Temperaturile scăzute din ultimele zile au readus în actualitate necesitatea suplimentării capacităţii de cazare temporară pentru oamenii străzii. S-a încercat însă, prin suplimentare de locuri să se acopere toate cererile.
Saltele în completare
Din cauza cererilor multiple de cazare temporară, cauzate de temperaturile scăzute din ultimele zile, centrele de adăpost din Timişoara au fost nevoite să suplimenteze locurile cu zeci de saltele pentru oamenii străzii.
În acest moment, atât centrele Primăriei, cât şi cele ale ONG-urilor care oferă asistenţă şi adăpost pentru oamenii străzii sunt arhipline.
Astfel, deşi pe parcursul construcţiei şi amenajării s-a întâmpinat rezistenţă din partea localnicilor care susţineau că „scade valoarea zonei”, Centrul Social de Urgenţă din Timişoara, de pe strada Telegrafului, îşi dovedeşte din plin utilitatea. Aici, capacitatea maximă de 54 de locuri de cazare a fost suplimentată cu încă şapte locuri, în prezent centrul găzduind 61 de oameni ai străzii. La anexa centrului, de pe strada Învăţătorului, au mai fost cazate 51 de persoane, deşi capacitatea este de aproximativ 40 de persoane. Scopul a fost ca nici un om al străzii să nu fie lăsat în frig.
„Continuă să sosească oameni ai străzii aduşi de Salvare şi Poliţie. Am început sa punem saltele pe jos, în triaj şi pe holuri, pentru că Centrul de Urgenţă este plin. În Adăpostul de pe Învăţătorului avem 51 de persoane din care 11 stau pe saltele pe jos. Luăm toate masurile posibile ca niciun om să nu rămână în stradă. În continuare apelăm la oameni să sune la 112, dacă văd oameni ai străzii afară în stradă”, spun reprezentanţii Centrului Social de Urgenţă pentru Oamenii Străzii.
Şi la adăposturile administrate de ONG-uri sau culte religioase a fost nevoie de suplimentarea locurilor disponibile. „În momentul de faţă avem 100 de oameni care sunt cazaţi la Azilul de Noapte, deşi capacitatea noastră este de 80 de locuri. Am suplimentat numărul de locuri pentru a face faţă cererii crescute de cazare”, ne-a declarat Petru Bârza, coordonatorul Azilului de Noapte al Federaţiei Caritas.
Spitale degrevate de „pacienţii de o noapte”
Creşterea numărului de cazare pentru oamenii străzii, pe perioadele cu temperaturi scăzute, înseamnă şi degrevarea spitalelor, spre ale căror secţii de urgenţă erau aduşi de regulă o bună parte din oamenii străzii luaţi de pe străzi cu ambulanţa.
În anii trecuţi, o parte dintre aceştia, după ce erau transportaţi la unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor din Timişoara, erau şi găzduiţi acolo, preţ de câteva zile, până se restabileau complet. În multe dintre cazuri, se întâmpla adesea ca ambulanţa să transporte în aceeaşi zi, de mai multe ori, una şi aceeaşi persoană la unităţile de primiri urgenţe, pentru a-i fi oferite acesteia îngrijiri medicale.
După ce erau transportaţi la spital şi erau repuşi pe picioare, oamenii străzii erau nevoiţi să se întoarcă în stradă. Cum numărul de locuri din adăposturi nu era suficient pentru numărul de solicitanţi, au existat, în cursul anilor trecuţi, decizii ale Comandamentului de Iarnă în baza cărora oamenii străzii au mai putut fi găzduiţi, câteva ore pe zi, pe holurile spitalelor, pentru a beneficia acolo de un ceai cald. Însă doar atât.
În acest an organizarea a fost mai bună, şi a ajutat, cu siguranţă, şi suplimentarea numărului de locuri disponibile la Centrul Social de Urgenţă din Timişoara. Poate de aceea, conform autorităţilor, până în momentul de faţă nu există date conform cărora s-ar fi înregistrat în Timiş decese din cauza hipotermiei, în ciuda temperaturilor extrem de scăzute.
Ultimele comentarii