Spectacol caritabil de teatru, pe scena Naţionalului timişorean, pentru bolnavii de cancer

Lazar sau vremea din valuriPe scena Teatrului Naţional din Timisoara va fi jucat spectacolul caritabil Lazăr sau vremea dintre valuri. Banii strânși din vânzarea biletelor vor fi donați Clinicii Nera, prima clinică de recuperare oncologică din România.

 

Lazăr sau vremea dintre valuri este o producție a unei companii particulare din București, ce reunește tineri actori proveniţi de la mai multe teatre din Capitală, printre care „C. Nottara”, Național, „I.Creangă”, Compania Passe-Partout „Dan Puric”.

Pe scena Teatrului Naţional din Timişoara, acest spectacol va fi jucat în 30 noiembrie, de la ora 19.

Textul care stă la baza acestui spectacol este scris de către prof. univ. dr. Pavel Chirilă, de la Fundaţia „Sfânta Irina”, iniţiatorul proiectului „Clinica Nera – prima clinică de recuperare oncologică din România”.

Tânăra echipă de artiști care s-a înhămat la acest proiect a avut curajul să joace acest spectacol în sistem independent, bazându-se pe sprijinul și simpatia publicului. „Acești tineri artiști joacă pentru ca prima clinică dedicată recuperării bolnavilor de cancer din România să fie deschisă. Mai pe scurt, joacă pentru cei bolnavi de cancer. Așa că invitația pe care v-o adresează nu este numai pentru a viziona spectacolul, ci și pentru a participa, prin cumpărarea biletului, la finalizarea acestui proiect”, spune dr. Pavel Chirilă.

Textul din Lazăr sau vremea dintre valuri este o alegorie tragi-comică despre societatea de astăzi, alegorie care stârnește și râsul, dar pune și întrebări la care merită să medităm. La bordul unei corăbii ce plutește în derivă de multă vreme, echipajul este suprins de un eveniment neașteptat: moartea comandantului. Înmormântarea lui și alegerea unui nou comandant, lupta pentru acest post și înscăunarea sunt ocazii pentru ocupanții vasului de a se alia și re-alia unii cu alții împotriva unora și altora. Noul comandant nu va rezolva nimic din aceste conflicte, ci doar le va amplifica până la colaps. Și toate acestea pentru că pe vas mai există un pasager pe care numeni nu-l ia în seamnă: Lazăr.

Actorii care joacă pentru Clinica Nera sunt: Mihai Marinescu, Petru Ciobanu, Alexandru Madaraș, Vlad Gălățianu, Ileana Olteanu, Andreea Mateiu, Ion Marcu și Dan Clucinschi. Regia spectacolului este semnată de  Ștefan Ruxanda, iar scenografia şi costumele, de Andrei Răduț şi, respectiv Roxana Dumitrache.

Biletele pot fi cumpărate de la Casa de Bilete a Teatrului Național, din rețeaua Bilet.ro sau online de pe www.bilet.ro

Clinica Nera va fi prima clinică de recuperare oncologică din România care va avea ca prioritate tratamentul bolnavilor de cancer în stadii iniţiale, precum și programe de depistarea precoce a acestei maladii.

Clinica Nera este construită în Valea Nerei, într-o zonă nepoluată din judeţul Caraş-Severin, localitatea Slatina Nera, comuna Sasca Montană de către Fundația „Sfânta Irina”, al cărei personal este compus din medici, asistenți, profesori universitari cu o bogată experiență în domeniul îngrijirilor paliative.

Acest proiect vine ca un răspuns la situația dramatică în care se găsește țara noastră: România este țara cu cea mai mare mortalitate prin cancer dintre toate ţările europene. Cancerul de plămân, col uterin şi creier  are cea mai mare incidenţă în România, țară din care lipseşte cu desăvârşire un serviciu specializat în recuperare oncologică, iar depistarea precoce şi prevenţia sunt foarte puţin practicate şi ineficiente”, spune dr. Pavel Chirilă.

 

Print Friendly, PDF & Email