Deputat PNL Marilen Pirtea: „Retragerea din România a societăților care administrează fondurile acumulate în Pilonul II de pensii va duce la căderea bursei”

Liberalul Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, atrage atenţia că retragerea din România a societăților private, care administrează fondurile acumulate în Pilonul II de pensii – a cărui cădere a fost premeditată – va duce la căderea bursei. Ceea ce va echivala „cu un crah financiar care va scoate România din evoluția ei ascendentă de pe piață financiară emergentă”.

 

“Să ne amintim care a fost istoria celor zece ani de când funcționează asigurările de pensii din Pilonul II. Contribuția la Pilonul II reprezintă un procent din contribuția individuală la asigurările sociale. Acest procent a fost inițial de 2% și a crescut cu 0,5% în fiecare an, urmând să fie plafonat la 6% din asigurările sociale. În 2017 însă, contribuția a fost tăiată de la 5,1% la 3,75%, ceea ce a înseamnat o scădere a sumelor ce urmau să se cumuleze la Pilonul II. Astfel, la sfârșitul lunii ianuarie a.c. erau 7,27 milioane de angajați care cotizau la Pilonul II, iar activele totale gestionate de fondurile de pensii erau de 48,06 miliarde de lei, deținerea medie fiind de circa 6.600 de lei”, Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiş, vicepreședinte al Camerei Deputaților şi secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.

Acesta spune că majoritatea activelor fondurilor de pensii sunt formate din plasamente în titluri de stat (cca63 %), deci o naționalizare ar însemna ca statul să dispună de două ori de aceiași bani: „Este un abuz economic grav, exercitat mai ales asupra celor de peste 35 de ani, generații active care au cotizat în ultimii zece ani substanțial și care își văd economiile confiscate practic de stat.”

Căderea Pilonului II, mai spune Marilen Pirtea, a fost premeditată: randamentul Pilonului II a scăzut, începând cu luna ianuarie a anului trecut: „Această scădere se poate explica doar prin măsurile stângace ale Executivului care, nu de puține ori, a amenințat ca naționalizează Pilonul II, generând panică în economia reală, pe bursă și în ratingul companiilor de asigurări”.

OUG 114, prin faptul ca a afectat bursa foarte violent, a impactat și randamentele Fondurilor private, afirmă deputatul liberal: „Este un fenomen corelat faptul că, într-o singura zi de cădere a bursei, s-a ajuns de la un indice BET de 8600 la aproape 7000, astfel că au fost afectate și acțiunile din portofoliile fondurilor private de pensii, circa 8 miliarde de lei.”

În Pilonul II sunt banii fiecăruia dintre cei care au acumulat economii în ultimii zece ani, peste şapte milioane de angajați, bani care, la sfârșitul vieții profesionale, sunt meniți să reprezinte șansa la o pensie decentă. Naționalizarea acestor sume nu reprezintă altceva decât că Guvernul PSD-ALDE își permite să le ia oamenilor economiile și să le cheltuie din nou pe promisiuni electorale, afectând pacea dintre generații și însăși ideea de contributivitate, subliniază liberalul Marilen Pirtea.

Acesta atrage atenţia că Statul pune cu spatele la zid fondurile private de pensii și le condamnă la faliment în România: „OUG 114 obligă fondurile private de pensii să își crească capitalul social la valori imposibil de atins într-un orizont de timp atât de scurt. Mai mult, prin creșterea cerințelor de capital, se ajunge la situația în care fondurile vor trebui să indisponibilizeze sume importante de bani, circa 800 de milioane de euro, care nu vor putea să aducă randamente.”

Aceste efecte în cascadă, aoreciază deputatul PNL Marilne Pirtea, vor determina fondurile private de pensii să se retragă din România, decizie care va avea efecte greu de imaginat asupra pieței de capital și asupra economiei. „Putem să ne luăm adio de la statutul de piață emergentă la care râvnim. Mai rău, fiecare dintre noi va avea de suferit pe termen mediu și lung, căci economiile noastre se vor topi în ineficiența consumului birocratic și în plăți pentru cheltuieli publice imediate, în consum și în inflație”, conchide deputatul Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email