Ruga Timişoarei şi Ziua Minorităţilor

Sursă foto: Spotlight Heritage Timişoara

Începutul toamnei vine, la Timişoara, cu o importantă sărbătoare a orașului: hramul Catedralei, de ziua Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, însoțit de evenimentele asociate lui: Ruga Timișoarei și Ziua Minorităților, organizate în perioada 14-17 septembrie.

 

Se împlinesc aproape 400 de ani de când Sfântul Iosif a stins văpaia, prin puterea rugăciunii, devenind apărătorul pompierilor și tot aproape 400 de ani de pomenire neîntreruptă a numelui său pe pământ bănățean. Astfel, sărbătoarea începe joi, 14 septembrie, la ora 20, în Piața Sfântul Gheorghe, un spectacol-rugăciune despre minunile Sfântului Iosif, Minunile Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, cu actorii: Cătălin Ursu, Ana-Maria Cojocaru, Raul Lăzărescu, Raul Băştean și Nuți Dorobanțu. Interpretează Alina Mihocaș și Corala „Contrast”, avându-l ca dirijor pe Vasile Bădescu.

Vineri, 15 septembrie, de la ora 9.30, la Catedrala Mitropolitană, va avea loc Sfânta Liturghie Arhierească, iar de la ora 18, în Parcul Rozelor, un spectacol și joc de rugă susţinut de Ansamblul „Timișul”, însoțiți de soliștii Lioara Boșcu, Carmen Popovici-Dumbravă, Zorica Savu, Adrian Stanca, Dumitru Stoicănescu și Ramona Vița. Dirijor este Deian Galetin, iar coregrafi: Maria Dudău-Topciov și Ciprian David.

Sâmbătă, 16 septembrie, de la ora 18, în Parcul Rozelor va fi organizată Ziua Minorităților. „Ne vedem, așadar, în Parcul Rozelor, cu ucraineni, nemți, unguri, sârbi, bulgari, evrei și cu toți cei cu care împărțim pământul binefăcător al Timișoarei, de veacuri sau din vremuri mai noi. Invitați speciali: Urban Verbunk (Ungaria) și stegarii din Carpineto Romano (Italia)”, trannsmite organizatorul evenimentelor, Casa de Cultură a Municipiului Timişoara.

Duminică, 17 septembrie, de la ora 18, tot în Parcul Rozelor va avea loc Ruga Tinerilor. În program sunt incluse un spectacol cu Ansamblul „Timișul” Tineret, recitaluri de poezie dialectală susţinute de copiii de la Școala Gimnazială nr. 30 Timișoara; spectacolul Cântec, joc și grai străbun, cu laureații concursului omonim, organizat de Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara, un joc de Rugă, însuflețit de soliștii Alexandra Acs, Maria Bartulov, Ana-Gabriela Coțe, Dorinel Gavriluț-Pârvoni, Ana-Maria Moldovan, Georgiana Necșa, Bianca Opăriuc, Denisa Peia, Maria Șaptebani, Vlad Văcaru și Adonis Vojin (Serbia).

Parteneri în organizarea evenimentelor, alături de Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, sunt Uniunea Sârbilor din România, Forumul Democrat al Germanilor din Banat, Asociația Comunitară pentru Banat, Asociaţia „Dacia Capta”, Comunitatea  Evreilor Timișoara, Uniunea Bulgară din Banat, Uniunea Ucrainienilor din România – Filiala Timiş, Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană, Asociația „Cârlibaba” Dudeștii Noi, Societatea Makedon-Armână, Eszterlanc Timișoara, U.D.M.R, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Timiș, Școala Gimnazială nr. 30 Timișoara şi Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara.

 

Print Friendly, PDF & Email