18 octombrie, ziua eliberării Timişoarei de sub dominaţia otomană

Festival Baroc TimisoaraAnul acesta, Timişoara şi întregul Banat serbează trei secole de la eliberarea de sub dominaţia otomană. Anul 1716 a reprezentat momentul începutului epocii moderne pentru toată zona Banatului.

 

18 octombrie a fost declarată, în octombrie 2011, zi de importanţă locală prin hotărâre de consiliu local.

În 1716, 18 octombrie a fost ziua în care prinţul Eugeniu de Savoya elibera cetatea Timişoara, după 164 de ani de stăpânire otomană. De atunci şi până în prezent, Timişoara a cunoscut o dezvoltare fără precedent, pe toate planurile, devenind un oraş al premierelor, atrag atenţia oficialii Primăriei. În 1745, a avut primul spital municipal al monarhiei habsburgice. În 1884, a fost primul oraş din Europa cu străzile iluminate electric. În 1889, a circulat primul tramvai electric din România. Şi, trebuie reamintit, Timişoara este oraşul din care a început Revoluţia din Decembrie 1989, care a adus libertatea tuturor românilor. În plus, are cea mai întinsă arie protejată de monumente istorice din România, cu peste 14 000 de clădiri de patrimoniu.


Citeşte şi: Festivalul Baroc marchează 300 de ani de lumină pentru Timişoara

„Aniversarea a 300 de ani de lumină este un prilej de a conştientiza, o data în plus, moştenirea culturală imensă pe care o are urbea de pe Bega”, mai spun reprezentanţii Municipalităţii. Aceasta a pregătit, împreună cu diverse instituţii culturale, confesionale şi administrative, un program special dedicat acestei aniversări, care se va desfăşura în perioada 12 – 18 octombrie.

 

12 octombrie, la Palatul Episcopal Romano-Catolic din Timişoara

Ora 16. Vernisajul expoziţiei jubiliare Timişoara 1716. Începuturile unui oraş european, expoziţie ce va avea loc chiar în ziua în care, acum trei veacuri, Garnizoana otomană a Timişoarei capitula în faţa oştilor creştine.

 

14 octombrie, Piaţa Unirii

Ora 17. Expoziţia Medievalum, în care vor putea fi văzute arme, veşminte cavalereşti, instrumente muzicale specifice, dispozitive de tortură specifice perioadei medievale.

Ora 18. Spectacol de teatru, muzică medievală şi dansuri Timişoara 300.

Ora 19. Concert susţinut de Peregrinii.

 

15 octombrie, Piaţa Unirii

Ora 12. Expoziţie Medievalum, în care vor putea fi văzute arme, veşminte cavalereşti, instrumente muzicale specifice, dispozitive de tortură specifice perioadei medievale.

 

15 octombrie, Piaţa Libertăţii

Ora 20. Concertul simfonic extraordinar Timişoara 300 de ani de lumină, susşinut de Filarmonica Banatul.

 

14 – 15 octombrie, Aula Academiei Române Timişoara

Ora 9. Sesiunea ştiinţifică internaţională 1716 – Timişoara – 2016. O istorie europeană, organizată de Academia Română filiala Timişoara, în colaborare cu Primăria Timişoara.

 

16 octombrie, Piaţa Libertăţii

Ora 11. Paradă de costume medievale şi demonstraţii de luptă specifice secolului XVIII.

 

16 octombrie, Piaţa Unirii

Ora 12. Expoziţie Medievalum, în care vor putea fi văzute arme, veşminte cavalereşti, instrumente muzicale specifice, dispozitive de tortură specifice perioadei medievale.

Ora 19. Concert susţinut de Lupus Dacus.

 

18 octombrie, str. Eugeniu de Savoya nr. 24

Ora 17. Marcarea a 300 de ani de la intrarea lui Eugeniu de Savoya în Cetatea Timişoarei, prilej cu care vor fi dezvelite două plăcuţe memoriale amplasate pe casa în care a locuit prinţul Eugeniu de Savoya, eliberatorul Timişoarei. Casa este situată pe locul fostei porţi de intrare în Cetatea Timişoarei, numită „Poarta Forforoza”, prin care au intrat trupele austriece conduse de Eugeniu de Savoya şi i-au alungat pe turci. În urma sistematizării din 1817, „Poarta Forforoza” a fost demolată şi din cărămizile porţii a fost construită o nouă clădire cu două etaje, care păstrează şi acum deasupra intrării imaginea „Porţii Forforoza”.

Print Friendly, PDF & Email