Recepţia reabilitării Muzeului Banatului, amânată pentru o dată necunoscută

Una dintre cele mai lungi reabilitări din zona centrală a oraşului, cea a Muzeului Banatului, încă nu se apropie de punctul final. Recepţia programată pentru sfârşitul anului trecut a fost amânată pentru un termen care încă nu se cunoaşte.

 

Amânare pe perioadă nedeterminată

Deşi era programată pentru luna decembrie 2017, recepţia lucrărilor de consolidare a Muzeului Banatului se amână până la o dată deocamdată necunoscută.

Conform Consiliului Judeţean Timiş, recepţia nu se poate face fără o expertiză a lucrărilor efectuate în ultimii zece ani la clădirea Castelului Huniade.

„În luna decembrie constructorul ne-a anunţat terminarea lucrărilor. Noi am avut obligaţia ca în 15 zile să convocăm o Comisie de recepţie. Au fost mici probleme care au determinat o nouă convocare a comisiei şi în ianuarie s-a decis de către majoritatea membrilor Comisiei semnarea unui proces verbal de amânare a recepţiei şi efectuarea unei expertize,” afirmă vicepreşedintele CJ Timiş, Roxana Iliescu.

Expertiza ar urma să elucideze modul în care au fost efectuate lucrările, dar şi ce mai trebuie făcut pentru a pune în valoare Castelul Huniade.  „Problema lucrărilor de la Muzeul Banatului nu a mai fost luată în discuţie la ultimele şedinţe de plen”, spune Adrian Negoiţă, preşedinte al Comisiei pentru cultură, învăţământ, tineret şi sport a Consiliului Judeţean.

 

Reabilitare cu prelungiri succesive

Banii europeni destinaţi reabilitării Castelului Huniade au fost accesaţi prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, în cadrul unui proiect în valoare totală de 52,5 milioane de lei, din care contribuţia CJ Timiş a fost de 18,8 milioane de lei.

Lucrările au vizat în primul rând clădirea care găzduieşte Secţia de Istorie, Secţia de Arheologie şi Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Banatului, aflată în stare avansată de degradare, după cum avertizau specialiştii. Prima etapă a proiectului a constat în lucrări de consolidare la structura de rezistenţă, la interior, exterior, plus reparaţii minore la acoperiş. Partea a doua a proiectului a vizat reparaţii ample la acoperiş şi în interior, dar şi lucrări la canalizare pentru a preveni infiltrarea apei în pereţi.

Lucrările se vor finaliza, cu siguranţă, anul viitor”, declara fostul preşedinte al CJ Timiş Titu Bojin, pentru TIMPOLIS, în 2014. Au trecut trei ani de atunci şi data recepţiei încă nu se ştie când va fi fixată.

Castelul Huniade este cea mai veche clădire atestată din Timişoara. Prima construcţie datează din vremea regelui Carol Robert de Anjou, între 1307 şi 1315, şi a fost grav avariată de un cutremur. Ulterior, în perioada 1443-1447, pe vremea lui Iancu de Hunedoara, a fost ridicat un nou castel, după planurile italianului Paolo Santini de Duccio. Avariat în timpul mai multor asedii, castelul a fost reconstruit, iar forma sa actuală datează din 1856.

Print Friendly, PDF & Email