Aparat ultraperformant de depistare a cancerului de sân, pus în funcţiune la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

Foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

La Centrul de Imagistică al Spitalului de Boli „Victor Babeș” Timișoara a fost pus în funcțiune un aparat ultraperformant de depistare a cancerului de sân. Acesta permite depistarea unui neoplasm mamar cu doi ani înainte de a putea fi descoperit prin palpare.

 

Mamograful digital 3D cu tomosinteză, intrat în dotarea Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara, permite realizarea unor investigații imagistice de înaltă performanță, care pot duce la depistarea precoce a cancerului de sân.

Potrivit statisticilor, aproape 90 la sută dintre cancerele mamare apar după vârsta de 40 de ani. Controlul regulat imagistic poate duce la depistarea precoce a neoplasmelor mamare și la evitarea apariției de metastaze. În România, în fiecare an, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu această maladie. Depistarea cancerului într-o formă incipientă duce la o rată de supraviețuire de peste 95 la sută.

“Mamografia este singura metodă imagistică ce poate vizualiza microcalcificările, adică posibilitatea existenței unui cancer incipient cu doi ani înainte de a putea fi palpat”, spune dr. Diana Munteanu, medic primar radiologie și imagistică medicală la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Dr. Diana Munteanu. Foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Mamografia, explică aceasta, este indicată pacientelor cu vârsta de peste 40 de ani și asta pentru că, după acest prag, sânul începe să involueze, are loc o reducere a țesutului glandular, iar nodulii și microcalcificările pot fi observate mult mai bine. Mamografia se completează, dacă este nevoie, cu ecografia de sân sau chiar cu un RMN de sân, atunci când există suspiciuni cu privire la existența unui neoplasm mamar. Mamografia digitală presupune radiografia în două planuri a sânului cu doze reduse de raze X.

„Chiar dacă mamografia presupune efectuarea a patru filme, două pe fiecare sân, în zilele noastre mamografia digitală este foarte putin iradiantă, iar pacientele nu ar trebui să se sperie de o eventuală iradiere a sânului, având în vedere beneficiul unui diagnostic precoce al neoplasmului mamar”, mai spune dr. Diana Munteanu.

Potrivit acesteia, mamografia digitală permite scanarea cu o mai mare acuratețe a formațiunilor benigne sau maligne. Sensibilitatea acestei investigații imagistice este de aproape 80 la sută, dar, prin completarea ei cu o ecografie de sân, se poate ajunge la o acuratețe de 99 la sută.

Mamografia 3D cu tomosinteză, explică dr. Diana Munteanu, presupune obținerea unor imagini din unghiuri multiple care sunt apoi recompuse în secțiuni fine de înaltă rezoluție: „Se obține astfel o mai bună imagine a structurii sânului putându-se vedea detaliile țesutului mamar. Asta înseamnă că mamografia 3D are o acuratețe mai bună în a determina mărimea, forma și localizarea anomaliilor.”

În Centrul de Imagistică de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara se pot face atât investigații mamografice, cât și ecografii și RMN de sân.

 

 

Print Friendly, PDF & Email