Premii la festivalurile din străinătate şi o vară plină pentru Teatrul Maghiar de Stat

Trupa Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara a câştigat, la finalul stagiunii 2016-2017, două premii internaționale.

 

La a 29-a ediţie a Festivalului Teatrelor Maghiare de la Kisvárda, Ungaria, care a avut loc în perioada 18-24 iunie, coproducţia Maghiar, în regia lui Urbán András, un spectacol realizat împreună cu Teatrul „Kosztolányi Dezső”, din Subotica, a obţinut premiul pentru muzicalitate. Muzica percutantă din spectacol a fost compusă de Irena Popović, din Serbia. „Fără a face uz de limba maghiară, spectacolul «Maghiar» face apel cu aciditate la stereotipurile şi lozincile politicianiste legate de poporul maghiar, fiind o oglindă nemiloasă a poziţiei minorităţilor entice în mediile majoritare”, spune Vesna Roșca, responsabil comunicare al Teatrului Maghiar.

Festivalul Teatrelor Maghiare de la Kisvárda a reunit la această ediţie 22 de spectacole şi 25 de teatre, fiind dedicat trupelor de teatru ale minorităţilor maghiare din mai multe ţări.

Spectacolul Shakespeare, Sonnet 66, regizat de Kokan Mladenović, a primit în urmă cu două zile premiul pentru cel mai reuşit experiment teatral şi, totodată, cel mai bun spectacol la a 44-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Alternativ şi Nou Infant, din Novi Sad. Reprezentaţia Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara a avut loc pe scena Teatrului Naţional Sârb din Novi Sad, în 26 iunie.

“Conceptul clar al spectacolului este exprimat direct pe scenă prin jocul cu simbolurile universale, care sunt transpuse în context contemporan. Pe lângă jocul actoricesc extraordinar al trupei, unitatea și echilibrul tuturor segmentelor autoriale contribuie suplimentar la coerența spectacolului”, şi-a justificat juriul acordarea acestui premiu.

Vesna Roşca mai spune că vacanţa de vară încă nu a început pentru trupa Teatrului Maghiar. În luna iulie sunt programate şase reprezentaţii în deplasare, în Ungaria: în 7 şi 8 iulie, la Esztergom se joacă musicalul Hair, respectiv spectacolul Ultima mutare. În 15 iulie, spectacolul Shakespeare, Sonnet 66 va fi prezentat în cadrul Festivalului dedicat lui Shakespeare, de la Gyula. În 22 iulie, Ultima mutare se joacă la Szentendre, iar în 25-26 iulie vor fi două reprezentaţii cu Hair, la Gyula. Spectacolul de teatru-dans 7/7, coregrafiat de Baczó Tünde, care se joacă de patru ani cu mare succes, a fost selectat pentru Programul Off al Festivalului Shakespeare din Gdansk, Polonia, din 1 august.

„Deplasările estivale pun punct stagiunii 2016/2017 care a înregistrat nouă premiere şi peste 12.000 de spectatori, record absolut pentru ultimii ani”, mai transmite Vesna Roşca.

Print Friendly, PDF & Email