Teatrul Maghiar de Stat Timișoara, cu „Caravaggio”, în Campania „Artiștii pentru artiști”

Foto: Petru Cojocaru

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara va marca Ziua Mondială a Teatrului prin spectacolul Caravaggio, jucat în cadrul Campaniei naționale „Artiștii pentru artiști”, organizată de UNITER.

 

Ziua Mondială a Teatrului este marcată în fiecare an la 27 martie, în vederea conştientizării valorii teatrului în toate formele sale şi este un moment de recunoaștere a forţei de comunicare pe care o are teatrul, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.

În acest context, Teatrul Maghiar din Timişoara a ales să invite publicul la unul dintre spectacolele reprezentative din repertoriu, Caravaggio, în regia lui Visky Andrej, pe un text scris de Visky András. Spectacolul a avut premiera în luna octombrie a anului trecut. Rolul titular îi aparține actorului Balazs Attila, iar din distribuție fac parte și Erdős Bálint, Jancsó Előd, Kocsárdi Levente, Bandi András Zsolt, Vajda Boróka, Borbély B. Emília și Vadász Bernadett. Autorul piesei Caravaggio Terminal, Visky András, se numără printre cei mai prolifici dramaturgi maghiari contemporani, fiind directorul artistic al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca de peste 20 de ani.

Spectacolul descrie tumultul interior al pictorului Michelangelo Merisi da Caravaggio, cu un temperament de nestăpânit, dar cu un succes răsunător în pictură, atât printre laici, cât și în fața Papei. Muzica, scenografia și efectele vizuale spectaculoase date de proiecțiile celor mai cunoscute picturi ale artistului reușesc să creeze un univers ce fascinează publicul de toate vârstele.

Spectacolul se joacă în cadrul Campaniei naționale „Artiștii pentru artiști”, organizată de UNITER și ajunsă la a 19-a ediție. Campania are ca scop sensibilizarea opiniei publice în vederea strângerii de fonduri pentru artiştii vârstnici din toată ţara și se desfășoară în perioada 15 martie – 15 aprilie.

Ne bucurăm că teatrul nostru este printre cele 49 de teatre care și-au manifestat interesul de a fi alături de UNITER și de artiștii cu probleme de sănătate și sperăm că un public numeros va fi prezent în sală în seara de 27 martie”, transmit reprezentanţii Teatrului Maghiar din Timişoara. Aceştia mai spun că toate veniturile din vânzarea biletelor vor fi redirecționate în contul Campaniei „Artiștii pentru artiști”.

Totodată, echipa Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” a primit cu bucurie vestea acordării premiului special UNITER pentru contribuția remarcabilă la viața multiculturală a Timișoarei, aceasta fiind „o dovadă că eforturile noastre de a răspunde preferințelor publicului multicultural al orașului sunt vizibile și apreciate”.

Anul acesta se împlinesc 70 de ani de când s-a decis ca Teatrul de Stat din Timișoara să aibă şi o secție maghiară care, în 1957, s-a constituit ulterior în instituție de sine stătătoare. Din anul 2008, unul dintre proiectele principale ale Teatrului este Festivalul Euroregional de Teatru, TESZT, un eveniment internațional ce își propune să promoveze multiculturalismul, dar și să aducă în fața publicului spectacole care se înscriu în cele mai noi tendințe din dramaturgie. Publicul beneficiază de traducere simultană sau de supratitrare în limba română pentru a mijloci accesul la actul artistic, dar și pentru a arăta că limba nu este un impediment, ci un element care apropie.

La finalul spectacolului Caravaggio, din 27 martie, spectatorii vor fi invitaţi să rămână în foaier, pentru a sărbători Ziua Mondială a Teatrului și premiul primit de Teatrul Maghiar din Timişoara.

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete a Teatrului (strada Alba Iulia nr.2, de luni până vineri între orele 13-19) sau online pe www.ticket.tm-t.ro, la prețul normal de 30 de lei sau preț redus de 15 lei pentru studenți și pensionari.

 

Print Friendly, PDF & Email