La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara a fost înlocuit tabloul electric principal care asigură funcționarea sistemului electric din întreg spitalul
Pentru înlocuirea lui a fost necesară amplasarea unui generator de mare putere, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat, care a preluat, practic, alimentarea electrică a spitalului pe timpul schimbării panoului de curent. Operațiunea de înlocuire a fost supravegheată de un echipaj de pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al Județului Timiș.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș Timișoara”, prof. dr. Cristian Oancea, declară că înlocuirea tabloului electric principal era esențială, deoarece în orice moment exista riscul producerii unui scurt-circuit și izbucnirea unui incendiu la instalația electrică.
„Înlocuirea acestui tablou a fost una dintre soluțiile propuse de specialiștii de la Universitatea Politehnica Timișoara, care au realizat, în urmă cu câteva săptămâni, un bilanț energetic, o evaluare a sistemului electric, și au apreciat că este necesară schimbarea acestuia. Nu este însă totul. Va trebui, în cele din urmă, modernizat întreg circuitul electric din spital, care nu doar că este foarte vechi, dar în aceste zile este și suprasolicitat. Practic, în fiecare salon avem pacienți care au nevoie de oxigen suplimentar, iar aparatele de high-flow și de ventilație non-invazivă duc la o suprasarcină asupra sistemului electric”, mai spune medicul Cristian Oancea.
Cât timp sunt pacienți internați în numar mare, care nu pot fi mutați, mai spune dr. Oancea, o lucrare de reabilitare completă a rețelei de alimentare cu energie electrică a spitalului este imposibil de realizat. Tot din cauza aglomeraţiei de cazuri pe fondul pandemiei de covid, este stopat momentan un proiect de modernizare a Secției de Terapie Intensivă.
Potrivit oficialilor Spitalului „Victor Babeş” Timişoara, noul tablou electric include diferențiale de tensiune, un întrerupător general de 1000 de amperi, 10 întrerupătoare de tip diferențial, care au o siguranță si o sensibilitate mărite la fluctuațiile de curent, și mai multe siguranțe cu un amperaj cuprins între 40A și 100A. Noul tablou electric a costat 12.000 de euro, iar banii au fost obținuți cu ajutorul fundației Spitalului „Victor Babeș”.
„Vreau să mulțumesc comunității locale care a înțeles încă o dată să ne sprijine. Fără acest ajutor, nu am fi reușit să înlocuim tabloul electric. (…) Este un gest de solidaritate pentru care noi, medicii de la Victor Babeș, ne înclinăm”, tramsmite dr. Cristian Oancea.
Ultimele comentarii