Protest faţă de compararea situaţiei de la Centrul Fundației Timişoara ’89 cu ororile din Voluntari

Sursă foto: Fundaţia Timişoara ’89

Iniţiativa Timişoara organizează joi, 13 iulie, un protest faţă de compararea „absurdă și nedreaptă” a situaţiei de la Centrul de găzduire temporară a persoanelor adulte fără adăpost, administrat de Fundația Timişoara ’89, cu ororile din Voluntari. Evenimentul se vrea, totodată, un semn de solidaritate cu fundaţia Timişoara ’89 și cu fondatorul acesteia, scriitorul și revoluționarul Petru Ilieșu. „Bagatelizarea răului pavează drumul către întuneric!”, atrag atenţia organizatorii evenimentului.

 

„Vă invităm să fim alături de Fundația Timișoara ’89 și de scriitorul și revoluționarul Petru Ilieșu, care arată de peste trei decenii empatie și solidaritate oamenilor fără adăpost. Compararea Timișoarei și a fundației cu ororile din Voluntari este absurdă și nedreaptă. De aceea spunem că «asta nu e în Firea timișorenilor»”, transmit organizatorii evenimnetului, care va avea loc joi, 13 iulie, de la ora 19, în faţa sediului Fundaţiei Timişoara ’89, pe strada Martir Gogu Opre nr. 24.

Organizatorii transmit că nu vor accepta mușamalizarea atrocităților din Ilfov prin inventarea unor țapi ispășitori: „După scandalul generat de descoperirea «azilelor groazei» din Ilfov, puterea politică actuală încearcă să arunce o perdea de fum peste atrocitățile făptuite, banalizând răul. Soluția găsită este anatema aruncată asupra unor oameni sau organizații civile care, de-a lungul vremii, au adus o alinare reală persoanelor dezavantajate. O acțiune de acoperire și de mușamalizare a răului, având ca principali vinovați politicieni de la vârful statului, s-a întâmplat luni dimineața la Timișoara. Reprezentanți ai autorităților publice au intrat și au închis Centrul de găzduire temporară a persoanelor adulte fără adăpost, în urma ordinului pe unitate, în stil NKVD-ist, speculând mici nereguli care puteau fi remediate imediat”.

Centrul este administrat de Fundația Timișoara ’89, cea mai veche instituție privată de după Revoluție, înființată în 30 decembrie 1989, care îngrijește 45 de persoane fără adăpost. Cea mai mare parte a fondurilor provin din surse private, iar o parte de la Primăria Timişoara.

Petru Ilieșu, reamintesc organizatorii evenimentului, este o personalitate-simbol în domeniul voluntariatului și al activismului social din Timișoara încă din anii ’90, când Statul român era absent în furnizarea de servicii sociale.: „Numele său nu poate fi asociat cu numele celor care au schingiuit bătrâni neajutorați și s-au îmbogățit de pe urma victimelor. Bagatelizarea răului pavează drumul către întuneric!

Prefectul de Timiş, social-democratul Mihai Ritivoiu a anunţat în după-amiaza zilei de 10 iulie că un prim centru de îngrijire a fost închis în Timiş, ca urmare a controalelor demarate la solicitarea Guvernului: Centrul de găzduire temporară a persoanelor adulte fărā adăpost din Timişoara, de pe str. Martir Gogu Opre nr. 24. Potrivit prefectului, au fost descoperite produse alimentare expirate, lipsa autorizației DSVSA la blocul alimentar şi „condiții insalubre peste tot”.

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, spune însă că situaţia nu este cea descrisă de prefectul de Timiş şi s-a declarat revoltat de atitudinea prefectului, care a anunțat că acest centru trebuie să se închidă.:„Mulți timișoreni au contribuit ca oamenii fără adăpost care ajung aici, oameni pentru care sistemul social de stat nu mai are soluții și care altfel ar trăi pe stradă, să aibă condiții decente. Mulți timișoreni au trecut pragul fundației pentru evenimentele culturale care se organizează acolo, în mijlocul oamenilor. Fundația ’89 este un stâlp al solidarității timișorene, cunoscută, îndrăgită și susținută de oameni de toate culorile politice. Din bugetul de stat, în peste 30 ani niciun singur leu nu a ajuns la fundație. Totul s-a făcut și se face din sponsorizări și din subvențiile Primăriei, subvenții pe care le-am dublat anul acesta pentru a face față creșterilor de prețuri.”

Dominic Fritz a mai spus că decizia de a închide acest centru este una birocratică „de o cruzime rară, care nu are nicio legatură cu interesul și demnitatea oamenilor. Toți cei din centru mi-au spus clar că vor să trăiască acolo. E o decizie motivată doar de nevoia de a acoperi alt scandal. Aveau nevoie de un scandal la Timișoara. Trebuia oare să-și facă prefectul «norma», să închidă ceva? (…)Nu lăsăm Timișoara să fie târâtă în războaiele politice și în eșecurile Guvernului. Încearcă să închidă prima Fundație din România de după Revoluție.”

Print Friendly, PDF & Email