Ca în fiecare an, Timişoara se pregăteşte, în această perioadă, să plătească cotizaţie pentru statutul de membru în asociaţia europeană Eurocities. Şi tot ca în fiecare an, mai mulţi consilieri locali remarcă faptul că Municipalitatea nu poate fructifica în mod notabil oportunităţile oferite prin statutul de membru în această asociaţie.
O „tradiţie” de 17 ani
A devenit aproape o tradiţie ca la jumătatea anului, Primăria Timişoara să aprobe prin Hotărâre de Consiliu alocarea de la bugetul local a sumei de 16.000 de euro pentru achitarea cotizaţiei către Asociaţia Eurocities.
Deşi plata acestei sume, nu foarte mari, dar care se achită constant de ani buni, ar trebui justificată de compartimentele de specialitate ale Primăriei, prin proiectele europene sau oportunităţile concrete atrase pentru oraş prin această apartenenţă la asociaţie, referatul justificativ enumeră ca în fiecare an ce se poate face prin intermediul acestei asociaţii.
Astfel, sunt menţionate beneficii gen: „informare cu privire la politicile şi noutăţile legislative europene cu impact asupra oraşelor, informare cu privire la dezbateri, preocupări şi evenimente importante europene, care prezintă un interes major pentru oraşe, informare cu privire la iniţiativele Comisiei Europene, informare cu privire la programele de finanţare existente la nivelul Uniunii Europene” şi aşa mi departe.
Nu este uitată menţiunea că „Eurocities facilitează cooperarea şi diverse schimburi de cunoştinţe şi experienţe în reţea, între oraşele membre, şi promovează proiecte transnaţionale europene; face lobby pe lângă instituţiile Uniunii Europene pentru influenţarea politicilor europene care au impact asupra oraşelor şi cetăţenilor şi contribuie la dezvoltarea şi implementarea politicilor, legislaţiei şi programelor europene, Eurocities fiind un important partener de dialog al Comisiei Europene atât la nivel politic cât şi la nivel tehnic.”
Cu toate acestea, de câţiva ani, cu prilejul achitării acestei contribuţii, câţiva consilieri locali solicită în plen un raport detaliat cu privire la beneficiile concrete dobândite de Timişora ca urmare a statutului de membru cotizant în această asociaţie.
Consilierul local PNL Simion Moşiu este de părere că se dau bani ca să apărem şi noi pe o listă. „Noi nu cunoaştem niciun proiect notabil obţinut prin intermediul acestei asociaţii, şi am cerut un raport de activitate clar în acest sens şi de fiecare dată ni s-a spus ba că nu sunt fetele care se ocupă de asta, ba că sunt în concediu. Nu contest faptul că apartenenţa la această asociaţie ar fi utilă, dar se perpetuează de ani buni plata acestei cotizaţii fără să pară că se poate fructifica această oportunitate într-un mod util pentru oraş. Probabil se merge pe principiul că Timişoara este un oraş cu buget mare, şi cei 15.000 de euro sunt bani de concediu pentru unii din Primărie”, mai spune Simion Moşiu.
Lămuriri aşteptate
Eurocities este o organizaţie neguvernamentală europeană, cu sediul la Bruxelles, care reuneşte peste 130 de oraşe-metropolă din mai mult de 30 de state europene.
Timişoara este membru al acestei organizaţii din anul 2000, plătind anual cotizaţii. Aceasta deşi până în 2008, când a existat un scandal pe această temă în Consiliul Local, nimeni nu a solicitat lista rezultatelor concrete ale acestui parteneriat contra-cost. Teoretic, avantajul cu adevărat important al acestei asocieri ar fi faptul că Municipalitatea ar avea mai multe şanse de a accesa finanţări europene prin proiecte la comun cu oraşele membre Eurocities. Numai că această oportunitate nu prea pare să fi fost fructificată pe plan local de către Primăria Timişoara. Conform unor consilieri locali, Municipalitatea nu a reuşit să-şi adjudece niciun proiect important de finanţare europeană direct de pe urma acestui parteneriat.
Ultimele comentarii