Liberalul Marian Vasile, vicepreședinte al Consiliului Judeţean Timiş le impută reprezentanților instituției lipsa de viziune și incapacitatea de a gestiona proiectele finanțate din fonduri europene. Acuzându-i de ratarea succesivă a mai multor proiecte, care ar fi putut aduce județului peste 50 de milioane de euro.
Vicepreședintele Consiliului Judeţean Timiş, liberalul Marian Constantin Vasile, acuză managementul defectuos și lipsa de viziune și de capacitate a unor factori de decizie din cadrul administraţiei judeţene. Pe care îi consideră responsabili pentru pierderea unor oportunități de finanțare a căror valoare totală însumată se ridică la peste 50 de milioane de euro. Marian Vasile a făcut referire la pierderea succesivă a finanțărilor pentru Centrul Regional Intermodal de Transport Marfă, Centrul Multifuncțional pentru Susținerea Afacerilor, proiectul de reabilitare a Muzeului Banatului, precum și la proiectul care viza realizarea Parcului Tehnologic pentru Energii Alternative de la Covaci.
În plus, a mai relevat el, ineficiența decidenților din cadrul CJ Timiş de a gestiona proiectele finanțate din fonduri europene ar fi generat prejudicii și altor actori implicați în derularea proiectelor cu finanțare europeană. Puși în situația de a nu mai putea asuma demararea unor alte proiecte finanțate cu fonduri provenite din POR, din pricina intervalului de timp extrem de limitat care a mai rămas până la finalizarea actualului exercițiu financiar 2007 – 2013, ce trebuie încheiat în 31 decembrie 2015.
„Dacă se renunța în timp util, puteau ceilalți actori să beneficieze de acești bani. Eu am făcut apel în luna februarie și am reluat acest apel (în cadrul ședinței extraordinare de plen care a avut loc la finalul săptămânii trecute – n.r.) După știința mea, ADETIM a emis o hârtie către Municipalitate, prin care anunța că s-a renunțat la acest proiect. Din păcate, Municipalitatea nu mai poate accesa finanțarea, pentru că bugetul de timp este limitat și ar fi riscuri asociate foarte mari”, a precizat vicepreședintele CJ T.
Acesta a apreciat că un alt motiv care stă la originea acestei gestionări defectuoase a programelor finanțate din fonduri europene este determinat de inexistența unei monitorizări riguroase și eficiente a modului de implementare a acestor proiecte. El mai spune că activitatea în sine din cadrul CJ Timiş este organizată defectuos și ineficient. Dând ca exemplu faptul că, pe durata celor nouă luni cât a fost eliberat din funcție, una dintre comisiile a cărei activitate o coordonează, Comisia Tehnico-Economică, a fost convocată la o singură reuniune, pentru o chestiune vizând proiectele a două drumuri județene. Marian Vasile a semnalat și existența unor nereguli în ceea ce privește finanțarea, de către CJ Timiş, a activităților culturale și sportive, pentru care nu există încă fundamentate procedurile interne care să susțină circuitul sumelor alocate din bani publici. Și a mai atenționat și asupra modului discreționar și lipsit de transparență în baza căruia sunt alocați, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, gestionat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, banii destinați Primăriilor. „Hârtia cu propunerile care pleacă la Ministerul Dezvoltării ne-a fost pusă în față în ultimul moment”, a semnalat Marian Vasile modul în care s-a procedat la distribuirea acestor fonduri.
Ultimele comentarii