Cel mai recent număr al revistei Lecturn, producţie editorială a Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” din Timişoara, include două secţiuni noi: patrimoniu şi film.
Rubrica Patrimoniu cuprinde un articol despre ,,Monumentul ostaşului român” din Timişoara, devenit subiectul unor dezbateri aprinse în ultimele luni.
Civilizaţia lecturii propune un studiu asupra romanelor scriitorului și jurnalistului evreu-român Isac Peltz (1899-1980), Țară bună și Israel însângerat, care prezintă atitudinile diferite ale locuitorilor din mahalalele bucureștene față de alogeni.
La rubrica Pretexte pentru lectură, puteţi citi un text pornind de la volumul de memorialistică Romanticii. Piloții majestății sale, care însumează o serie de interviuri cu trei dintre piloții militari români din acea perioadă şi mărturiile bazate pe experienţa lor.
În această ediţie a revistei găsiţi numeroase teme tratate de profesori universitari şi bibliotecari, care vor stârni interesul pentru lectură.
La categoria Viaţa bibliotecii, găsiţi cronica evenimentelor culturale din a doua jumătate a anului universitar. Tot aici puteţi citi impresii şi reflecţii pornind de la întâlnirea cu Ana Blandiana, prezentă la Timişoara, în luna mai, la deschiderea expoziţiei Trei decenii de memorie. Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, organizată de Fundaţia Academia Civică și găzduită de Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara.
Numărul 42 al revistei Lecturn este cofinanţat de Consiliul Judeţean Timiş, în cadrul proiectului Autori şi cărţi în capitala culturală, prin programul Tim Cultura 2023. Ea este distribuită unui număr de parteneri locali, regionali şi naţionali şi se procură gratuit de la sediul central al bibliotecii, ori de la filialele externe.
Ultimele comentarii