În ciuda opoziţiei mai multor consilieri judeţeni, care nu sunt de acord cu împrumutarea excesivă şi pe termen lung a judeţului, conducerea Consiliului Judeţean Timiş rămâne consecventă deciziei sale de a contracta un credit de 200 de milioane de lei. Printr-un proiect de hotărâre premergător, se indică ce proiecte vor beneficia de finanţare din acest împrumut. După cum precizează chiar reprezentanţii C.J.Timiş, lista cu sumele alocate este „estimativă”.
Anul începe cu un credit pe 14 ani
După mai multe certuri cu consilierii P.D.-L. pe această temă, conducerea Consiliului Judeţean Timiş pare decisă să-şi urmeze planul de a contracta un împrumut de amploare la începutul anului. Şi dacă aleşii judeţeni care se opun creditării spun că administraţia judeţeană nu prea ştie ce va face cu aceşti bani, conducerea administraţiei judeţene a publicat zilele trecute un proiect de hotărâre în care enumeră proiectele pentru care vor fi folosiţi banii obţinuţi prin creditul de 200 de milioane de lei ce se doreşte a fi accesat în perioada următoare. Însă alocarea este „estimativă”. Ceea ce înseamnă că nici lista de proiecte, nici finanţările aferente nu rămân bătute în cuie.
Printre aceste proiecte enumerate cu finanţări estimative se numără restaurarea şi refuncţionalitatea Castelului Huniade al Muzeului Banatului Timişoara, cu 28 de milioane de lei, Parcul Tehnologic pentru Energie Alternativă, cu 30 de milioane de lei, Centrul judeţean multifuncţional pentru susţinerea afacerilor Timişoara, cu 32 de milioane de lei, finanţarea cu 30 de milioane de lei a proiectului “Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş”, centrat pe Deponeul de la Ghizela, apoi, cu alte 15 milioane de lei, proiectul “Cale majoră rutieră, în perspectiva descărcării circulaţiei de pe autostradă spre municipiul Timişoara”, alte 40 de milioane de lei fiind necesare reabilitării de drumuri judeţene.
“În actuala formulă, C.J. Timiş nu prea primeşte bani de la Guvern, nu prea face bani nici din surse proprii. Nu mai contează pentru cei care vor acest credit că împrumutăm judeţul pe 14 ani. Culmea e că şi acele sume alocate pe proiecte nu reprezintă valoarea totală a finanţării necesare. Şi atunci, de unde va mai lua C.J. Timiş bani, pentru a continua investiţiile, dacă se ajunge la gradul maxim de îndatorare?”
Consilier judeţean P.D.-L. Tiberiu Lelescu
“Am văzut acea listă cu proiecte şi finanţări. E făcută mai mult după ureche, ca să iasă suma cu care vrea să se împrumute C.J. Timiş. Nu consider că vreuna din aceste investiţii poate fi considerată prioritară pentru judeţ. Justificările acestea sunt nişte abureli, ca să se justifice contractarea acelui credit. Realitatea e că, în actuala formulă, C.J. Timiş nu prea primeşte bani de la Guvern, nu prea face bani nici din surse proprii, aşa că, probabil, nu are ce cheltui. Nu mai contează pentru cei care vor acest credit că împrumutăm judeţul pe 14 ani. Culmea e că şi acele sume alocate pe proiecte nu reprezintă valoarea totală a finanţării necesare. Şi atunci, de unde va mai lua C.J. Timiş bani, pentru a continua investiţiile, dacă se ajunge la gradul maxim de îndatorare?”, spune consilierul judeţean P.D.-L. Tiberiu Lelescu, care se opune contractării acestui credit de către Consiliul Judeţean.
Împrumut contestat
Consilierii P.D.-L., care se opun contractării împrumutului de 200 de milioane de lei de către C.J. Timiş, susţin că valoarea acestui credit este foarte mare, iar gradul de îndatorare al judeţului, după contractarea acestui credit, blochează obţinerea altuia, în cazul în care pe viitor se impune să se apeleze la această formă de finanţare a investiţiilor judeţene. Aceştia mai spun că, din calculele făcute, după contractarea creditului, gradul de îndatorare va fi de 26% şi se întreabă ce va face C.J. Timiş dacă, până când va termina de rambursat acest credit, va interveni o nevoie urgentă de finanţare.
În momentul de faţă, gradul de îndatorare al C.J. Timiş este de 9,11%, iar conducerea instituţiei consideră că mai există suficiente posibilităţi de îndatorare până la limita legală de 30% din media veniturilor proprii. Nu trebuie uitat în acest context faptul că Timişul are în derulare un împrumut, care se rambursează în 68 de rate trimestriale, începând cu luna iunie 2011 până în luna martie 2028.
Ultimele comentarii