Şi în România, ca şi în alte state comunitare, calcularea pensiei unui lucrător mobil care a muncit legal în mai multe state europene devine o provocare pentru sistemele de pensii, din cauza diferenţelor procedurale şi birocratice. O iniţiativă recentă a Parlamentului European urmăreşte clarificarea acestei probleme. Reglementarea ar fi necesară şi pe plan naţional, şi local, unde mii de pensionari se războiesc în instanţă pentru recalcularea cuantumului pensiilor.
Noi soluţii pentru pensionarii viitorului
În contextul îmbătrânirii populaţiei U.E., crearea unei scheme de pensii ocupaţionale este din ce în ce mai încurajată. Dar aceste pensii nu au valoare pentru muncitorii europeni care se mută în altă ţară U.E. pentru a lucra, deoarece pot pierde beneficiile, din cauza regulilor diferite în U.E. În acest sens, Parlamentul European va dezbate şi vota în perioada următoare un raport privind dobândirea şi păstrarea drepturilor minime la pensia suplimentară.
Muncitorii mobili beneficiază deja de drepturile de pensie de la stat, care sunt protejate de dreptul U.E. Dar această protecţie nu funcţionează pentru schemele de pensie suplimentară (pensii ocupaţionale finanţate sau cofinanţate de angajatori).
Parlamentul European va dezbate şi vota săptămâna viitoare un acord neoficial cu Consiliul, privind reguli noi ce asigură păstrarea drepturilor pensiilor suplimentare de către muncitorii mobili. Regulile fixează cerinţe minime referitoare la perioada activă necesară pentru păstrarea dreptului la pensia suplimentară (care nu trebuie să depăşească trei ani). La insistenţa Parlamentului European, aceste reguli se aplică acum muncitorilor transfrontalieri. În acest sens, raportorul olandez Ria Oomen-Ruijten a declarat: „Muncitorii europeni se pot bucura acum de drepturi depline la pensie când se mută în alt stat membru. Legislaţia va ajuta la eliminarea barierelor din calea liberei circulaţii a muncitorilor”.
Dacă Parlamentul European aprobă acordul, statele membre vor avea la dispoziţie patru ani pentru a transpune regulile noi în legislaţia naţională.
În România, multe recalculări se fac în instanţă
Conform reprezentanţilor Ligii Pensionarilor Timiş, pentru “pensiile viitorului” trebuie găsite în primul rând soluţii fiabile pentru un sistem sigur şi echitabil de pensii de stat. “Până la urmă, tot sistemele de pensii de stat rămân cele mai sigure. Acolo nu există riscul ca administratorii să dispară”, spune Nicolae Suciu, preşedintele Ligii Pensionarilor Timiş. Calcularea pensiilor în sistemul de stat continuă şi pe plan local să işte controverse care ajung nu o dată în instanţă.
Deşi au posibilitatea să solicite recalculări în serie ale pensiilor, unii pensionari preferă acest mod de a se “război” cu Casele de Pensii. Avalanşa de procese supra-aglomerează însă instanţele. Iar situaţia e cu atât mai ciudata cu cât acest gen de diferende nu trebuie neapărat rezolvate în instanţă, Casele de Pensii fiind instituţiile în măsură să rezolve problema recalculării cuantumului pensiilor. Majoritatea proceselor locale de acest gen sunt câştigate de Casa Judeţeană de Pensii Timiş. Şi, de foarte multe ori, calculele sunt corecte, dar cuantumul sumei care reiese in urma acestor calcule este nemulţumitor, şi atunci pensionarii preferă să recurgă la acest demers. Astfel, au existat situaţii când Casa Judeţeană de Pensii Timiş a avut şi 30 de procese pe zi, la diferite instanţe.
Ultimele comentarii