Protestul de la Finanţe se transformă în grevă japoneză

După două zile de grevă, angajaţii Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Timişoara au reluat lucrul în condiţii normale, dar rămân în grevă japoneză. În funcţie de cum va răspunde Guvernul la nemulţumirile lor legate de noua Lege a salarizării unitare, protestul ar putea înceta sau continua cu grevă generală.

 

Suspendare pentru negocieri

Într-o perioadă de vârf, ţinând cont de apropierea unor termene-llimită pentru depuneri de declaraţii fiscale, luni şi marţi funcţionarii Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Timişoara au fost în grevă. Aceştia s-au adunat în holul sediului, iar lucrul cu publicul a fost suspendat.

Activitatea a fost reluată în condiţii normale astăzi, protestatarii rămânând însă în grevă japoneză.

Protestul ar putea continua cu grevă generală dacă vor eşua negocierile cu reprezentanţii Guvernului în privinţa noii Legi a salarizării unitare, considerată dezavantajoasă şi discriminatorie pentru angajaţii Fiscului.

„Marţi după-amiaza am primit semnale de la nivel central că s-au început negocierile. Deocamdată, suntem în grevă japoneză şi, în funcţie de rezultatul negocierilor, vom vedea dacă vom înceta protestul sau îl vom continua, cu grevă generală. Suntem profund nemulţumiţi de noua Lege a salarizării unitare, în care, de pe poziţia 6 sau 7, ca şi evaluare a salariilor, lucru care va avea consecinţe serioase asupra veniturilor salariale”, ne-a declarat liderul de sindicat al Finanţelor Publice Timişoara, Virginia Duţu.

 

Un protest la nivel naţional

Aproximativ 22.000 de salariaţi ai sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice au participat luni şi marţi la proteste, ca reacţie la proiectul legii salarizării, iar Administraţiile Fiscale din ţară au fost blocate.  

Ca răspuns la greva spontană a angajaţilor din Finanţe, Ministerul Muncii a transmis că prin noua lege vor fi afectate doar salariile personalului din conducere, care „sunt în prezent foarte mari”.

„În contextul grevei angajaţilor din Finanţe, precizăm că salariile personalului de conducere din această zonă sunt, în prezent, foarte mari, raportat la cele similare din alte ministere. Spre exemplu, un director din Ministerul de Finanţe are în prezent 14.129 lei, dublă faţă de un director din alte ministere. Conform noii legi, va avea 12.459 de lei. Salariile nu scad, însă, în ceea ce priveşte personalul de execuţie, în condiţiile în care în agenţiile judeţene ale ANAF există deja salarii mari, între 4.300 şi 6.300 de lei. În agenţii judeţene ale altor ministere există, în prezent, şi salarii mult mai mici, chiar şi de 1.100 de lei. Ori principiul legii salarizării unitare este tocmai acela de a-i aduce la nivel similar pe angajaţii care prestează aceeaşi muncă în instituţii diferite ale statului”, spun reprezentanţii Ministerului Muncii.

Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Sed Lex, care îi reprezintă pe protestatari, a declarat, după discuţiile cu ministrul Finanţelor, că în urma unei întâlniri cu toţi liderii de sindicat din ţară se vor decide care sunt paşii următori. „Să vedeţi cum stau colegii mei, oriunde, cum stau doamnele cu genţile în saci de folie pentru că le intră gândacii în ele şi să vedeţi în ce condiţii sunt primiţi contribuabilii. Un calculator se deschide în 45 de minute şi vin colegele mai repede să îl deschidă”, spune Vasile Marica despre situaţia din sistem.

Bogdan Stan, preşedintele ANAF, a declarat că recomandă protestatarilor să se întoarcă la muncă şi spune că a ascultat revendicările angajaţilor, iar propunerile de modificare a legii salarizării au fost depuse la Guvern.

Conform sindicatelor, angajaţii din ANAF ar fi nemulţumiţi deoarece, prin proiectul legii salarizării, le scad salariile cu un procent între 10 şi 35%.

Print Friendly, PDF & Email