Situaţia din 2009, când toate instanţele au fost blocate în urma unei greve a magistraţilor, s-ar putea repeta, conform unui memoriu transmis Ministerului Justiţiei şi semnat de zeci de judecători din Timiş.
Se cere o rezolvare rapidă
Numeroşi magistraţi de la Judecătoriile Lugoj şi Timişoara şi de la Curtea de Apel Timişoara au semnat un memoriu în care cer Ministerului Justiţiei rezolvarea rapidă a revendicărilor salariale ale magistraţilor, pentru a nu se ajunge la o situaţie precum cea de acum şapte ani, când instanţele au fost blocate timp de o lună din cauza grevei magistraţilor.
Cei aproape 1000 de judecătorii şi procurori, care au semnat la nivel naţional acest memoriu cer Ministerului Justiţiei să emită ordinul de salarizare pentru judecători şi aplicarea nediscriminatorie a OUG 20/2016, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care ar genera creşteri salariale şi în cazul personalului din justiţie. Memoriul a fost transmis Guvernului, Ministerului Justiţiei, CSM şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
„Starea de subfinanţare a sistemului judiciar, neplata drepturilor salariale restante, inechităţile din sistemul de salarizare, refuzul puterii executive de a renunţa la pârghiile financiare privind instanţele judecătoreşti, prin trecerea administrării bugetului acestora la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestarea tot mai frecventă a celor mai importante elemente privind statutul judecătorilor si procurorilor au constituit premisele declanşării protestului magistraţilor din 2009, eveniment fără precedent pentru sistemul judiciar din România, care a determinat blocarea pentru 30 de zile a oricărei activităţi judiciare”, se arată în memoriul magistraţilor protestatari.
Judecătorul Cristi Danileţ, membru CSM, ne declară că, personal, nu crede că se va mai ajunge la o grevă precum cea din 2009. „Se aşteaptă o rezolvare a situaţiei, care cred că va veni în perioada imediat următoare şi cred că în prezent corpul judiciar e suficient de matur pentru a nu recurge la mişcări de protest de tipul grevelor. În 2009 era vorba despre tăieri salariale, acum este vorba despre majorări. Şi nu trebuie să uităm că politica salarială este dictată de Guvern, nu de justiţie”, mai spune Cristi Danileţ.
Un protest greu de uitat
În urmă cu şapte ani, pe fondul măsurilor de austeritate generate de criza economică, în România se înregistra un protest în premieră: o grevă a magistraţilor care a dus la blocarea instanţelor timp de aproximativ 30 de zile.
Doar unul dintre efectele secundare ale acestei greve a fost faptul că peste 22.000 de cereri depuse la Oficiile Registrului Comerţului de pe lângă Tribunale nu au fost soluţionate în perioada 1-25 septembrie 2009, ca urmare a protestului magistraţilor.
Cea mai gravă situaţie s-a înregistrat în Bucureşti unde, în acest interval, au fost nesoluţionate 8.132 de cereri. De asemenea, un număr mare de cereri nesoluţionate s-a înregistrat şi în Cluj – 1.490, Timiş – 1.398, Prahova – 1.338 şi Iaşi – 1.292.
Efectele asupra mediului de afaceri, pentru că probabil în acel moment au fost investitori importanţi care au vrut să-şi înfiinţeze în premieră o firmă în România – nu pot fi decât estimate. De asemenea, zeci de mii de proceduri judiciare care impuneau soluţionarea cu celeritate au fost date peste cap, fie că era vorba de demersuri penale, civile sau comerciale.
Ultimele comentarii