Rectorul UVT, Marilen Pirtea: „Suntem cu toții responsabili pentru ca Timișoara să rămână un spațiu al dialogului civilizat”

Sursă foto: Facebook Marilen Pirtea

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, transmite că instituţia pe care o conduce dezavuează public „gestul incalificabil pe care și l-a permis fostul primar al orașului”, care i-a numit pe scriitorii şi universitarii Vasile Popovici, Marcel Tolcea şi Daniel Vighi, „lichele” şi „nulităţi” şi transmite că nu există niciun argument „care să poată scuza gravul său derapaj de la normele de civilitate specifice Timișoarei”.

 

„Cadrele universitare, cercetătorii și experții academici din UVT, convinși fiind de importanța respectului în viața publică academică și a comunității, iau act cu reală îngrijorare față de ieșirea publică mai mult decât deplasată pe care domnul Nicolae Robu și-a permis-o ieri, când a formulat acuze jignitoare la adresa universitarilor Vasile Popovici, Marcel Tolcea și Daniel Vighi, pe care i-a caracterizat cu apelativele de «nulități» și «lichele». Ne mâhnește modul deplasat de adresare pe care îl utilizează acum Nicolae Robu, el însuși un reprezentant al mediului academic, cunoscut prin pozițiile deținute în mediul universitar chiar înainte de a fi ocupat demnități publice. Apartenența sa la comunitatea din care fac parte universitarii pe care îi atacă transformă acest episod într-unul cu totul regretabil și de neînțeles”, transmite printr-un comunicat de presă rectorul UVT, prof. univ. Marilen Pirtea.

Acesta, în numele cadrelor universitare, îşi exprimă solidaritatea „față de situațiile în care unora dintre universitari le sunt adresate injurii, considerând că este de datoria noastră să intervenim în apărarea personalităților din comunitate. Dezavuăm public gestul incalificabil pe care și l-a permis fostul primar al orașului și considerăm că nu există niciun argument care să poată scuza gravul său derapaj de la normele de civilitate specifice Timișoarei.”

Fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, i-a numit pe scriitorii şi universitarii Vasile Popovici, Marcel Tolcea şi Daniel Vighi, „lichele” şi „nulităţi” într-o postare pe pagina sa de Facebook în care îi reproşează actualului primar Dominic Fritz că, în opt luni de mandat, „făcut totul praf în Timişoara” şi că îşi promovează „clientela de incompetenți și jegmănitori”: „Acum ați ajuns la proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană, elaborat cu mine ca primar și declarat câștigător al competiției cu alte 13 orașe ale României de asemenea cu mine ca primar! Acesta a ajuns la rând, e și el acum în pericol de moarte, ca și Colterm, ca STPT și ca tot ce atingeți dv și șleahta acolită! (…)Ei bine, acei oameni, neimplicați, ba mai mult, cârcotași, cât a fost de lucru și de asumat răspunderi, vor acum, când trebuie puși în joc bani mulți, să o înlăture pe Simona Neumann și să acapareze ei Asociația! (…) Cum s-o aduci consultant, «pentru a salva proiectul capitală culturală”, pentru 10.000 euro pe lună – Curtea de Conturi, DNA, se aude? – pe Corina Șuteu, care, ministru al Culturii fiind la momentul deliberării, a votat cu Clujul, pe care l-a și consiliat, fiind astfel în conflict de intrese, dar care n-are în spate decât «performanța» de a ne face țara de râs, prin acea expoziție devenită negativ celebră de la New York, cu poneiul roz cu zvastică, ofensatoare pt poporul evreu, atât de încercat în istorie. Noi avem în Timișoara oameni de cultură, în același timp / sau manageri culturali excepționali, exponențiali pt actul cultural național, precum Ștefan Popa Popa’s, Cristian Rudic, Ada Hausvater, Balazs Attila, Ioan Gârboni, Mircea Mihăeș, Adriana Babeți, Silviu Oravitzan -și lista nu e închisă!-! EI trebuie promovați, valorificați! În niciun caz, nulitățile umane Vasile Popovici, Marcel Tolcea, Daniel Vighi, lichele ahtiate după bani și-atât! În schimb, dl Fritz pozează în «salvator» al Timișoarei cu… Corina Șuteu!”

Ulterior, după un val de reacţii în spaţiul public, fostul primar Nicolae Robu a revenit, menţionând că folosirea cuvântului nulitățiare în subtext latura lor umană, nu profesională. Despre Daniel Vighi și Marcel Tolcea știu că au scrieri, despre Vasile Popovici nu știu, ceea ce nu înseamnă că n-ar avea.”

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email