Scriitoarea Doina Ruști, întâlnire cu cititorii, la Timișoara

Doina Ruşti. Foto: Arhivă personală

Doina Ruști se va afla la Librăria Cărturești Operei, din Timișoara, pentru o întâlnire cu cititorii. Nu este o lansare, ci o întâlnire cu prietenii cărților sale: autografe, fotografii și câteva vorbe într-o manieră colocvială. Plus o poveste inedită, în ton cu  cea mai recentă cartea a sa Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot (Litera, 2022).

 

Printre invitații speciali se numără Elena Crașovan, lector dr. la Facultatea de Litere a Universității de Vest, și Anca Eftenie. Evenimentul va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.30.

Pe parcursul zilelor de 17 și 18 noiembrie, scriitoarea Doina Ruști va avea mai multe evenimente la Timişoara: o întâlnire cu cititorii săi la Librăria Cărturești Operei, o întâlnire la Facultatea de Litere a Universităţii de Vest din Timişoara, la Colegiul Bănățean și la Liceul „Nikolaus Lenau”.

Bucureștiul fanariot e o urbe, care se leagănă zi și noapte în ritmul moleșitor al manelelor, cufundată în fumul ciubucelor, în superstiții, zvonuri și magice arome orientale, și care se lasă asaltată în răstimpuri de frenezii endemice și fără obiect, de tristeți grele și de melancolii fără nume. Dacă ar fi atât și tot ar fi de-ajuns. Dar povestirile pe care ni le spune Doina Ruști, despre iubiri imposibile, sprijinite pe documente și scrise cu talentu-i binecunoscut, ridică perdeaua de pe o lume cu obiceiuri, relații private nemiloase, comportamente surprinzătoare și habitudini stranii”; spune Eugen Negrici despre noua carte a Doinei Ruşti, Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot.

La rândul său, Ioan Groşan spune că, în acest volum, „Bucureştiul fanariot e zugravit cu toate uneltele unei proze de o respiratie largă, cu intrigi, mișmașuri, scene de masă, dar mai ales cu o știință, destul de rar întâlnită azi, a portretizării, de la simple crochiuri până la tabloul amplu în care simți cum foșnesc, parcă, detaliile mătăsoase ale picturii bizantine.”

Volumul conține 47 de povestiri fanariote despre amoruri și pasiuni bizare: întâmplări adevărate, fapte istorice, un imaginar românesc și o formulă epică marca Doina Ruști. Plus ilustrații de epocă. Fiecare povestire oferă și un model de ficțiune literară.

Doina Ruşti, prozatoare de referință, cu certă contribuție  atât în neogotic, cât și în în realismul psihologic, apreciată pentru originalitate și erudiție epică, a scris romane puternice, cu miză social, ca Fantoma din moară, Lizoanca, Logodnica etc. În alt registru tematic urmează trilogia fanariotă, (Homeric, Mâța Vinerii și Manuscrisul fanariot) și recentul său roman Paturi oculte (2020), o parabolă a pandemiei.

Traduse în 15 limbi, inclusiv în chineză, scrierile sale s-au bucurat de exegeze și de recenzii laudative, multe în publicații internaționale. Printre altele, a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România/2008 și Premiul „Ion Creangă”, al Academiei Române/2009.

Doina Ruști coordonează colecția Biblioteca de Proză Contemporană a Editurii Litera, este scenaristă și ține cursuri de scriere creativă la Universitatea din București.

 

Print Friendly, PDF & Email