De trei luni încercăm să aflăm, de la SRI şi de la Academia Naţionale de Informaţii, numele celor care au obţinut diploma de doctor aici, specializarea în care au obţinut doctoratul şi numele coordonatorului doctoratului.
Am trimis către trei instituţii de învăţământ superior – Academia Naţională de Informaţii, Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” şi Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” – solicitări de informaţii prin care ceream să ni se comunice numele tuturor persoanelor care au obţinut, în perioada 2000 – 2014, diploma de doctor din partea fiecărei instituţii în parte, specializarea în care au obţinut doctoratul şi numele coordonatorului doctoratului. Se întâmpla în luna august.
Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” şi Universitatea Naţională de Apărare “Carol” au răspuns. Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” ne-a comunicat că a emis 455 de titluri de doctor – 232 în Drept şi 223 în Ordine Publică şi Siguranţă Naţională. În acelaşi interval de timp, Universitatea Naţională de Apărare “Carol” a emis 933 de titluri de doctor – 458 în Ştiinţe Militare şi 475 în Ştiinţe Militare şi Informaţii.
De la Academia Naţională de Informaţii, instituţia de învăţământ superior a SRI, nu am aflat nici acum informaţiile solicitate.
Prima cerere pe care am trimis-o acestei instituţii, în atenţia rectorului, colonel univ. dr. Niculae Iancu, a fost în 14 august. Cum nu am primit răspuns în termenul legal de maximum 30 de zile, au urmat câteva încercări de a contacta persoane din cadrul instituţiei, abilitate să ne spună ce s-a întâmplat cu solicitarea de informaţii, unde s-a “rătăcit”. După câteva telefoane, date în zile diferite, şi un ping-pong pe care l-au făcut cu noi, trimiţându-ne de la un birou la altul, nu am ajuns la niciun rezultat. Nimeni nu ştia nimic…
Aşa se face că, în 21 septembrie, am trimis o nouă cerere. De data aceasta, în paralel şi în atenţia directorului SRI, Eduard Hellvig. Deşi am solicitat o confirmare de primire a adresei noastre nu s-a obosit nimeni să ne răspundă. Din partea niciuneia dintre instituţii. După alte zile de tăcere, am contactat responsabilii cu comunicarea din SRI, care ne-au spus că nu ştiu să fi primit o astfel de solicitare de informaţii, cerându-ne să o mai trimitem o dată. Ceea ce am făcut. Pentru că, din nou, a lipsit confirmarea de primire din partea lor, am revenit telefonic, după alte câteva zile. Au venit, aşa, şi asigurările că vom primi răspuns în termenul prevăzut de lege. Şi au venit: “Întrucât solicitarea dumneavoastră presupune o documentare complexă, Academia Naţională de Informaţii «Mihai Viteazul» vă va răspunde cu celeritate, respectând termenul legal de 30 de zile, prevăzut de Legea 544/2001, privind liberul acces la informaţii de interes public. Vă mulţumim pentru interesul acordat activităţii Academiei Naţionale de Informaţii «Mihai Viteazul».”
Acum câteva zile a venit, într-un final, şi răspunsul. Din partea ANI. Ni se comunica faptul că informaţiile solicitate nu ne pot fi transmise pentru că, momentan, se lucrează la noul site al instituţiei: “Vă comunicăm faptul că instituţia noastră întreprinde demersurile necesare pentru a posta informaţiile solicitate pe site-ul www.animv.ro, aflat momentan în fază de reconstrucţie. Imediat ce noul site va fi lansat, vă vom informa cu celeritate.”
E greu de găsit o explicaţie logică pentru care aceste informaţii nu ne-au putut fi puse la dispoziţie, atâta timp cât ele sunt, cu siguranţă, stocate în arhiva instituţiei. Şi cât site-ul ANI nu e în “fază de reconstrucţie”.
Articol publicat şi în Puterea a Cincea.
Ultimele comentarii