Ion Popescu-Gop, primul cineast român care a câştigat un trofeu major la Cannes – Palme d’Or pentru scurtmetraj –, va fi omagiat, pe 31 octombrie, la Institutul Cultural Român din Berlin, unde va fi proiectat filmul său “S-a furat o bombă”, dar şi o serie de scurtmetraje de animaţie ale cineastului.
Potrivit site-ului I.C.R., în acest an se sărbătoresc 90 de ani de la naşterea primului cineast român care a câştigat la Cannes trofeul Palme d’Or pentru scurtmetraj, cu filmul Scurtă istorie. I.C.R. Berlin va prezenta lungmetrajul S-a furat o bombă, precum şi o serie de scurtmetraje de animaţie Scurtă istorie, Homo Sapiens şi Şapte arte, anunţă Mediafax.
Ion Popescu-Gopo este unul dintre cei mai importanţi regizori şi realizatori de desene animate din România. Nu a fost activ numai ca regizor, ci şi ca artist plastic, caricaturist, actor şi scenarist de film. Cineastul s-a impus prin creaţiile sale artistice, ca o mare personalitate a cinematografiei româneşti, câştigând în 1957 trofeul Palme d’Or pentru scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes.
Omuleţul animat de Gopo prin mijloace tehnice rudimentare l-a făcut celebru. Faima lui a ajuns la Cannes şi a reprezentat un moment de cotitură în lumea animaţiei, iar Scurtă istorie a devenit primul film din istoria cinematografiei româneşti recompensat cu trofeul Palme d’Or.
Pe lângă succesul obţinut la Cannes cu Scurtă istorie, Gopo a mai fost premiat şi pentru Şapte arte, la Festivalul de Film de la Tour, în 1958, şi pentru Homo Sapiens, la Festivalul de la San Francisco. Lungmetrajul S-a furat o bombă este un film regizat de Gopo după propriul scenariu, în 1962, care a fost, de asemenea, nominalizat la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, în 1962, şi a contribuit la faima internaţională a cineastului român.
Filmul S-a furat o bombă va fi proiectat în limba română cu subtitrare în limba engleză. La “Seara omagială Gopo” va participa şi criticul de film Mihai Fulger, care va face o prezentare introductivă a filmelor şi va modera o discuţie cu publicul după proiecţie.
Ultimele comentarii