Teatru

Les MefaitsDespre efectul dăunător al tutunului

Concert într-un act
De A.P. Cehov, J.S. Bach, L. Berio, P.I. Tchaïkovski 

Un spectacol prezentat în cadrul FEST-FDR2014, în regia artistică Denis Podalydès şi în concepţia Florianei Bonanni, susţinut de Théâtre des Bouffes du Nord Paris

Teatrul Naţional Timişoara, Sala Mare, 10 iunie, ora 18

Canicula

De Antoaneta Zaharia 

Un psectcaol în regia artistică a Mirunei Radu

Orice locuinţă este o lume în sine. Un univers „în mic”, cu legile sale – mai mult sau mai puţin scrise, mai degrabă instaurate şi perpetutate, ca atare sau în oglindă. Această premisă odată stabilită, sintagma „o familie ca oricare alta” îşi pierde sensul. Ce se întâmplă dincolo de zidurile (fizice şi non sau meta-fizice) ale oricărei case? Ce etichete i se mai potrivesc? Şi, mai ales, ce etichetă alege fiecare să i se potrivească? Între familia – „celula de bază a societăţii” şi familia – „micul infern” se întinde un drum plin de surprize şi de capcane, un drum pe care textul Antoanetei Zaharia – Canicula- ne invită să-l parcurgem cu umor şi curaj.

Studio “Uţu Strugari”, 11 iunie, ora 19

saraimanSaraiman

Un concept de Răzvan Mazilu
Spectacol de dans contemporan şi stand-up comedy al Teatrului Odeon Bucureşti şi al Fundaţia perfoRM, prezentat în cadrul FEST-FDR2014

Şaraiman a apărut dintr-o senzaţie personală, resimţită ca un gând rece, pe care ai vrea să îl alungi repede, şi anume aceea a ratării unor evenimente din viaţa mea, a noastră, a celor care am ales să trăim în România. “Ştiu, mi s-a spus de nenumărate ori că eu nu am de ce să simt asta, pentru că sunt un artist împlinit, însă nu ai cum să nu te întrebi cum ar fi arătat viaţa ta dacă ai fi făcut cu totul alte alegeri în diferite momente, alegeri deopotrivă personale şi profesionale. Împreună cu artistul de stand-up comedy Dan Badea şi inspiraţi de muzica lăutărească autentică, încercăm, cu foarte mult umor, să lansăm nişte intrebări şi, eventual, să găsim nişte răspunsuri”, spune Răzvan Mazilu.

Teatrul Naţional Timişoara, Sala 2, 11 iunie, ora 19

Do Do Land

Do Do landO idee de Martín Herrero, Gastón Iungmann, Sara Serrano, Luciano Trevignani, Cristián Weidmann după “Alice în Ţara Minunilor”, de Lewis Carroll, spectacol susţinut de Grupo Puja, din Spania

Inspirat din lumile subterane ale lui Lewis Carroll, Do Do Land este un spectacol ce se desfăşoară pe mai multe niveluri, şi care păstrează ceva din Alice şi toate celelalte sensuri şi senzaţii izvorâte din Ţara Minunilor – Do Do Land.
Dar de ce Do Do Land? Ludwig Carroll Dodgson (Lewis Carroll ) avea o problemă de vorbire, astfel că, atunci când se prezenta, spunea “Bună ziua, numele meu e Do Do Do Dodgson”. În glumă, cunoscuţii îi spuneau Do Do. Când a scris Alice, a decis că vrea să fie unul dintre personaje, astfel că apare în carte ca pasărea Do Do. Acrobaţiile aeriene, simplitatea, muzica live şi interacţiunea cu publicul, un concept dramaturgic inovator şi nenumărate alte elemente vizuale sunt doar câteva dintre minunile din magicul tărâm Do Do.

Piaţa Victoriei, 11 şi 12 iunie, ora 22

D’ale noastre

D'ale noastreUn spectacol de Gigi Căciuleanu, susţinut de Teatrul Naţional Bucureşti şi Art Production, în cadrul FEST-FDR2014

Am vrut să re-scriu pe limba mea, cea a teatrului coregrafic, ceea ce îmi inspiră tumultoasa lume a lui Caragiale al nostru. Nu o piesă anume, nu una sau mai multe dintre nemiloasele sale schiţe sau poveşti, nu unul sau mai multe din acerbele sale momente, ci impresia generală pe care toate acestea la un loc mi le inspiră. Un Caragiale revizitat în ziua de azi în care absurdul ionescian a devenit logică cotidiană. Un spectacol în care mi-am propus să explorez această lume a noastră cea de toate zilele, plină cu de-ale noastre. Nu numai cele româneşti ci, în general, cu cele de-ale noastre: omeneşti”, spune Gigi Căciuleanu.

Teatrul Naţional Timişoara, Sala 2, 12 iunie, ora 19

Iov

IovUn spectcaol în versiune versificată de Şerban Foarţă şi în regia artistică a lui Sabin Popescu

În pragul sărbătorilor pascale, spectacolul Naţionalului timişorean reia, în spaţiul electrizat de spiritualitate eterică al Domului Romano-Catolic, din Piaţa Unirii, povestea biblică a lui Iov, în versificarea de excepţie a poetului Şerban Foarţă. Iov, iubitorul de Dumnezeu, este încercat greu pentru credinţa lui. Drama sa, întrebările paroxistice despre credinţă, tentaţia îndoielii, atingerea celor mai profunde resorturi spirituale ale omului, se proiectează într-un univers ce sugerează lumea rurală a primilor colonişti germani din Banat.

Domul Romano-Catolic, din Piaţa Unirii, 12 iunie, ora 21

În afara jocului

In afara joculuiDe Sergi Belbel 

Un spectacol în regia artistică a lui Ion-Ardeal Ieremia

Fotbalul, limbajul de stadion, interferează tot mai mult cu realităţile zilei de azi. Criza economică ne faultează, timpul ne arată cartonaşul roşu, dacă eşti norocos, îţi iese un hat-trick în amor şi orice ai face, uneori te trezeşti în offsaid. În offsaid, adică în afara jocului. Se poate întâmpla oricui, inclusiv personajelor din piesa lui Sergi Belbel, În afara jocului, membrii unei familii din clasa de mijloc atinsă de recesiune. Nu fatal, nu e un caz acut. Familia Annei şi a lui Pol e, însă, una dintre milioanele de familii care s-au trezit brusc descoperite, lipsite de acea rutină confortabilă – nu luxoasă, ci doar îndestulată –, în afara unui joc din care erau convinşi că fac parte. Perioada petrecută pe „banca de rezerve” îi pune faţă în faţă, dincolo de clişee, cu toate topicurile societăţii contemporane. În afara jocului spune cu vervă şi umor o poveste care ne este foarte aproape fiecăruia dintre noi, o poveste despre care ştim cu toţii câte ceva.

Studio “Uţu Strugari”, 13 iunie, ora 17

Hai Iu Iu Hey You You

hai iu iuConcert remix-uri Maria Tănase

Spectacolul Hai Iu Iu Nu Hey You You s-a născut la început de septembrie, la Gala Tânărului Actor – HOP de la Costineşti, organizată de UNITER, şi este rezultatul unui atelier de creaţie intitulat „Maria Tănase – 1913-2013”, coordonat de muzicianul Vlaicu Golcea şi desfăşurat pe parcursul a patru zile. Radu Afrim şi Vlaicu Golcea au transformat omagiul adus de o parte dintre concurenţii de la HOP marii cântăreţe Maria Tănase, singura artistă care a valorificat cântul românesc popular autentic, într-un spectacol de sine-stătător care este, deopotrivă, o adevărată aventură muzicală şi un îndrăzneţ dialog între trecut şi prezent.

Teatrul Naţional Timişoara, Sala Mare, 13 iunie, ora 19

Ze Murnau

Concert Demlazz

Conceput ca un proiect de sunet şi imagine, Ze Murnau explorează punctul de contact şi sinestezia dintre acestea. Pentru amatorii de etichete, Ze Murnau propune o nouă etichetă muzicală: „mlazz”, o îmbinare a muzicii izvorâte din energia mlaştinilor locale cu elemente de no wave şi jazz.

Teatrul Naţional Timişoara, Sala 2, 13 iunie, ora 22

Parallel

De Ferenc Sinkó 

Un spectacol în regia artistică a lui Ferenc Sinkó şi a Letei Popescu, susţinut de GroundFloor Group şi Colectiv A, din Cluj

Spectacolul Parallel are la baza experienţele protagonistelor Lucia Mărneanu şi Kata Bodoki-Halmen. Creat din propunerile celor două artiste şi din texte scrise de întreaga echipă, spectacolul provoacă printr-o abordare directă a temelor corp, identitate sexuală, refulare, acceptare. Corpurile în mişcare, drag-show-ul şi muzica originală de kata bodoki-halmen şi danaga fac spectacolul dinamic şi penetrant.

Teatrul Naţional Timişoara, Sala 2, 14 iunie, ora 19

Lazurd

lazurdUn concept de Inés Boza şi Carles Mallol, în regia artistic a lui Inés Boza

Spectacol suţinut de Compania Senza Tempo, din Spania, în cadrul FEST-FDR2014

„Marea Mediterană nu există… nu e vorba decât de o mare interioară pe care fiecare dintre noi călătoreşte zi după zi. Apele sale atât de limpezi sunt doar străfundurile azurii ale amintirii”. Lazurd, călătoria peste ape, urmăreşte drumul popoarelor nomade pe cale de dispariţie. Exodul celor aflaţi în căutarea unei lumi mai bune. Excursul prin muzica legendarilor rătăcitori, fie ei ţigani, evrei sau altă etnie, vorbeşte despre nesecata lor energie vitală şi despre îmbrăţişarea prezentului, într-un echilibru perfect între limbajul teatrului şi cel al dansului. Astăzi, spectacolul e mai actual decât oricând: exodul continuă, cu sau fără legendă. Lazurd vorbeşte despre toate acele lucruri care se pierd doar pentru a renaşte în vis, despre lumi ce coexistă în paralel şi despre faptul că orice călătorie e un drum al transformării individuale.

Piaţa Victoriei, 14 şi 15 iunie, ora 22

Muzica teatrului next generation

Muzica teatruluiUn spectacol susţinut de Tibor Cári şi The Theatre Fleas Orchestra, prezentat în cadrul FEST-FDR2014

Teatrul Naţional Timişoara, Sala 2, 15 iunie, ora 19

 

Cabaret

CabaretUn spectacol de Joe Masteroff, pe muzica lui John Kander şi versurile lui Fred Ebb, în regia lui Răzvan Mazilu

În Berlinul anilor ‘30, în vremea în care nazismul ajungea la putere, Sally Bowles, o tânără cântăreaţă şi dansatoare în clubul de noapte „Kit Kat“, se îndrăgosteşte de americanul Cliff Bradshaw, al cărui vis este să devină scriitor de romane. Alături de ei, deşi la o vârstă înaintată, domnişoara Schneider şi domnul Schultz, îşi trăiesc delicata poveste de dragoste, care însă nu se poate concretiza prin căsătorie, deoarece el este evreu. Între umor şi resemnare, între ludic şi decadent, între vise împlinite şi spulberate, destinele personajelor din musicalul „Cabaret“ sunt marcate de un context politic şi social a cărui influenţă este abia la început. 

Cabaret – o lume fascinantă şi amăgitoare în acelaşi timp, a cărei ilustrare scenică, alături de melodiile devenite hituri ale genului, a cucerit încă de la prima montare a acestui musical, în 1966, inimile a milioane de oameni. 

Teatrul German de Stat Timişoara, Sala TGST, 10, 11, 12 şi 13 iunie, ora 19.30

Făptaşi

FaptasiUn spectacol de Thomas Jonigk, în regia lui Szabó K. István

De ani de zile, Petra este abuzată de către tatăl ei Erwin, iar mama ei, Karin, ignoră acest lucru. Magda îl violează pe fiul ei Paul, însă nimeni nu aude strigătele lui de ajutor. Destinul similar îi aduce faţă în faţă pe cei doi copii, care se străduiesc, cu mai mult sau mai puţin succes, să pună capăt abuzurilor părinţilor. Faptele părinţilor sunt greu de cuprins în cuvinte, şi cu atât mai greu e ca aceştia să fie traşi la răspundere. Thomas Jonigk evocă în „Făptaşi” unul dintre cele mai discutate subiecte ale ultimilor ani. Pe marginea poveştilor Petrei şi ale lui Paul autorul constată că societatea noastră este una de făptaşi.

Teatrul German de Stat Timişoara, Sala TGST, 14 iunie, ora 19.30

Forma lucrurilor

Un spectacol de Neil LaBute, în regia lui Cristi Juncu

Adam, student la anglistică, îşi câştigă existenţa lucrând ca paznic într-un muzeu. Aici o cunoaşte pe Evelyn, studentă la arte plastice. Phillip, prietenul cel mai bun al lui Adam, crede că tânăra studentă are o influenţă negativă asupra acestuia. Singura persoană din anturajul său care o acceptă pe Evelyn este Jenny, logodnica lui Phillip. Din studentul timid şi retras, Adam devine o persoană sigură de sine, care îşi poate asuma răspunderea propriilor fapte. Surpriza cea mare îl aşteaptă însă abia la final…

Teatrul German de Stat Timişoara, Sala TGST, 15 iunie, ora 19.30

7/7

7-7Un spectacol în regia şi coregrafia lui Baczó Tünde

Teatrul Maghiar “Csiky Gergely” Timişoara,  Sala Studio, 10 iunie, ora 19

Incendii

IncendiiDe Wajdi Mouawad

Un spectacol în regia lui Radu-Alexandru Nica

Într-o lume pe care foarte mulţi dintre noi o percepem ca fiind tot mai rece şi mai individualistă, trecutul şi poveştile înaintaşilor noştri rămân adesea într-un plan secundar. Dar nu ne putem raporta just nici la prezent, nici la viitor fără să privim în trecut, căci acolo se află „adevăruri care nu pot fi revelate decât cu condiţia de a fi descoperite”, după cum susţine unul dintre personajele centrale din piesă.
Montat în premieră naţională la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, textul Incendii de Wajdi Mouawad (canadian de expresie franceză, cu origini libaneze), este o poveste de tip puzzle despre pierderea unui trecut misterios şi plin de tenebre, ce se lasă cu greu recuperat. Subiectul reprezintă parcursul sinuos şi iniţiatic al gemenilor Jeanne şi Simon, în încercarea acestora de a decripta trecutul mamei lor care, înainte de moarte, a tăcut cinci ani de zile. 

Teatrul Maghiar “Csiky Gergely” Timişoara,  Sala Mare, 15 iunie, ora 19

Print Friendly, PDF & Email