România conduce plutonul ţărilor europene cu cele mai puternice scăderi ale preţurilor locuinţelor

Timişoara are preţuri ceva mai ridicate pe piaţa imobiliară

Afaceri imobiliarePreţurile locuinţelor din România au înregistrat în primul trimestru o scădere de 3,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, una dintre cele mai puternice rate de declin din UE, unde preţurile au crescut cu 1%, potrivit datelor Eurostat. Totuşi, scăderea remarcată pe plan naţional nu este atât de pronunţată la Timişoara, indicată ca unul dintre oraşele unde preţurile de pe piaţa imobiliară nu au scăzut atât de mult.

 

Bula imobiliară a rămas doar o amintire

Conform Eurostat, biroul de statistică al UE, dintre cele 28 de state membre UE analizate, 11 au raportat scăderi, 13 creşteri, iar patru nu au transmis date către Eurostat. Pe toată zona euro, preţurile au scăzut cu 0,3%. Indicele preţurilor locuinţelor se referă la evoluţia preţurilor tuturor tipurilor de proprietăţi rezidenţiale cumpărate de gospodării, indiferent de vechime, destinaţie şi proprietarii anteriori. Doar patru ţări au consemnat scăderi mai puternice ale indicelui preţurilor locuinţelor decât România. Este vorba de Croaţia, Slovenia, Cipru şi Italia. Asta în timp ce cele mai puternice creşteri anuale au fost înregistrate în Estonia, cu 17,5%, Letonia, cu 10,4%, şi Marea Britanie, cu 8%.

Comparativ cu trimestrul al patrulea, preţurile din România au crescut cu 0,6%, comparativ cu un avans de 0,2% la nivelul UE.

Cele mai puternice scăderi trimestriale au fost înregistrate în Croaţia, cu 2,7%, Luxemburg, cu 2,3%, şi Slovenia, cu 1,7%, iar cele mai mari creşteri în Estonia, cu 4,8%, Suedia, cu 2,4%, şi Marea Britanie, cu 2,2%.

În Timişoara încă se ţine la preţ

Timişoara este singurul oraş mare din România unde preţul mediu al locuinţelor a crescut anul trecut, în condiţiile în care în Bucureşti s-a înregistrat cea mai mare scădere, astfel că per ansamblu apartamentele s-au ieftinit cu 8,2%, potrivit unui studiu al portalului imobiliare.ro, realizat în şase oraşe.

Dacă anii 2011 şi 2012 au fost caracterizaţi de o evidentă tendinţă de stabilizare a preţurilor locuinţelor, anul ce tocmai s-a încheiat s-a remarcat, dimpotrivă, printr-o acutizare a declinului. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, pe parcursul lui 2013 apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare la nivel naţional s-au depreciat cu 8,2%, se arată într-un comunicat al portalului imobiliar imobiliare.ro.

Preţul mediu cerut în prezent de către vânzători este de 898 de euro pe metru pătrat, faţă de valoarea de 978 de euro pe metru pătrat valabilă la începutul anului trecut. Reculul consemnat în 2013 este cu peste 50% mai mare decât suma scăderilor din cei doi ani anteriori, când, potrivit datelor imobiliare.ro, preţurile s-au diminuat cu 4% (în 2011) şi, respectiv, 1,3% (în 2012).

Aşa cum era de aşteptat, în cele mai mari oraşe ale ţării, inclusiv în Capitală, reducerile din ultimele 12 luni se situează sub media naţională. În majoritatea cazurilor, tonul ieftinirilor este dat de apartamentele noi, ceea ce contribuie la îngustarea vizibilă a diferenţei faţă de segmentul locuinţelor vechi.

Dintre toate marile oraşe analizate, Capitala deţine supremaţia la capitolul ieftiniri, în condiţiile în care preţul mediu cerut de vânzătorii de apartamente s-a diminuat cu 6,7% în ultimele 12 luni, de la 1.138 la 1.062 de euro pe metru pătrat util.

Timişoara este singurul oraş unde preţurile s-au înscris pe un trend ascendent în ultimul an. Per total, apartamentele noi şi vechi din oraş s-au scumpit cu 1% faţă de 2012, situându-se la o medie de 793 de euro pe metru pătrat. Avansul a fost dictat în mod exclusiv de proprietarii locuinţelor vechi, care au urcat preţurile cu 2,2%, până la 786 de euro pe metru pătrat (de la 769 de euro pe metru pătrat). La polul opus, unităţile locative nou-construite au consemnat un declin substanţial, de 5,3%, de la 879 la 832 de euro pe metru pătrat.

“Oricum, piaţa imobiliară locală nu va mai ajunge niciodată la nivelul de dinainte de 2008. Imobilele au fost supra-evaluate, fără vreo bază reală. Iar băncile, prin creditele acordate, au contribuit la menţinerea acestei bule imobiliare. Din acest punct de vedere, criza a avut un efect pozitiv, în sensul că a normalizat piaţa”, spune economistul timişorean Nicolae Bobiţan.

Print Friendly, PDF & Email