Teatru

Actriţa

ActritaDe Irina Muhametova şi Ilia Chlaki

Un concept de Sabina Bijan şi Corina Dohanici

Actriţa: un spectacol – două poveşti. Două poveşti în care viaţa, moartea, încercarea de a da o definiţie şi de a trăi fericirea se împletesc într-una singură, o poveste despre feminitate şi, mai ales, o poveste despre destinul atât de special, atât de diferit al oamenilor care trăiesc pe şi pentru scenă, ca şi al celor de dincolo de cortină.

Studio “Uţu Strugari”, 27 mai, ora 19

M-am hotărât să devin prost

M-am hotarat sa devin prostDupă Martin Page 

Un spectacol în regia Antonellei Cornici 

Antoine, 25 de ani, geniu se simte exclus din lumea contemporană de însăşi inteligenţa lui. Deprimat şi singur, încearcă diferite metode să devină mai prost, mai aproape de semenii lui, cu alte cuvinte. Porneşte pe un drum complet anti-iniţiatic, încearcă să se integreze: n-a băut în viaţa lui – vrea să ia lecţii de alcoolism; nu ştie ce e moartea – ia lecţii de sinucidere. Dar orice problemă are o soluţie. O poveste plină de haz, M-am hotărât să devin prost este, dincolo de aspectul autobiografic, o întâlnire fascinantă cu psihicul uman.

Studio “Uţu Strugari”, 29 mai, ora 19

Piaţa Roosvelt

Piata RoosveltDe Dea Loher 

Un spectacol în regia lui Radu Afrim

Piaţa Roosevelt are la bază o poveste personală a autoarei. În 2003, aflată la São Paolo, Dea Loher vizitează mai multe pieţe şi mahalale, în căutarea unui spaţiu pentru o piesă. Într-o seară, întorcându-se acasă, îşi găseşte apartamentul vandalizat. Computerul – furat, prin urmare, toată munca ei – dusă pe apa sâmbetei. Este găzduită de nişte amici care aveau un mic teatru în Piaţa Roosevelt. Dea Loher resimte această întâlnire ca fiind o adevărată eliberare. Piesa, de o extraordinară intensitate, îşi are rădăcinile în această poveste ce „recreează biografia unor personaje din această piaţă, o mână de oameni care caută cu disperare mântuirea, o creaţie privită cu ochii celui ce asistă la propria-i prăbuşire”.

Teatrul Naţional Timişoara, Sala 2, 30 mai, ora 18

Sarea în bucate

Sarea in bucateDupă Petre Ispirescu 

Un spectcaol în regia artistică a Mirelei Puia

„Cum mă iubeşti tu pe mine?”, le-a întrebat împăratul pe fiicele sale. „Ca pe miere”, a spus prima. „Ca pe zahăr”, a spus a doua. „Ca pe… sare”, a răspuns Maria, fiica cea mică. Şi uite-aşa începe o aventură minunată, în care oricine intră află câte ceva despre prietenie, despre iubire, şi despre gustul adevărului.

Teatrul Naţional Timişoara, Sala Mare, 31 mai şi 1 iunie, ora 19

Ţinuturile joase

Tinuturile joaseDe Herta Müller

Un spectacol în regia lui Niky Wolcz

Ţinuturile joase este o colecţie de povestiri ale Hertei Müller, scriitoare germană originară din Banat care a fost distinsă în 2009 cu Premiul Nobel pentru literatură. La vârsta maturităţii, naratoarea îşi aminteşte de copilăria ei din Niţchidorf, de şcoală, de duminicile de la biserică, de jocurile copilăriei, mai apoi de serile de dans şi de experienţele de la oraş. Sunt evocate episoade ale acelor vremuri şi readuse la viaţă personajele trecutului. Povestitoarea retrăieşte propriile temeri din copilărie, conflictele părinţilor ori micile pungăşii ale sătenilor, fără însă ca ilustrarea acestei perspective subiective să fie lipsită de căldură şi umor.

Teatrul German de Stat Timişoara, Sala TGST, 26 mai, ora 21

Cer şi pământ

Un spectacol bazat pe Paradisul pierdut de John Milton, în regia lui Döbrei Dénes şi Varga Heni

Teatrul Maghiar “Csiky Gergely” Timişoara, Sala Mare, 27 mai, ora 17

OPERĂ

Spectacol de diplomă

Un spectacol al absolvenţilor Secţiei de coregrafie „Ştefan Gheorghe”, din cadrul Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu” Timişoara, promoţia 2014

În program sunt incluse lucrări (înregistrate) din creaţia compozitorilor: 

P.I. Ceaikovski, L. Delibes, A. Glazunov, R.K. Scedrin, M. Ravel, C. Debussy, A. Ch. Adam, S. Prokofiev, L. Minkus

Opera Română Timişoara, 30 mai, ora 19

Print Friendly, PDF & Email