Întâlnirea pe care a avut-o marţi conducerea Primăriei Timişoara cu membrii clanului Cârpaci, împreună cu mai mulţi lideri naţionali ai romilor a readus în discuţie vechea poveste a unor palate ţigăneşti ridicate în Timişoara fără respectarea prevederilor legale în domeniul urbanismului. Primarul Nicolae Robu spune că va cere dărâmarea turnuleţelor de la acest gen de construcţii şi intrarea construcţiilor în legalitate. Fostul viceprimar Adrian Orza susţine că acest demers nu este singular, că, fosta administraţie Ciuhandu a iniţiat peste 250 de procese pentru acest gen de construcţii, dar că judecătorii sunt cei care dau undă verde Primăriei pentru demolare. Şi nu o dată, deşi avea dreptate, Municipalitatea a pierdut aceste procese.
Declaraţii “de război”
Întrevederea de marţi a liderilor comunităţii rome cu conducerea Primăriei, începută după ce clanul Cârpaci a evacuat o secţie a Spitalului de Copii din Timişoara dintr-un imobil pe care îl cumpărase, iar primarul Nicolae Robu a anunţat că va cere executarea silită a aceluiaşi clan pentru o amendă neplătită de 365.000 de lei, a readus în discuţie problema palatelor ţigăneşti neautorizate din Timişoara.
După ce a precizat că a cerut Poliţiei şi Parchetului să investigheze toate acumulările masive suspecte de proprietăţi imobiliare din 1990 şi până în prezent, primarul Nicolae Robu a anunţat că a cerut rromilor, prin liderii lor, să înlăture turnuleţele de pe clădirile din Timişoara şi să aducă imobilele în armonie cu arhitectura Timişoarei şi, în plus, să nu-şi mai agaseze şi agreseze vecinii.
Dincolo de promisiunile din campanie, de anul trecut, legate de “instituirea strictă a disciplinei în construcţii la Timişoara”, este greu de imaginat în ce măsură declaraţiile belicoase ale primarului vor putea fi puse în practică. Şi aceasta pentru că, după cum specifică reprezentanţii fostei administraţii, intrarea în legalitate, mai mult sau mai puţin forţată, a acestor clădiri neautorizate nu depinde decât într-o mică de măsură de primărie.
250 de procese iniţiate de fosta administraţie, puţine câştigate
Fostul viceprimar al Timişoarei, Adrian Orza, în prezent consilier local din partea P.N.Ţ.C.D., spune că demersurile prin care se impunea intrarea în legalitate a constructorilor de palate neautorizate în Timişoara depindeau doar în prima frază de Primărie, până când se ajunge în instanţă. “În timpul administraţiei noastre, în urma demersurilor Primăriei, care a solicitat inclusiv demolarea construcţiilor care nu respectă prevederile de urbanism, s-a ajuns ca Primăria să aibă peste 250 de procese pe rol, legate doar de această problemă. O eventuală acţiune de demolare, pe o proprietate privată, poate fi iniţiată doar în baza unei decizii a instanţei”.
Or, nu o dată, la acest tip de procese, deşi avea dreptate, în mod ciudat Primăria nu a primit câştig de cauză. În plus, exista tendinţa prelungirii acestor procese pe ani întregi, prin recursuri repetate şi invocarea de către avocaţi a tot felul de excepţii, şi solicitarea de amânări. Apelarea la Justiţie a fost astfel un sprijin neaşteptat, ori de câte ori “ctitorii” de ocazie au fost somaţi de către structurile de control să intre în legalitate. În loc să demoleze imediat construcţiile neautorizate, nu odată stricau aspectul zonei şi chiar puneau în pericol trecătorii sau vecinii, constructorii certaţi cu legea angrenau autorităţile într-un proces care, cu toate etapele aferente, de la instanţa de fond, instanţa de apel, eventual instanţa supremă, ajungea să dureze extrem de mult. Timp în care constructorul continua să-şi ridice imobilul după cum credea de cuviinţă.
Şi anul trecut, o bună parte dintre cele peste 9.000 de procese în care a fost angrenată Primăria Timişoara au vizat tocmai neregulile pe linie de urbanism.
“Din păcate, Primăria nu a câştigat toate aceste procese. Din diverse motive. Din punctul meu de vedere, cred că şi acum se poate iniţia o campanie de informare şi conştientizare, la nivelul etniei rrome, în care să li se explice că regulile care se aplică pentru toţi trebuie să se aplice şi pentru ei. Din păcate, din punctul meu de vedere, până acum au dat dovadă că nu vor să înţeleagă acest lucru”, afirmă Adrian Orza.
Fostul viceprimar al Timişoarei mai spune şi că legea este permisivă din acest punct de vedere. “Mulţi au dovedit că pot să fenteze cu uşurinţă legea, utilizând tot felul de lacune legislative. În plus, procesul de demolare nu este atât de simplu cum se crede. În cazul unor construcţii de acest fel trebuiau demolate, de exemplu, unele elemente decorative de pe garduri sau construcţii, o parte din acoperiş, un turn sau mai multe. Or, legea prevede că în aceste cazuri demolarea trebuie făcută «la milimetru», iar cei care demolează ceva în plus sunt buni de plată”, explică Adrian Orza.
Gheorghe Ciuhandu: “Trenarea dosarelor, ani de zile, pe rolul instanţelor judecătoreşti nu poate fi imputat Primăriei”
La începutul anului trecut, probabil într-un demers premergător campaniei electorale, fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, declara că pe timpul mandatului său a demolat cinci astfel de case, chiar dacă a primit ameninţări cu moartea pentru îndrăzneala sa, şi a întocmit procese-verbale la 91 de astfel de case, mare parte dintre acestea ajungând în instanţă. “Faptul că procesele trenează ani de zile pe rolul instanţelor judecătoreşti nu poate fi imputat Primăriei”, spunea atunci Gheorghe Ciuhandu.
Pentru lucrări fără autorizaţie la palatele ţigăneşti, situaţia prezentată de Municipalitate era următoarea : “În perioada anterioară anului 1996 au fost întocmite procese-verbale la un număr de 19 adrese. În perioada 1996 – 2002 au fost întocmite procese-verbale la un număr de 36 de adrese, iar în perioada 2002 – 2011, procese-verbale la 55 de adrese. În perioada 2010 – 2012 au fost întocmite trei referate privind sesizarea organelor de urmărire penală pentru executarea de lucrări fără autorizaţie în zona de protecţie a monumentelor istorice”.
Cu această ocazie, fostul primar al Timişoarei a ţinut să răspundă acuzelor “total nefondate” la adresa Primăriei şi a sa personal cu privire la “neimplicarea în aşa-numita problemă a caselor ţigăneşti”. Punctul de vedere al fostului edil era următorul: “Atunci când vine vorba de averi, Primăria nu are dreptul şi posibilitatea să verifice dacă acestea sunt licite sau nu. Există alte instituţii ale Statului care ar trebui să se ocupe de acest aspect. Atât timp cât caracterul licit al averii se prezumă, nu avem cum să îi împiedicăm pe cei care au bani să cumpere case”.
Tot atunci, Primăria Timişoara anunţa că a decis că e cazul să pună în executare două sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile în ceea ce priveşte aducerea la starea iniţială a unor imobile la care s-au executat lucrări de construcţie fără autorizaţie. Unul era imobilul de pe bulevardul Mihai Viteazu, numărul 5, unde, deşi sentinţa de demolare rămăsese definitivă şi irevocabilă din vara anului 2011, abia după jumătate de an s-a iniţiat demolarea. Al doilea imobil la care se trecuse la punerea în executare a sentinţei de aducere la starea iniţială era cel de pe strada Vasici (fostă Prislop), la numărul 7. În acest caz situaţia era şi mai ciudată, pentru că exista o sentinţă rămasă definitivă şi irevocabilă încă din 17 februarie 2010, nepusă în aplicare.
Municipalitatea promitea că, “pe măsură ce vom obţine din partea instanţelor judecătoreşti alte sentinţe definitive, irevocabile şi executorii, se va trece şi la demolarea celorlalte construcţii ridicate ilegal în municipiul Timişoara”. Lucru care, până în prezent, nu s-a prea materializat, deşi conducerea Primăriei s-a schimbat.
Doar în cazul Casei Mühle s-a făcut sesizare penală
Deocamdată însă, primarul Nicolae Robu susţine că va iniţia demersuri concrete de intrare în legalitate a acestor construcţii neautorizate şi mai spune că “toate transferurile de proprietate dubioase din averea colectivă naţională sau locală, spre diverse clanuri ţigăneşti şi neţigănesti, respectiv spre diverse persoane şi firme private, au avut loc înainte ca eu să fi ajuns primar”.
În ceea ce priveşte problemele legate strict de urbanism, rezultatele vorbesc mai mult decât orice declaraţii. Astfel, în ultimii doi ani, deşi Primăria Timişoara a promovat peste 100 de procese noi pentru obligarea persoanelor care au încălcat disciplina în construcţii să intre în legalitate, puţine cazuri de construcţie ilegală sau demolări neautorizate au ajuns să fie cercetate de Poliţie. Anul trecut, de pildă, a existat un singur caz înaintat Serviciului Juridic pentru sesizarea organelor de urmărire penală, fiind vorba de Casa Mühle, una dintre clădirile-simbol pentru arhitectura Timişoarei, care a ajuns o ruină în urma unui şir de evenimente similar cu cel al altor imobile de patrimoniu distruse în oraşul de pe Bega, Casa Mühle a ajuns acum zece ani în posesia unui clan de romi care a solicitat autorizaţii de construcţii pentru realizarea mai multor lucrări, ultimul act de acest gen fiind emis în iulie 2011. Lucrările au fost făcute fără se respecte autorizaţia de construcţie şi au distrus aproape complet acest imobil.
Cu un singur caz ajuns la Poliţie şi Parchet problema construcţiilor neautorizate din Timişoara nu se rezolvă.
Ultimele comentarii