Nicolae Robu, primarul municipiului Timişoara, anunţă că acţiunea de „ghilotinare” a cablurilor aeriene va continua şi susţine că instituţiile publice au căi alternative de conectare la internet, potrivit Agerpres.
Nicolae Robu afirmă că acei reprezentanţi ai unor instituţii publice, cum ar fi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timi, care se plâng de faptul că au pierdut conexiunea la Internet şi la servicii, se autovictimizează, „pentru că aşa dă bine” şi precizează că serviciile de comunicaţii speciale nu au fost afectate.
„Problema trebuie rezolvată rapid. Vrea vreun timişorean ca în anul 2021 oraşul să fie plin de cabluri aeriene care acoperă clădirile şi spaţiile verzi? Nu cred. Cât să mai amânăm? Operatorii trebuia să-şi dea jos cablurile din 2009, vrea cineva ca în anul 2021 să fie oraşul spart? Acum trebuie intervenit şi decizia este fermă în acest sens. (…). Serviciile de comunicaţii speciale nu au fost afectate”, declară Nicolae Robu.
Acesta a reamintit că infrastructura edilitară din centrul Timişoarei va intra în şantier de modernizare, iar după aceea, Primăria nu mai permite spărturi în asfalt pentru astfel de intervenţii ale operatorilor de servicii prin cablu.
Oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş susţin că au rămas fără internet două licee care sunt în perioada de simulare a bacalaureatului, dar edilul spune că astăzi există tehnologii care să permită racordarea la internet: „Nu cred că a rămas nimeni fără internet, dintre aceste instituţii. Noi avem asigurări, pentru că instituţiile publice au posibilităţi multiple de racordare la internet şi chiar dacă pe o porţiune nu este funcţional ceva, sunt trasee alternative. Cred că din nou se afişează victime, pentru că dă bine. Nu ştiu dacă este vorba de efectul intervenţiei noastre sau nu, dar o să mă interesez.”
Nicolae Robu a subliniat că unii dintre operatori au fost în audienţă la Primărie pentru amânarea decablării, până la 1 martie, dar nu s-a întâmplat nimic. De asemenea, spune că deşi nu este datoria Municipalităţii să creeze canale subterane pentru cablurile private, le-a creat, dar operatorii nu vor decât să facă profit şi să nu investească nimic pentru abonaţi. În plus, reaminteşte Nicolae Robu, „sunt străzi pe care stâlpii sunt încărcaţi cu 200-300 de cabluri, se pot prăbuşi oricând, pentru că sunt înclinaţi puternic. Îmi pare foarte rău pentru timişorenii care au de suferit pe nedrept, dar aseară am fost nevoit să apelez la ghilotină. Contez pe eficienţa ghilotinei, dacă nu se poate cu vorba bună”.
Primarul Nicolae Robu a condus, în seara de 18 martie, o echipă a Primăriei Timişoara care a început decablarea firelor aeriene ale operatorilor de servicii care nu respectat cerinţele Municipalităţii de a le introduce în subteran. Edilul a fost printre primii care au tăiat aceste cabluri.
Potrivit directorului Direcţiei Edilitare, Culiţă Chiş, în Timişoara sunt mai mult de zece firme care deţin cabluri aeriene, toate fiind notificate de mai mulţi ani. Primăria a construit în subteran tubulaţii speciale prin care firmele să-şi coboare cablurile, dar acestea au ignorat avertismentele Municipalităţii. Primul termen până la care toate cablurile aeriene trebuiau desfiinţate a fost anul 2009.
Ultimele comentarii