Penitenciarul Timișoara organizează în perioada 19 – 23 februarie cea de-a doua ediție a Taberei de iarnă destinată elevilor de liceu. Aceasta este o campanie de promovare a educației juridice și a activității derulate de poliția penitenciară, care propune o incursiune captivantă în lumea legislației și justiției, oferind, în același timp, o privire de ansamblu asupra oportunităților de carieră din sistemul administrației penitenciare.
Activitatea se desfășoară în cadrul proiectului Correctional, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014 – 2021, Programul Justiție, în Penitenciarele Timișoara, Aiud, Arad, București-Jilava și la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare „Constantin Brâncoveanu” din Târgu Ocna.
Tabăra de iarnă nu este doar un eveniment educațional, precizează organizatorii, ci și o experiență autentică și provocatoare, menită să îndrume elevii către înțelegerea complexă a sistemului judiciar și al executării pedepselor privative de libertate. Scopul principal al Taberei de iarnă este familiarizarea elevilor cu noțiuni fundamentale de legislație și justiție, în vederea promovării oportunităților de carieră din cadrul sistemului administrației penitenciare.
Acest demers se subscrie, parțial, celui al Ministerului Justiției de promovare a educației juridice în școli și universități, consacrat prin Protocolul de colaborare privind educația juridică 2022-2025, încheiat la București, în 2022, între Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție, Uniunea Națională a Barourilor din România.
Proiectul este finanțat de Regatul Norvegiei, prin Granturile Norvegiene, valoarea grantului acordat fiind de 31 de milioane de euro. Obiectivul proiectului este de a îmbunătăți capacitatea sistemului corecțional (penitenciar și de probațiune) şi de a asigura servicii de reintegrare persoanelor condamnate (deținuți, foști deținuți și persoane aflate sub supravegherea serviciilor de probațiune), prin implementarea principiului norvegian „seamless” și prin investiții în dezvoltarea capitalului uman.
Ultimele comentarii