Revoluţionari timişoreni: „A recunoaște Iașul ca oraș-martir înseamnă batjocorirea memoriei eroilor din Timișoara”

Reprezentanţii a patru asociaţii de revoluţionari din Timişoara critică proiectul de lege care vizează declararea Iaşiului oraș-martir al Revoluției: „Acest demers duce în derizoriu noțiunea de oraș-martir și bagatelizează jertfa eroilor martiri din Timișoara.”

 

Constatăm cu surprindere faptul că pe ordinea de zi din data de 29 martie 2021 a Camerei Deputaților se află proiectul de lege nr. 205/2020 privind declararea municipiului Iași «Oraș-martir al Revoluției din Decembrie 1989». Acest demers inițiat de domnul senator Dan Lungu, duce în derizoriu noțiunea de oraș-martir și bagatelizează jertfa eroilor martiri din Timișoara”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Reprezentanţii a patru asociaţii de revoluţionari din Timişoara.

Aceştia menţionează că ştiu bine evenimentele de la Iași și că apreciază încercarea organizării unui protest care însă a fost sortit eșecului încă înainte de a începe, dar că „tipărirea unor manifeste pe seama cărora încă sunt discuții și arestarea câtorva persoane pentru această acțiune, nu justifică acordarea acestui titlu de oraș-martir municipiului Iași”.

Cei patru revoluţionari mai spun că în expunerea de motive senatorul USR Dan Lungu vorbește despre „manifestări curajoase de contestare a dictaturii” care ar fi trebuit să se concretizeze într-un protest. iar mai apoi începutul unei revoluții. Aceştia subliniază însă că însuşi inițiatorul proiectului recunoaște în aceași expunere că „această manifestare «ar fi trebuit să se desfășoare pe data de 14 decembrie a anului 1989», însă evident nu a mai avut loc.”

Revoluţionarii timişoreni îi întreabă public pe parlamentarii semnatari ai acestui proiect de lege: „Cum puteți pretinde această recunoaștere de mare importanță pentru împrăștierea unor manifeste și o intenție? Gândiți-vă la zecile de eroi din Timișoara care și-au dat viața pentru libertate! La sutele de răniți prin împușcare, alte sute arestate și bătute cu bestialitate de agresorii din Ministerul de Interne”.

Reprezentanţii celor patru asociaţii mai spun că „a recunoaște Iașul ca oraș-martir înseamnă batjocorirea memoriei eroilor din Timișoara”. Şi cer, cu fermitate, respingerea acestui proiect de lege printr-o analiză corectă și evaluarea evenimentelor la justa lor valoare.

Semnatarii acestui comunicat sunt Gino Rado, preşedintele Asociației Memorialul Revoluției, Virgil Hosu, preşedintele ALTAR – Asociația Luptătorilor din Timișoara Arestați în Revoluție, Dan Moisescu, preşedintele Fundaţiei Naţionale a Revoluţiei din Decembrie 1989 Timişoara, şi Dan Barna, preşedintele Asociației Victoria Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email