16 milioane de lei, alocaţi burselor pentru elevii timişoreni

Conducerea Primăriei Timişoara anunţă că va trimite Consiliului Local Timișoara, spre aprobare, un proiect de hotărâre pentru stabilirea cuantumului burselor şcolare acordate elevilor din preuniversitar de stat pentru anul 2022. Este propusă alocarea a 16 milioane de lei, cu 4 milioane de lei mai mult față de anul trecut

 

Numărul de burse propuse este 13.633 de burse, în sumă totală de 16.089.080 de lei. Atât numărul burselor, cât și suma sunt mai mari față de anul trecut, când au primit burse 13.137 de elevi, iar suma totală a fost de 12.106.500 lei.

Am suplimentat suma pentru anul acesta, pentru ca toți elevii care îndeplinesc condițiile să primească bursă și să îi ambiționăm pe cât mai mulți copii să își îmbunătățească performanțele la învățătură. Sistemul de educație local este prioritar pentru noi și susținerea financiară a elevilor este una din modalitățile de încurajare a performanței în educație”, declară primarul Dominic Fritz.

Cuantumurile burselor pentru cele patru categorii (performanţă, merit, studiu şi sociale), au fost stabilite la valoarea de  500, 200, 150, respectiv 200 lei pe lună.

La aprobarea bugetului local al municipiului Timișoara pe anul 2022, pentru burse a fost alocată suma de 16.668.000 de lei, din care 578.920 de lei au fost utilizați pentru plata burselor restante din anul 2021, şi anume perioadele 13 septembrie – 31 decembrie 2021 și 3 -14 ianuarie 2022 (prelungirea semestrului I).

Criteriile generale de acordare a burselor, reamintesc oficialii Municipalităţii, se stabilesc de către Ministerul Educației și Cercetării. Criteriile specifice de acordare a burselor de performanță, de merit, a burselor de studiu și a celor de ajutor social se stabilesc anual în consiliile de administrație ale unităților de învățământ, în limitele fondurilor repartizate și în raport cu integralitatea efectuării de către elevi a activităților școlare. Bursele de ajutor social se acordă tuturor elevilor care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege.

Dat fiind faptul că suma alocată în buget este suficientă pentru acoperirea necesarului de burse solicitate, se vor putea acorda integral toate categoriile: burse sociale (bolnavi, orfani și pentru cei cu venituri foarte mici), burse de studiu, burse de performanță și burse de merit pentru fiecare unitate de învățământ, mai transmit reprezentanţii Primăriei: „Acordarea integrală a burselor, care se practică doar în ultimii doi ani, înseamnă că, spre deosebire de alți ani, când suma totală era insuficientă, vor primi burse toți elevii care au acest drept, conform listelor transmise de unitățile de învățământ.”

Proiectul de hotărâre poate fi citit accesând acest link.

Print Friendly, PDF & Email