Refacerea pasajului de pe strada Polonă, prevăzută în bugetul pe 2024

Actualul pasaj Slavici – Polonă. Foto: PMT

Accesul spre strada Polonă și zona industrială, dar și spre localitățile limitrofe se va face pe un pasaj modern, care va fi construit de Primărie pe locul pasajului Slavici-Polonă, aflat în stare avansată de degradare, anunţă Primăria Timişoara.

 

Primăria Timişoara anunţă că în bugetul pe 2024 a fost prevăzută suma de 3,5 milioane de lei pentru proiectul tehnic și execuția lucrărilor pentru un pasaj modern care să ia locul pasajului Slavici-Polonă, aflat în stare avansată de degradare. Fondurile, mai transmite Municipalitatea,  vor fi suplimentate la rectificare astfel încât investiția să înceapă la finalul acestui an.

„Am parcurs în ultimii doi ani toate etapele tehnice și de avizare pentru acest proiect și acum putem să dăm drumul la licitația pentru proiectul tehnic și execuția propriu-zisă a lucrărilor.  E un șantier mult așteptat de cei din Freidorf, dar și de cei care s-au mutat în Utvin sau Sânmihaiu Român și vin zilnic în Timișoara la școală sau la serviciu. Tot carosabilul e foarte degradat și e o adevărată aventură pentru pietoni și bicicliști să traverseze zona. Practic, vom reconstrui trei poduri cu 2 km de șosea, cu piste pentru bicicliști și trotuare sigure. E un proiect scump de peste 90 de milioane de lei pe care îl facem din bugetul local, dar e un proiect care nu mai poate aștepta”, declară primarul Dominic Fritz.

În acest moment, starea actuală a pasajului, construit în 1982, este de degradare majoră, atât la nivel de infrastructură, cât și în ceea ce privește carosabilul, trotuarele, bordurile.

După aprobarea bugetului, va fi lansată licitația pentru proiectul tehnic și pentru execuția noului pasaj. Trei luni sunt alocate proiectării propriu-zise, iar un an – realizării proiectului. Potrivit Municipalităţii, lucrările includ demolarea integrală a actualului pasaj, construcția unei fundații noi şi a pasajului nou cu trei tronsoane (poduri) și cu șosea de doi kilometri şi, nu în ultimul rând, reabilitarea trotuarelor și pistelor pentru biciclete, acolo unde situația din teren permite). De asemenea, sunt prevăzute intervenții la rețelele edilitare, la sistemul de iluminat public, rețeaua de gaz, rețeaua de apă și canalizare și vor fi amenajate zone verzi. Realizarea proiectului va contribui astfel la diminuarea surselor de poluare prin asigurarea unui sistem rutier corespunzător și a unui sistem de colectare și scurgere a apelor de pe platforma străzilor, cât și la ameliorarea calității mediului înconjurător.

Proiectul, în valoare de peste 94 de milioane de lei (cu TVA inclus) țintește la dezvoltare urbană, cu prioritate pe acele planuri care aduc o creștere a nivelului de trai și implicit o îmbunătățire a calității vieții locuitorilor ei. La sfârșitul investiției, tarnsmit oficialii Primăriei, drumul spre zona industrială, strada Polonă și localitățile limitrofe va fi mai rapid și mai sigur. Carosabilul modern, trotuarele și pistele pentru biciclete vor reduce semnificativ riscul accidentelor, iar amenajarea zonelor verzi va contribui la îmbunătățirea calității aerului și la reducerea poluării.

 

Print Friendly, PDF & Email