Expert Forum a lansat prima platformă online care conține toți candidații la alegerile locale din 2020, conform datelor publicate de către Biroul Electoral Central. Platforma permite căutarea candidaților după nume, circumscripții, partide politice sau alte criterii relevante. Timişul se află în topul judeţelor cu cele mai multe candidaturi, peste 9000. Iar Timişoara, între primele trei oraşe cu cei mai mulţi candidaţi pentru funcţia de primar.
Baza de date poate fi accesată pe pagina web www.votcorect.ro/candidati-locale. Platforma centralizează 256.042 de candidaturi la funcțiile de primar, consilier local, consilier județean, președinte al consiliului județean, primar sau consilier general și include atât o variantă a datelor expuse sub formă de hartă interactivă, cât și una sub formă de text.
Platforma include și o secțiune dedicată statisticilor, care reflectă printre altele, că:
- Numărul total de candidaturi (256.042) este ușor mai scăzut decât în 2016, când s-au înregistrat 267.239 candidaturi.
- În 75 de localități există un singur candidat la primărie, în 400 – câte doi candidați, în 717 – câte trei candidați, iar în 718 – câte patru candidați.
- Cele mai multe candidaturi, la toate nivelurile, s-au înregistrat în județele Iaşi – 9.373, Suceava – 9.190, Timiş – 9.009, Argeş – 8.578, Dolj – 8.531.
- În total s-au înregistrat 1.396 de candidați independenți, respectiv 1.713 candidaturi din partea unor candidați independenți. Un număr mai mic de astfel de candidaturi față de 2016, când au fost 2.280.
- Cei mai mulți candidați independenți s-au orientat înspre Consiliile Locale (1.103 de candidaturi) și Primării (584 de candidaturi). Doar un candidat independent și-a depus candidatura la Consiliul General Bucureşti, iar patru la Primării de sector. Cei mai mulți candidați independenți sunt la Lumina (Constanța). În București sunt 17 candidați independenți, la diverse niveluri de candidatură
- În afara Bucureștiului cei mai mulți candidați pentru funcția de primar sunt la Constanța (17), Timișoara (15), Suceava, Cluj Napoca și Iași (14), respectiv Târgu Mureș, Deva, Braşov, Botoşani și Pitești (13).
- Cele mai frecvente nume de candidați sunt: Ioan Pop (77), Gheorghe Popa (74), Vasile Pop (68), Constantin Popa (59), Ioan Popa (57), Ion Radu (54), Gheorghe Popescu (52), Constantin Popescu, Gheorghe Pop și Ion Popa (50). Unii dintre acești candidați și-au depus candidatura pentru mai multe funcții, astfel că numele se regăsește de mai multe ori în baza de date.
„În primul rând, analizând datele constatăm că în acest an birourile electorale de circumscripție au centralizat mai puține informații decât în 2016, când se publicau și alte date precum data și anul nașterii, cetățenia sau sexul candidatului. Reamintim că, pornind de la acele date, în 2016, Expert Forum a arătat că au existat 477 de candidați sub vârsta legală de 23 de ani. În condițiile în care nu se mai publică aceste date nu mai putem observa dacă există astfel de probleme în acceptarea candidaturilor și nu mai putem realiza anumite analize statistice”, declară Septimius Pârvu, Expert electoral în cadrul Expert Forum.
Lipsa unor astfel de indicatori, mai spune el, nu permite nici verificări suplimentare. Astfel, în urma analizei datelor, Expert Forum a identificat nume similare care figurează de până la 11 ori în aceeași circumscripție, fără a fi clar dacă este vorba de aceeași persoană sau nu. Data nașterii putea clarifica dacă este sau nu același candidat.
Ultimele comentarii