Pneumonia este considerată ca fiind unul dintre “cei mai infecțioși ucigași” din lume. În fiecare an, peste trei milioane de oameni cad victime acstei maladii, mai mult de 800.000 fiind copii cu vârstă mai mică de cinci ani. Sunt cifre alarmante referitoare la o boală care, de fapt, este ușor de prevenit, dar și de tratat dacă e depistată la timp, spun medicii specialişti de la Spitalul “Victor Babeş” din Timişoara, de Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei.
“Din nefericire, infecțiile de tract respirator inferior, pneumoniile, continuă să reprezinte o cauză mare de mortalitate. Și asta, indiferent că vorbim de patologia pediatrică sau de cea a persoanei adulte. Aș vrea, însă, să trag un semnal de alarmă, cu atât mai mult cu cât vorbim de câțiva ani încoace de abuzul de antibiotice. Pneumoniile virale se tratează cu antivirale, iar cele bacteriene cu antibiotice. În ultimul timp, constatăm, însă, o prescripție excesivă la infecțiile virale – inclusiv la Sars Cov 2, care e o pneumonie virală – de antibiotice, fără a exista o justificare. Riscul major este ca, în viitorul foarte apropiat, să ne confruntăm cu o rezistență la antibiotice din ce în ce mai ridicată, și vom ajunge la momentul în care nu vom mai avea ce medicament să administrăm, pentru că organismul dezvoltă rezistență”, spune prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș” Timișoara.
Medicii spun că imunizarea cu un vaccin a cărui formulă este îmbunătăţită în permanență este cea mai eficientă soluţie de prevenire a pneumoniei. “Vorbim despre vaccinarea antipneumococică, antimeningococică, antigripală si chiar de cea împotriva Sars Cov 2. Asta mai ales la pacienții aflați în grupele de risc, la pacienții vârstnici, cu comorbidități multiple, dar și la persoanele instituționalizate. Totodată, vitaminoterapia reprezintă un alt aspect important în creșterea imunității noastre, a tuturor. De exemplu, vitamine ca C, D sau Zinc sunt foarte importante pentru a dezvolta o imunitate ridicată. Tratamentul de imunostimulare cu lizate bacteriene (…) poate să fie iarăși o opțiune bună la pacienții cu infecții respiratorii repetate”, adaugă prof. dr. Cristian Oancea.
În România, sunt depistate în jur de 2.000 de cazuri în fiecare an.
În 2009, Organizația Mondială a Sănătății a decis ca data de 11 noiembrie să fie dedicată combaterii acestui flagel. “Fiecare respirație contează” este sloganul ales, anul acesta, de organizațiile internaționale pentru a marca Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei.
Ultimele comentarii