Protest macabru şi de prost gust, cu cruci de lemn, cu portretul primarului Timişoarei bătut în cuie

Protest anti-Robu cu cruci27 de cruci de lemn pe care erau bătute în cuie coli cu fotografia primarului Timişoarei Nicole Robu au fost împrăştiate, miercuri, în Piaţa Unirii, care urmează să fie redeschisă traficului rutier după aproape 50 de ani. Interesanteste că nimeni nu-şi asumă acest protest. În replică, primarul Timşoarei reaminteşte că este o decizie temporară şi le cere timişorenilor să nu se lase intoxicaţi.

Protest nerevendicat

Crucile din lemn, cu o înălţime de aproximativ 50 de centimetri, erau împrăştiate pe pavaj, miercuri dimineaţă, în faţa Palatului Baroc care găzduieşte Muzeul de Artă, iar pe cruci erau bătute cuie în care erau prinse coli format A 4 cu fotografia primarului Timişoare, Nicolae Robu, anunţă Mediafax. Timişorenii care au trecut prin zonă în jurul orei 8 şi au văzut crucile au spus că, cel mai probabil, acestea au fost amplasate în semn de protest faţă de decizia primarului Nicolae Robu de a redeschide circulaţia rutieră în piaţă, după aproximativ 50 de ani.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Locale Timişoara, crucile ar fi fost împrăştiate în zonă „înainte ca agenţii care supraveghează Piaţa Unirii să intre în tură”, iar protestul nu a fost revendicat de nimeni. Crucile au fost adunate în jurul orei 10 de către poliţiştii locali.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat, marţi, că traficul rutier în Piaţa Unirii va fi redeschis temporar, după aproape jumătate de secol, urmând să fie amenajate 150 de locuri de parcare care vor funcţiona pe durata lucrărilor de reabilitare a centrului istoric, programate să se încheie în iulie 2015.

Istoricul timişorean Ioan Haţegan declara, citat de Mediafax, că Piaţa Unirii din Timişoara a devenit pietonală la mijlocul secolului ai XX-lea şi că redeschiderea traficului în această zonă ar putea afecta clădirile istorice: „Piaţa Unirii este pietonală de la mijlocul secolului al XX-lea. Redeschiderea traficului ar putea afecta clădirile istorice de aici, dar şi obiectele din Palatul Baroc, care găzduieşte Muzeul de Artă. Acest muzeu aşa a fost gândit, pentru o zonă pietonală. În plus, ar putea fi un haos în Piaţa Unirii, cei care vor vrea sa iasă la promenadă sau să meargă la Muzeul de Artă vor fi nevoiţi să facă slalom printre maşini”.

Reabilitarea centrului istoric din Timişoara a început la sfârşitul lunii octombrie şi este realizată de firma Romprest, care va executa lucrări de arhitectură, rutiere, de alimentare cu apă şi canalizare, reţele de alimentare cu energie electrică, instalaţii electrice pentru iluminatul public şi telecomunicaţii. La finalul lucrărilor, zece străzi vor deveni pietonale. În plus, vor fi reamenajate aproape în întregime Pieţele Sfântul Gheorghe, Libertăţii şi Ţarcului, excepţie făcând Piaţa Unirii, unde se vor face doar lucrări pentru înlocuirea reţelelor subterane şi a pavajului. Totodată, proiectul prevede şi schimbarea mobilierului urban din zonă, iar subsolurile clădirilor istorice ar urma să fie transformate în spaţii comerciale.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 21 de luni, iar valoarea totală a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adaugă TVA de 12.582.466,32 lei. Din suma totală, contribuţia eligibilă a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adică 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adică 17,65%, iar cea a Primăriei Timişoara este de 1.936.120,60 lei. TVA-ul eligibil este de 12.410.137,20 lei.

Nicolae Robu bustPrimarul Timişoarei: “Nu vă lăsaţi intoxicaţi!”

În replică la informaţiile apărute pe anumite canale de comunicare media, care îl acuzau pe Nicolae Robu că, deschizând traficul în Piaţa Unirii, ar distruge Piaţa Unirii, primarul a reacţionat şi a cerut timişorenilor să analizeze cu atenţie situaţia, să realizeze că decizie deschiderii traficului este doar temporară şi vine ca un ajutor pentru şoferi, atâta vreme cât în zonă se fac lucrări pe zece străzi.

“Din nou ne aflăm în faţa unui grosolan act de dezinformare comis de o anumită parte a presei şi de anumite persoane pe reţelele de socializare. În timp ce noi transformăm încă zece strazi din zona istorică în străzi pietonale, reabilitând întreaga zonă Cetate – cuprinzând cele zece străzi, Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sf. Gheorghe şi Piaţa Ţarcului –, acea parte a presei şi acele persoane trâmbiţează că noi am transforma Piaţa Unirii în parcare şi rută auto, pur şi simplu, având grijă să inducă ideea că n-ar fi vorba de ceva temporar, pe durata lucrărilor în zona, ci de o revenire la ce a fost cândva”.

Nicoale Robu reaminteşte că Piaţa Unirii va fi reabilitată la primăvară, urmând să fie scoasă toată piatra, să se înnoiască toate reţelele utilitare, iar apoi să se repaveze totul și să se refacă spațiul verde. „În aceste circumstanţe, pentru a veni în ajutorul cetăţenilor pe perioada de câteva luni în care vom avea lucrări pe străzile din zonă şi nu vor fi încî începute lucrările în Piaţa Unirii, vom permite parcarea maşinilor şi tranzitul cu viteză mică prin Piaţa Unirii. Apoi, când aceasta va fi reabilitată şi făcută şi mai frumoasă, va redeveni zona pietonală”, mai spune Nicolae Robu.

Print Friendly, PDF & Email