Festivalul European de Teatru Eurothalia, organizat de Teatrul German de Stat Timișoara, continuă cu două spectacole semnate de unii dintre cei mai importanți regizori de teatru europeni: „Pescărușul”, de A.P. Cehov, în regia lui Oskaras Koršunovas, din Lituania, şi „Poetul orb”, în regia lui Jan Lauwers, din Belgia.
„A pune în scenă Cehov presupune a diagnostica bolile timpului nostru”
Pescărușul, de A.P. Cehov, regizat de Oskaras Koršunovas, este o producție a OKT – Vilnius City Theatre, din Lituania.
Oskaras Koršunovas a fondat compania OKT- Vilnius City Theatre în 1998, construind în tot acest timp un repertoriu solid, ce cuprinde dramaturgie recentă, dar mai ales dramaturgie clasică montată în manieră contemporană, spun reprezentanţii TGST. Adăugând cîă punerea în scenă a unor texte clasice într-o estetică inovatoare, care reflectă timpurile prezente, este chiar crezul teatral al lui Koršunovas. „De-a lungul timpului, regizorul lituanian a câștigat premii remarcabile, precum premiul principal la Festivalul de la Edinburgh, Premiul de Teatru Europa pentru Noi Realități Teatrale, a primit titlul de Cavaler al Ordinului Francez al Artelor și Literaturii și a fost decorat cu Medalia din partea Ministerului Lituanian al Culturii. În fiecare an, compania OKT joacă spectacole pe mai mult de zece scene din lumea întreagă”, spune Andreea Andrei, referent de presă la TGST.
Despre spectacolul Pescărușul, prezentat la Timișoara, Oskaras Koršunovas declară: „A pune în scenă Cehov presupune a diagnostica bolile timpului nostru, profunzimile spiritului, utilizând intonațiile pe post de bisturiu. Din păcate, de cele mai multe ori pasiunea, dragostea, gelozia și ura prezente în piesele lui Cehov au fost trecute sub tăcere, înăbușite în ceața elegiilor intelectuale neînsemnate și a pălăvrăgelilor, în timp ce viața se scurge neobservat. Toate acestea țin însă doar de o interpretare academic-prețioasă, constituind o veritabilă cenzură politică. De fapt, în piesele lui Cehov, viața nu se scurge, ci se deschide pentru personaje și pentru public cu toată forța dragostei și ororii existențiale.” Regizorul împreună cu trupa de actori încearcă să ajungă la esența piesei, care a fost de cele mai multe ori ascunsă sub costume ornamentate, decoruri somptuoase și intonații înălțătoare.
Pescăruşul va fi jucat sâmbătă, vineri, 8 octombrie, de la ora 20,30, şi sâmbătă, 9 octombrie, de la ora 17, în sala Teatrului German. Spectacolul va fi în limba lituaniană, cu traducere în limbile germană, română și engleză.
O întoarcere cu o mie de ani în urmă, pentru a medita la noțiunea de identitate în Europa multiculturală de astăzi
Poetul orb, un spectacol în regia lui Jan Lauwers, este o producție Needcompany, din Belgia.
Jan Lauwers – considerat de critica de specialitate ca fiind unul dintre promotorii valului flamand de teatru postdramatic –, împreună cu Grace Ellen Barkey, a înființat Needcompany în 1986, în Bruxelles, din dorința de a reînnoi atât peisajul teatral flamand, cât și pe cel european, afirmă Andreea Andrei. Adăugând că spectacolele lui Jan Lauwers au ca elemente structural atât textul, cât și muzica, dansul sau arta video.
Jan Lauwers a primit Premiul „Leul de Aur” pentru întreaga activitate la Bienala de la Veneția, precum și Decorația de Onoare pentru Servicii aduse Republicii Austria.
Needcompany reunește membri de naționalități diferite, jucând spectacole în întreaga lume, în limbi diferite. Din 2009 până în 2014 a fost în rezidență artistică la Burgtheater din Viena.
Pentru spectacolul Poetul orb, Jan Lauwers se inspiră din arborii genealogici ai performerilor, scriind o poveste nouă bazată pe naționalitățile, culturile și limbile lor. „Se întoarce în trecut cu o mie de ani, pentru a medita la noțiunea de identitate în Europa multiculturală de astăzi. Lauwers citează opera lui Abu al ‘ala al Ma’arri, un poet orb arab care și-a desfășurat activitatea în secolele X și XI, și a lui Wallada bint al-Mustakfi, un poet andaluz din secolul XI. Opera lor descrie niște vremuri în care femeile ocupau poziții de putere și în care ateismul era ceva obișnuit, în care Parisul era doar un mic oraș provincial, iar Carol cel Mare, un faimos analfabet. Istoria este scrisă de învingători. De bărbați”, mai spune Andreea Andrei.
Spectacolul va arăta publicului în ce măsură istoria pe care o cunoaștem a fost determinată de minciuni, întâlniri întâmplătoare și alte evenimente?
Poetul orb va fi jucat sâmbătă, 10 octombrie, de la ora 21, în Hala industrială Metcons 7, de pe b-dul Haşdeu nr. 1. Spectacolul este jucat în limbile engleză, olandeză, franceză, norvegiană, tunisiană și arabă cu traducere în limbile germană și română.
Pentru Festivalul „Eurothalia”, biletele pot fi achiziționate de la casieria Teatrului German, de pe str. Alba Iulia nr. 2, de marţi până vineri, între orele 10 – 15 şi 17 – 19, iar sâmbătă, de la ora 10 la ora 15, cu o oră înainte de începerea spectacolelor, la sălile de spectacol, sau online pe paginile teatrulgerman.ro şi biletmaster.ro. Interfața online oferă și posibilitatea cumpărării și tipăririi biletelor la calculatorul personal.
Citeşte şi:
„Electra”, în deschiderea Festivalului European de Teatru Eurothalia, de la Timişoara
Ultimele comentarii