Medici ai Laboratorului Clinic de Analize Medicale din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara și medici din Spitalul General Pozarevac, Serbia închid un proiect comun pentru dezvoltarea unui centru de excelență medicală transfrontalieră dedicat tratamentului cancerului de sân și colon.
Parteneriatul dintre cele două țări în proiectul de îmbunătățire a managementului patologiei neoplazice a urmărit obținerea de metode noi de depistare a cancerului de sân și colon. În cadrul proiectului, pacienți din cele două țări – mai cu seamă persoane defavorizate, din zona de frontieră – au fost investigați gratuit, prin screening pentru gene de risc și investigații de laborator specifice.
„Investigațiile pentru prevenirea diverselor forme de cancer au fost menținute de-a lungul anilor și prin intermediul unor astfel de proiecte care, alături de programele naționale de screening și cele de cercetare dau ocazia pacienților să fie monitorizați și testați gratuit. Medicii prezenți la întâlnire vor prezenta date, cifre, modalităţi folosite”, spun reprezentanţi ai Spitalului Judeţean din Timişoara.
Proiectul Laboratorului Clinic de Analize Medicale a început în 2019. Perioada asumată iniţial pentru derulare era de 18 luni, însă evenimentele generate de pandemia de covid au prelungit finalizarea acestuia. Luna mai 2022 este oficial data când cei doi parteneri implicați, partea română și cea sârbă, trasează nota de final și prezintă rezultatele muncii comune. Medici sârbi din Spitalul General Pozarevac sunt, deja, colaboratori în diverse proiecte medicale derulate împreună cu Spitalul Judeţean din Timişoara.
La conferința de închidere a proiectului, care va avea loc marţi, 31 mai, participă consulul general al Republicii Serbia la Timișoara, Vladan Tadic, preşedintele Uniunii Sârbilor din România, Ognean Crîstici, oficiali ai Prefecturii Timiș și ai Consiliului Județean Timiș, membrii proiectului din cele două țări, conducerea Spitalului Judeţean din Timişoara și cel a Spitalului din Serbia.
„Medicii din Serbia vin la Timișoara cu date relevante despre cazurile pe care le-au investigat și despre munca în tandem cu medicii români. Noi metode de diagnostic și studii de caz au fost amănunțit analizate pentru ca incidența afecțiunilor oncologice să scadă. Este un efort și o realizare, totodată, că parte din munca depusă în acest tip de proiect are răspuns în diagnosticarea precoce și, ulterior, în tratamentul oncologic. Investigațiile de laborator sunt esențiale, sunt primele semnale aplicate din șirul mai amplu pe care orice medic le consideră”, declară Sorin Barac, directorul general al Spitalului Judeţean din Timişoara.
Ultimele comentarii