Cum s-au oglindit în presa franceză ultimii ani ai comunismului din România? Cum a evoluat meseria de jurnalist din 1989 până astăzi, în România și în Franța, luând în considerare apariția rețelelor de socializare, creșterea libertății de exprimare și apariția „fake news”-urilor? Din această perspectivă își propun Institutul Francez și Universitatea de Vest din Timișoara să abordeze cei 30 de ani care s-au scurs de la Revoluția Română și de la căderea Cortinei de Fier.
Miercuri, 4 decembrie, de la ora 18.30, la Institutul Francez va avea loc prezentarea cărții Journalistes français dans la Roumanie communiste. 1974-1989 [Jurnaliști francezi în România comunistă. 1974-1989], coordonată de Radu Ciobotea și publicată la Editura Orizons (Paris, 2014). Autorul va fi în dialog cu profesorul universitar și fostul diplomat Vasile Popovici.
Cartea este disponibilă în limba franceză, iar francofonii o pot împrumuta de la mediateca Institutului Francez. „Această carte nu este nici un jurnal intim, nici o analiză a Istoriei. Textele jurnaliștilor francezi acreditați la București, care îi constituie fundalul, relatează ceea ce văd. Dar se resimt și lucrurile nespuse: resemnarea oamenilor, sărăcia, enervarea, începutul luptei, grevele, fuga spre Occident, lupta și, în fine, revolta care începe la Timișoara. Aceasta este istoria, văzută de presa franceză, inaccesibilă în vremea aceea românilor. Ea devine accesibilă astăzi prin intermediul acestei antologii. Un jurnalism al adevărului desigur, dar și o mărturie vie.” informează editorul antologiei.
Radu Ciobotea este conferenţiar la catedra de jurnalism a Universității „Aurel Vlaicu”, din Arad şi editorialist la săptămânalul Diaspora românească, din Londra. Este doctor în literatură comparată al Universității „Babeş-Bolyai”, din Cluj-Napoca, şi docteur ès lettres al Université d’Artois (Arras, Franţa). Timp de 20 de ani, a fost jurnalist de presă scrisă, radio şi televiziune, cea mai îndelungată perioadă la Evenimentul Zilei, corespondent de război în perioada conflictelor din fosta Iugoslavie.
Joi, 5 decembrie, de la ora 18, în Amfiteatrul A01 al Universității de Vest va avea loc dezbaterea cu titlul 1989-2019: informare/dezinformare. Evoluția meseriei de jurnalist în România și în Franța”.
Libertate de expresie, „fake news”, manipulare… Cum este informația adunată, tratată, vehiculată, comunicată ? Cum a evoluat meseria de jurnalist în ultimii treizeci de ani în lumina acestor parametri fundamentali, care au căpătat o altă importanță odată cu apariția rețelelor de socializare? Sub acest unghi au ales Institutul Francez și Universitatea de Vest din Timișoara să abordeze cea de-a 30-a aniversare de la căderea Cortinei de Fier și de la Revoluția Română. Pornind de la trecut, pentru a evoca prezentul și a trasa perspective pentru viitor.
La dezbatere va participa Charles Haquet, grand reporter al publicației franceze L’Express, specializat în economie și în politică internațională, autorul a numeroase reportaje în Europa și în Asia. A fost recompensat cu Premiul Louise-Weiss al jurnalismului european pour reportajul său despre ascensiunea salafismului în Balcani, apărut în L’Express în mai 2017. De asemenea, vor participa Radu Ciobotea şi Matei Martin, realizator de programe la Radio România Cultural și redactor la Dilema Veche. Dezbaterea va fi moderată de Marcel Tolcea, profesor de jurnalism la Universitatea de Vest, jurnalist și scriitor, redactor al revistei Orizont.
Evenimentul se va desfășura în limbile română și franceză, cu traducere simultană, la cască, din română în franceză și din franceză în română. Intrarea este liberă.
Ultimele comentarii