După o perioadă de timp în care lucrările au fost sistate, fie din cauza nealocării de fonduri de la Guvern, fie de intrarea în insolvenţă a antreprenorului, lucrările la Sala Polivalentă a Universităii Politehnica erau anunţate, pe la finalul lunii martie, a fi intrat în linie dreaptă. Acum, însă, Municipalitatea anunţă că e puţin probabil ca Sala Polivalentă să fie dată în folosinţă anul acesta…
Primar: „Nu suntem în graficul pe care l-am dorit”
„La Sala Polivalentă nu suntem în graficul pe care l-am dorit, este o anumită întârziere, dar sper ca în acest an s-o dăm în folosinţă. Mai e destul de mult de lucru”, a declarat primarul Timişoarei, Nicolae Robu, la începutul acestei săptămâni. Acesta mai spune că firma constructoare, Maratti, îşi luase angajamentul ca, până la intrarea în vacanţa de vară, ssala să poate fi dată în folosinţă. Acum, însă, afirmă edilul, se invocă întârzierea proiectantului în a da documentaţia după modificările făcute pentru creşterea capacităţii sălii, de la 2.200 de locuri la 2.500, de fapt vor fi 3.000 de locuri. „Obiectiv, termenul nu putea să rămână acelaşi, dar, pe lângă această întârziere, eu nu sunt mulţumit”, a declarat, marţi, primarul, adăugând că, deşi acolo sunt subcontractori care lucrează, relaţia Primăriei este cu Maratti.
Florenţiu Staicu, director administrativ al UPT, spune că, pentru că a crescut capacitatea sălii, Politehnica urmează să semneze un act adiţional la contract, termenul de finalizare urmând a fi prelungit până la sfârşitul anului. Sala Polivalentă va fi dată în folosinţă, spune el, în primăvara lui 2015.
În martie, lucrarea era finalizată în procent de 60%
La finalul lunii martie, edilul Timişoarei descindea pe şantierul Sălii Polivalente a Politehnicii, pentru a verifica stadiul lucrărilor. Primarul a dat, atunci, asigurări că există şanse ca lucrările să fie finalizate respectând graficul asumat iniţial, adică până la sfârşitul lunii iunie, dar varianta cea mai probabilă pentru finalizarea investiţiei, date fiind sincopele care au intervenit, era preconizată a fi începutul toamnei, deşi constructorul, mai spunea Nicolae Robu, asuma, la vremea respectivă, ca termen de finalizare a lucrării sfârşitul lunii iunie: “În toamnă, după ce ne vom întoarce din vacanţă, cu certitudine vom putea să participăm în această sală, care va avea probabil spre 3.000 de locuri, la evenimente sportive şi evenimente cultural-artistice”. Nicolae Robu mai spunea atunci că se lucrează pe front larg la acoperişul sălii, precizând că primele straturi de material pentru acoperiş fuseseră deja montate, iar într-una dintre porţiuni acoperişul era finalizat.
Lucrările sunt realizare de compania Rovermania – firma care, la începutul anului, după ce societatea care câştigase proiectul, Marrati Construcţii SRL, a intrat în insolvenţă, a subcontractat partea de executare a lucrărilor de construcţii şi instalaţii. Vasile Leordean, reprezentantul Rovermania, aprecia, în martie, că lucrările erau realizate în procent de aproape 60%, atât în interior, cât şi la exterior. În ceea ce priveşte partea de structură, mai declara acesta, lucrările erau realizate în proporţie de 75%, la partea de instalaţii, stadiul lucrărilor de execuţie este de 30 – 40%.
O întârziere de peste doi ani
Proiectul de realizare a Sălii Polivalente a Politehnicii, la care Primăria contribuie cu aproape zece milioane de lei, pentru a deveni ulterior co-proprietară şi care avea ca termen de execuţie octombrie 2010 – octombrie 2012, nu a fost lipsit de controverse de-a lungul derulării sale. Asumat iniţial ca un proiect al Universităţii Politehnica şi care ar fi urmat să primească, pentru realizarea lui, fonduri de la Guvern, a fost sistat în momentul în care Guvernul oprit alocarea de fonduri. Ulterior, după ce a fost adus în discuţie şi aprobat un contract de asociere între reprezentanţii Universităţii Politehnica şi Primăria Timişoara, consilierii locali au decis să susţină lucrările, de la bugetul local, cu până la zece milioane de lei, susţinere financiară în baza căreia Primăria Timişoara devine co-proprietară a sălii. Nicolae Robu dă asigurări că nu vor exista probleme în ceea ce priveşte partajarea sălii de către co-proprietari şi a informat că nu s-a luat încă în discuţie, dar se va stabili după finalizarea obiectivului, dacă reprezentanţii Universităţii Politehnica vor avea dreptul la variante de acces preferenţial.
Ultimele comentarii