Proba de la primul restaurant era alcătuită în proporţie de aproape 50% din muşchi de pui, printre celelalte com­­ponente aflându-se grăsime, nervi, vase de sânge şi ţesut epitelial din ca­vităţile păsărilor. Bucăţile de la cel de-al doilea fast-food arătau şi mai rău, cu doar 40% muşchi şi în rest, organe, ţe­sut conjunctiv şi chiar bucăţi fine de oase. Dr. deShazo a spus despre produ­sele pe care le-a comparat cu Super­glue că sunt făcute din resturi de la pui, amestecate cu grăsime şi prăjite în aluat sărat. Tot el insistă că e incorect ca produsele să fie numite “chicken nuggets” – “bucă­ţele de pui”, când de mul­te ori puiul nu re­prezintă ingredientul principal din punct de vedere statistic: “Sunt produse se­cundare, de calitate inferioară, bogate în calorii, zahăr, sare şi grăsimi. Din pă­cate, sunt foarte gustoase şi sunt desti­nate în principal copiilor, care le adoră”.

Deşi producătorii contrazic studiile şi spun că bucăţile de pui sunt o sursă excelentă de proteine pentru copii, care tind să fie foarte răsfăţaţi când vine vorba de mâncare, bucătarii susţin punctul de vedere al specialiştilor. Jamie Oliver, devenit celebru pentru preparatele sănătoase pe care le găteşte, spune că “tinerii au deja creierele spălate de aceste companii. Chiar dacă ştiu ce ingrediente sunt folosite pentru a găti mâncărurile lor preferate, ştiu că se utilizează grăsime, piele şi oase, tot sunt bucuroşi să le cumpere şi să le consume”.

 

SEMNATURA

TIMPOLIS

Print Friendly, PDF & Email