„Programul de guvernare e o asumare reală a cerințelor românilor sau doar un debuşeu artificial de detensionare a străzii?”

Se întreabă preşedintele Mişcării Populare Timiş, Roxana Iliescu

Roxana Iliescu PMP Timis Foto FB RIDoleanțe mai vechi ale românilor, reiterate nu cu mult timp în urmă cu ocazia manifestațiilor care au avut loc în cele mai mari orașe din țară, inclusiv în Timișoara, sunt  ignorate constant de factorii de decizie din România, acuză oficialii Mişcării Populare Timiş.

 

Mișcarea Populară anunţă că a depus în Parlament mai multe inițiative legislative care sunt în acord cu cerințele românilor li spun că premierul Dacian Cioloş, instalat la Palatul Victoria cu o largă majoritate, ar trebui să răspundă prin programul său de guvernare cerințelor străzii.

Prima iniţiativă vizează rămânerea în Legislativ a 300 de parlamentari, „o cerință fermă a românilor formulată la ultimele manifestații, dar şi o solicitare a unei largi majorităţi a populaţiei la referendumul din 2009”.

PMP Timiş anunţă că Mişcarea Populară a depus la Parlament, prin parlamentarii săi, o iniţiativă legislativă de modificare a Legii Alegerilor Legislative care propune 100 de senatori şi 200 de deputaţi în viitorul Parlament, dar transmite că birourile permanente ale celor două Camere nu au demarat procedurile de avizare şi votare a acestei iniţiative legislative.

A doua iniţiativă vizează alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Mişcarea Populară a depus la Parlament o iniţiativă legislativă prin care cere modificarea Legii Alegerilor Locale astfel încât alegerea primarilor să se facă în două tururi de scrutin, motivând că „se respectă astfel principiul sacru al democraţiei, pentru aleşii de asemenea importanţă votul să fie de 50% plus unu, şi nu 12 – 18 sau 20%.”

Reînnoirea clasei politice este un alt obiectiv anunţat al Mişcării Populare. „85% dintre membrii şi conducerea Mişcării Populare sunt oameni noi, care n-au mai făcut politică, în general oameni tineri, care să înlocuiască actuala clasă politică. Avem politicieni aflaţi în funcţii de 25 de ani, tributari  reflexelor căpătate în timpul comunismului. E timpul unor schimbari radicale în randul clasei politice”, se arată în comunicatulPMP Timiş.

Un alt aspect solicitat de Mişcarea Populară este depolitizarea instituţiilor statului, motivând că principala cauză a lipsei de eficienţă şi de modernizare a instituţiior statului o constituie numirea la conducerea lor a politrucilor din clientela politică, fără competenţele necesare conducerii unor instituţii importante. „Educaţia ineficientă, sănătatea cu rezultate modeste, unităţile economice de stat falimentare, dar care constituie surse negre pentru finanţarea partidelor, afectează grav populaţia iar singura rezolvare o reprezintă aducerea unor profesionişti la conducerea lor”, se mai arată în comunicatul Mişcării Populare. Care susţine numiri politice doar la nivelul miniştrilor şi secretarilor de stat.

Un alt domeniu care necesită reformă, mai spun oficialii PMP Timiş, este Sănătatea. Astfel că Mişcarea Populară a depus la Parlament un proiect de lege a Sănătăţii care să conducă la eficientizarea şi creşterea calităţii actului medical, proiectul fiind în curs de avizare pe parcursul parlamentar.

Mișcarea Populară a depus în Parlament aceste iniţiative demonstrând astfel faptul că vocea românilor este ascultată şi respectată, ca dovadă a unei autentice democraţii participative. Suntem, aici la Timiș, o echipă de oameni care nu a mai făcut politică și ne dorim să punem umărul la realizarea unor reforme care să contribuie la modernizarea României”, spune preşedintele Mişcării Populare Timiş, avocatul Roxana Iliescu. Adăugând că un prim pas pe care trebuie să-l facă  partidele politice este să înțeleagă ce le cere electoratul și să transpună în fapte legislative aceste doleanțe.

Avem nevoie de o clasă politică reînnoită, de o schimbare, nu numai a oamenilor ci și a modului de a face politică. Nu mai trebuie să amânăm la infinit acest lucru sau doar că ne facem că schimbăm. Societatea românească dispune de oameni competenți și capabili să se implice în politică și să realizeze schimbarea. Partidele politice din Parlament trebuie să ne demonstreze în al doisprezecelea ceas că e mai important ce vrea poporul decât ce calcule și interese electorale au partidele.

În primul program de guvernare, premierul Cioloş a prevăzut la Planul de măsuri, politică şi stat de drept «amendarea de urgenţă a legislaţiei electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene». Am fost surprinsă neplăcut să constat că în varianta publicată în Monitorul Oficial, premierul Cioloş a «omis» această măsură”, declară Roxana Iliescu.

Aceasta mai spune că îşi doreşte ca programul de guvernare al premierului Cioloş care, în esență, reprezintă prioritățile și măsurile concrete pe care le are în vedere în actul de guvernare, să nu fie doar un debuşeu artificial de detensionare a străzii, ci o asumare reală a cerințelor românilor.

Print Friendly, PDF & Email