Programul manifestărilor dedicate Revoluţiei Române

Primăria Municipiului Timişoara şi asociaţiile de revoluţionari au pregătit un program special dedicat marcării a 28 de ani de la Revoluţia Română.

 

În 16 decembrie, de la ora 11, la Primăria Timişoara va avea loc şedinta Consiliului Local, dedicată comemorării eroilor-martir.

De la ora 13, la Opera Română va fi deschisă expoziţia de artă plastică cu tema Revoluţie- Libertate. De asemenea, va avea loc premierea participanţilor la concursul de istorie Revoluţia Română din decembrie 1989 în viziunea elevilor timişoreni, organizat de ALTAR 1989.

De la ora 20, în Piaţa Victoriei seva desfăşura Marşul Libertăţii- omagiu celor căzuţi pe traseul Operă- Catedrală-Operă, vor fi aprinse candele în memoria victimelor Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi va fi lansat volumul Bătălia adevărului, semnat de Adrian Kali.

De la ora 23.45, la Biserica Martirilor se va oficia o Liturghie.

În 17 decembrie, de la ora 10, la Catedrala  Mitropolitană vor fi depuse coroane şi va avea loc o slujbă de pomenire a eroilor-martiri. Acelaşi program este prevăzut, de la ora 12, la Biserica Martirilor.

Între orele 13 şi 14, vor fi depuse coroane la Cimitirul Eroilor şi va fi ţinută o slujbă de pomenire a eroilor-martir, urmată de un parastas.

De la ora 19, la Catedrala Mitropolitană se va ţine un moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor- martir.

De asemenea în zilele de 16 şi 17 decembrie, la Sala Olimpia se va desfăşura Cupa Memorialul Revoluţiei la minifotbal, competiţie ajunsă la ediţia a X-a.

În perioada 18- 24 decembrie, tot la Sala Olimpia va fi organizată Supercupa Memorialul Revoluţiei la minifotbal, ajunsă la ediţia a VI-a.

În 19 şi 20 decembrie, o delegaţie de revoluţionari ai Asociaţiei  17 Decembrie a Răniţilor şi Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989 se va afla la Popeşti-Leordeni, unde va depune coroane la troiţa crematoriului “Cenuşa”, apoi vor participa la slujba de pomenire de la Monumentul Eroilor- Martir ucişi la Timisoara. De asemenea, revoluţionarii timişoreni vor merge pe traseul intitulat Pe urmele Cenuşii Eroilor- Martiri dispăruţi în Revoluţia din decembrie 1989 – Piaţa Universităţii, Piaţa Revoluţiei, Cimitirul Eroilor Revoluţiei şi crematoriul Cenuşa.

În 20 decembrie, de la ora 12, la Timişoara vor suna sirenele, timp de trei minute, în amintirea momentului în care Timişoara a devenit, în 20 Decembrie 1989, primul oraş liber de comunism din România.

Întree orele 12 şi15, vor fi vizitate locurile istorice din Timişoara, în care au avut loc cele mai importante evenimente din 1989: Podul Decebal, Consiliul Judeţean Timiş, Opera Naţională, Catedrala Mitropolitană, Piaţa Maria.

De la ora 20, în Piaţa Victoriei va avea loc concertul Rock pentru Revoluţie, un spectacol dedicat memoriei eroilor Revoluţiei, cu participarea trupelor Phoenix, Pro Musica şi Vest Phoenix Cover.

În 21 decembrie, revoluţionari din Timişoara vor pleca într-un pelerinaj la Slatina, pe urmele martirilor timişoreni, dispăruţi în Decembrie 1989.

De la ora 17, la Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 va ave loc o adunare festivă închinată aniversării a 28 de ani de la Revoluţie şi lansarea cărţii Timişoara, capitală europeană a culturii, oraşul  Revoluţiei din decembrie 1989.

De la aceeaşi oră, va fi şi o adunare festivă închinată aniversării a 28 de ani  de la Revoluţie, organizată de Asociaţia “Victoria”.

În 22 decembrie, între orele 12-14, la Biserica Martirilor, la Cimitirul Eroilor şi la Catedrala Mitropolitană vor ave aloc depuneri de coroane.

De la ora 18, la Galeria de Artă a Primăriei Timişoara este organizat vernisajul expoziţiei  1 decembrie 2017- 1 decembrie 2018 , Anul Centenar al Marii Uniri din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia”.

De la ora 18, la Biblioteca Academiei va fi lansat volumul  1 decembrie 1918 – 1 decembrie 2017 , 99 de ani de la Unirea Românilor şi Revoluţia din decembrie 1989.

În 23 decembrie, la Sala Capitol va avea loc un spectacol comemorativ organizat de ALTAR 1989.

Print Friendly, PDF & Email