Un senator PSD de Timiş anunţă, dezinvolt, că, pentru Spitalul din Sânnicolau Mare la buget mai sunt bani până la finalul lunii octombrie. Ce se va întâmpla de atunci încolo, nu ştie. Aşa că, precaut, aruncă vina pentru o posibilă viitoare închidere a spitalului în seama primarului PDL de Sânnicolau Mare.
Matei Suciu: „Temerile că Spitalul din Sânnicolau Mare s-ar putea închide, o acţiune de manipulare a opiniei publice în campanie”
Recent, primarul din Sânnicolau Mare, Dănuţ Groza, a anunţat că Spitalul Orăşenesc are datorii foarte mari şi că ar putea rămâne în curând fără bani pentru plata facturilor la utilităţi şi fără sumele necesare pentru medicamente şi plata salariilor medicilor.
Senatorul social-democrat Matei Suciu spune că reprezentanţii PSD nu îşi pun problema închiderii Spitalului Orăşenesc Sânnicolau Mare, catalogând aceste informaţii drept „declaraţii mincinoase” ale primarului localităţii, democrat-liberalul Dănuţ Groza. Mai mult, spune Matei Suciu, “guvernările trecute, în frunte cu Traian Băsescu, prin discipolii lui, au închis 67 de spitale. Din 67 de spitale, noi am redeschis unităţi spitaliceşti importante şi nu ne gândim să închidem niciun spital”.
Senatorul PSD susţine că a verificat telefonic situaţia spitalului din Sânnicolau Mare la ministrul secretar de stat Dorel Săndesc, care l-a asigurat că Ministerul Sănătăţii ar fi repartizat fondurile necesare pentru asigurarea condiţiilor de funcţionare şi pentru plata salariilor, până în luna octombrie inclusiv. „De unde, atunci, teama primarului PDL că spitalul se închide?”, se întreabă senatorul PSD, fără a face însă vreo referire concretă la ce se va întâmpla cu această unitate spitalicească şi cu personalul după expirarea intervalului până la care s-a anunţat, de la minister, că există fonduri disponibile.
Matei Suciu a catalogat temerile formulate de primarul democrat-liberal al oraşului Sânnicolau Mare, Dănuţ Groza, drept „o acţiune de manipulare a opiniei publice, în campanie” şi afirmă că a verificat situaţia spitalului şi la Direcţia de Sănătate Publică Timiş, de unde ar fi aflat că această unitate spitalicească a beneficiat în ultimii ani şi de câştigarea unui proiect finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, prin care i-ar fi fost alocaţi peste un milion de euro, în scopul modernizării şi dotării ambulatorului de specialitate. Informaţie care, în mopd logic, nu are de-a face cu actuala stare de fapt. Pentru că fondurile dintr-un proiect european nu pot fi folosite, în caz de nevoie, pentru plata salariilor, a utilităţilor sau pentru achiziţionarea de medicamente. Pentru că asta se numeşte deturnare de fonduri. Senatorul Matei Suciu a formulat, însă, reproşuri la adresa echipei care a manageriat respectivul proiect, întrucât, susţine el, proiectul ar fi prevăzut dotarea ambulatorului cu sisteme de obţinere a curentului electric prin celule fotovoltaice, situaţie care a dus, apreciază senatorul PSD, la cheltuirea unei mari părţi a banilor “complet anapoda”. Matei Suciu este de părere că unitatea medicală s-ar putea închide doar dacă membrii din Consiliul de Administraţie al spitalului i-ar declara intrarea în faliment. “Majoritatea membrilor din Consiliul de Administraţie al Spitalului sunt din partea Primăriei. Din cinci membri, trei sunt numiţi de primar şi de Consiliul Local. (…) Spitalul se va închide dacă Primăria declară intrarea lui în faliment şi dacă stopează ei fondurile necesare funcţionării”, a apreciat senatorul Matei Suciu, declarând că, în ceea ce priveşte finanţările alocate spitalelor de la bugetul de stat, nu sunt niciun fel de diferenţe între spitale.
Dănuţ Groza: “Spitalul are datorii de 20 de miliarde de lei vechi”
Contactat pentru a formula un punct de vedere pe marginea acestor declaraţii, primarul oraşului Sânnicolau Mare, Dănuţ Groza, spune că-i solicită senatorului PSD să îşi probeze afirmaţiile cu documente concrete, considerând regretabil faptul că reprezentanţii Guvernului în teritoriu şi oameni politici locali care nu cunosc situaţia reală a spitalului dezinformează presa, furnizând public informaţii eronate.
În ceea ce îl priveşte pe senatorul PSD Matei Suciu, primarul Dănuţ Groza spune că acesta “trăieşte într-o altă lume”, că, potrivit informaţiilor pe care le are, senatorul social-democrat nici măcar nu a vizitat spitalul pentru a se documenta asupra situaţiei reale şi opinează că, înainte să iasă public cu informaţii eronate, ar fi trebuit să solicite, măcar prin adresă scrisă, informaţii corecte de la conducerea spitalului.
“În acest moment, spitalul are datorii de 20 de miliarde de lei vechi”, spune primarul Dănuţ Groza, precizând că, doar în ultima perioadă, au fost operate două diminuări de buget, una în decursul anului trecut şi una în vara acestui an. “În perioada guvernării Emil Boc am avut alocaţi bani pentru salarii, utilităţi, medicamente şi ne rămâneau şi bani pentru investiţii”, mai spune primarul oraşului Sânnicolau Mare, adăugând că, în perioada actualei guvernări, “anul trecut ne-a fost diminuat o dată bugetul”, în condiţiile în care au fost decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sume aferente unui număr de 300 de pacienţi internaţi. “Dar noi am avut, uneori, şi 450 de bolnavi pe lună. Şi atunci trebuie să te descurci, să îi primeşti şi să îi tratezi pe toţi. Or, asta ce ar însemna? Că de la primii 300 mai rupi câte o jumătate sau un sfert de pastilă ca să le dai şi la restul?”, se întreabă retoric Dănuţ Groza.
El precizează că problema majoră în acest moment o reprezintă banii necesari pentru plata utilităţilor: “La curent şi încălzire nu vom avea bani pentru utilităţi. Luna viitoare sunt şanse să nu se poată plăti factura la energie electrică. Tichetele de masă pentru angajaţi, nu se mai dau la spital, din luna august. Suntem puşi în situaţia de a alege dacă plătim utilităţile sau plătim salariile. Avem restanţe şi la plata medicamentelor”. Dănuţ Groza cataloghează actuala echipă de la Guvern ca fiind “oameni iresponsabili”, pe care nu îi interesează nimic.
Spitalele din Făget, Jimbolia şi Deta, în situaţie similară
Edilul din Sânnicolau mai spune şi că, în situaţia critică în care se află în prezent Spitalul Orăşenesc se află şi Spitalele din Făget, Jimbolia şi Deta şi că, în aceste condiţii, nici măcar nu se mai pune problema unei discuţii despre alocarea de fonduri pentru investiţii, aşa cum ar fi firesc să se întâmple: “Discutăm despre banii necesari pentru salarii, utilităţi şi medicamente”.
Dănuţ Groza reaminteşte că bugetul instituţiilor publice se face până la finalul anului, referindu-se la declaraţia senatorului PSD, potrivit căruia ar exista banii necesari pentru plata salariilor şi asigurarea condiţiilor de funcţionare până la finalul lunii octombrie. “Cum asigură ei bugetul, nu până la sfârşitul anului? Şi în noiembrie şi decembrie ce o să facem, stăm la mila lor? Ministerul Sănătăţii să dea o explicaţie. Avem datorii pe care nu le putem achita”, mai spune primarul Dănuţ Groza.
În ceea ce priveşte declaraţiile senatorului PSD Matei Suciu potrivit cărora ar fi posibilă intrarea spitalului în faliment dacă membrii Consiliului de Administraţie sistează fondurile necesare finanţării activităţii, Dănuţ Groza declară că Matei Suciu “nu ştie ce vorbeşte”.
Un spital care s-a dezvoltat în ultimii ani
Edilul din Sânnicolau mai spune că, în ultimii ani, de la bugetul local al Primăriei au fost susţinute cote de co-finanţare ale unor proiecte europene şi au fost alocaţi bani pentru investiţii vizând reabilitarea unor secţii, fiind depuse eforturi pentru diversificarea serviciilor medicale şi pentru aducerea unor noi specializări medicale. “Avem serviciu de ortopedie, medic radiolog, ORL-ist, neurolog, ginecolog, chirurgi, medic specialist în nutriţie şi diabet, specializare pe care nu am avut-o şi toţi bolnavii de diabet de pe raza localităţii şi din împrejurimi trebuiau până acum să se deplaseze periodic până la Timişoara. Oamenii au început să îşi recapete încrederea în acest spital”, afirmă primarul Dănuţ Groza.
Primarul Sânnicolaului declară şi că spitalul utilizează în prezent panouri solare pentru producerea apei calde menajere, panouri achiziţionate în cadrul unui proiect finanţat din Fondul de Mediu, nu pe Programul Operaţional Regional, aşa cum a susţinut senatorul PSD Matei Suciu.“Este vorba despre panouri solare, nu despre celule fotovoltaice. Spre deosebire de domnul senator, eu pot proba totul cu documente. Am recurs la această soluţie tot pentru a diminua costurile spitalului, pentru a face economii”, spune Dănuţ Groza, adăugând că a informat opinia publică din localitate prin intermediul ziarului local, despre situaţia critică în care se află acum spitalul pentru ca oamenii să ştie că, “dacă spitalul rămâne fără curent electric sau fără apă caldă, nu Primăria e de vină”, ci factorii responsabili de întocmirea bugetului şi alocarea fondurilor, care nu asigură spitalelor fondurile necesare pentru a-şi desfăşura activitatea în bune condiţii.
Ultimele comentarii