Pasagerii de pe Aeroportul Timişoara, preveniţi de răspândirea Ebola

Aeroport International TimisoaraAeroportul Internaţional Timişoara anunţă că a luat măsuri de informare a pasagerilor cu privire la răspândirea virusului Ebola.

 

În cadrul Aeroportului Timişoara sunt disponibile, de la începutul acestei săptămâni, pliante cu informaţii despre această boală, perioada de incubaţie, simptome, recomandări şi măsuri de prevenire.

Administraţia Aeroportului împreună cu specialişti de la Direcţia de Sănătate Publică au întocmit un plan de măsuri în cazul în care un pasager ar prezenta simptome suspecte de infectare cu acest virus. “România nu are linii aeriene directe cu Africa de Vest, zona afectata de virusul Ebola, prin urmare orice călător care ar putea fi infectat cu virusul Ebola va fi monitorizat pe alte aeroporturi”, spune Nicoleta Trifan, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internaţional Timişoara.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că în România nu există cazuri de infectare cu virusul Ebola. În prezent, ţările în care Ministerul de Externe recomandă evitarea călătoriei sunt Guineea, Nigeria, Liberia, Sierra Leone şi Kenya, aceasta din urmă prezentând un risc ridicat pentru virusul Ebola, deoarece este un nod de transport major.

Infecţia cu virusul Ebola este originară din Africa şi cauzează la om o boală severă numită „boala virală Ebola”. Boala debutează brusc şi include simptome asemănătoare gripei: febră, dureri musculare, mialgii, asteie fizică, cefalee, dureri de gât, spun reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii. Ulterior, pot apărea simptome clinice cum ar fi cele gastrointestinale (vomă, diaree, anorexie şi dureri abdominale), neurologice (dureri de cap, confuzie, prostraţie), vasculare (hiperemie conjunctivală/faringiană), cunanate (erupţii) și respiratorii (tuse, dureri toracice, dificultăți de respirație). Mai târziu, în faza de stare a bolii, apar manifestările hemoragice și disfuncția organică, în special cea hepatică și cea renală. Unele cazuri pot prezenta sângerare profuză internă ca urmare a coagulării intravasculare diseminate. Perioada de incubaţie este patru până la zece zile, dar poate varia de la două la 21 de zile.

Virusul Ebola se transmite cu mare uşurință direct prin contact cu sângele infectat, secreţii, ţesuturi şi organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate, vii sau moarte. Ceremoniile funerare sunt cunoscute că au rol în transmitere prin manipularea cadavrelor. Transmiterea prin contact sexual poate avea loc până la şapte săptămâni după recuperarea clinică.

Reprezentanţi ai Centrului Operativ pentru Situații de Urgență, din cadrul Ministerului Sănătății,sfătuiesc le recomandă persoanelor care se întorc din ţările afectate să se prezinte de urgență la Serviciul medical al Aeroportului, la medicul de familie sau la un spital de boli infecțioase dacă prezintă febră, oboseală inexplicabilă, diaree sau orice alt semn/simptom sever care apare în decurs de 21 de zile de la data plecării din una dintre ţările menționate sau dacă a venit în contact direct cu secreții ori fluide provenind de la o persoană sau de la un animal. De asemenea, acestea sunt invitate să menţioneze istoricul călătoriei, deoarece poate fi vorba despre o infecție care necesită control şi tratament medical de urgență, şi să contacteze, dacă este posibil, telefonic unitatea medicală şi Serviciul 112 înainte de a se prezenta la control, pentru a permite personalului medical să utilizeze mijloace de protecţie adecvate la momentul internării.

Print Friendly, PDF & Email